Seanan McGuire: Ragnarok za polovic (InCryptid 3)

Kolik Alex zaplatí za  Ragnarok za polovic?

Alex Price pod falešným jménem nastoupil jako hostující biolog v zoologické zahradě v Ohiu, kde se věnuje výzkumu plazů. Ve volném čase se ale zabývá zkoumáním místní populace kryptidů, více či méně inteligentních a lidožravých nadpřirozených stvoření.

McGuire_ragnarok-za-polovicVšechno se zkomplikuje ve chvíli, kdy se v zoo najde mrtvola jednoho z hlídačů – navíc částečně zkamenělá. Alex se ocitá v pozici svědka, možného podezřelého i vyšetřovatele. Ví, že je jediný, kdo může tento podivný případ vyřešit. Jen to musí udělat tak, aby si toho nikdo nevšiml. A nenechat se přitom zabít.

Alex není spokojený se svým životem. Miluje vědu, ale občas ho mrzí, že si jako obor vybral zkoumání neinteligentních kriptidů, což obnáší spoustu hodin o samotě s mikroskopem a dost mu to znesnadňuje společenský život. Starosti mu dělá sestřenka Sarah, která při záchraně života jeho mladší setry Verity utrpěla vážné zranění mozku. Momentálně pomalu ani neví, kdo je, nikoho nepoznává a navíc neumí ovládat své telepatické schopnosti, proto se stává pro všechny hrozbou. Uzdravuje se jen pomalu a není jisté, jestli bude někdy úplně v pořádku.

Život Alexovi nekomplikuje jenom věda a kryptidi, ale také Shelby Tannerové, krásná a chytrá australská bioložka, jež umí krotit lvy. Shelby nezná Alexovo pravé jméno a netuší nic o rodině Priceových a nadpřirozených stvořeních. Alex si uvědomuje, že takový vztah by z dlouhodobého hlediska nefungoval, takže si ji drží od těla, ale zároveň není ochotný se jí úplně vzdát…

Z minulé zkušenosti jsem věděl, že takové „loučení“ může trvat až patnáct minut, když to včas neutneme, a v té chvíli mi odchod překazí skupinka teenagerů, kteří budou chtít vědět, jestli používáme Křupku k likvidaci lidských ostatků. (Odpověď zní ano, ale byla to nouzová situace a ten chlap si to opravdu, ale opravdu zasloužil.) Ragnarok za polovic, str. 43

Alex nepatří mezi nudné vědátory. Je to sympaťák se smyslem pro humor (a zásobou zbraní), co si vás rychle získá. I ze Shelby se vyklube slušná kick-ass hrdinka. Ústřední pár doplňuje pestrá skupinka vedlejších postav. Alexova babička ovládající telepatické schopnosti, dědeček složený z různých částí mrtvol, nemocná sestřenka Sarah, asistentka Dee patřící mezi gorgony nebo děvčátko Chandi, jež se vkrádá do zoo s úmyslem navštívit svého snoubence v podobě obrovské kobry. Alexova rodina i přátelé jsou dost neortodoxní, což souvisí s tím, že většina z nich nepatří mezi lidi, ovšem právě jejich přítomnost dodává knize grády.

Ragnarok za polovic mixuje poměrně neobvykle pojaté prvky nadpřirozena s detektivní zápletkou, slušnou porcí ironických hlášek, trochou akce a nebezpečí a kapkou romantiky. Nechybí ani překvapivé zvraty a odhalení. Některé z nich se sice dají předvídat, přesto Ragnaroku nechybí napětí. Celkově kniha nepřináší nic novátorského či převratného, ale věřím, že čtenářům tenhle osvědčený koktejl zachutná.

Rangarok za polovic mi sedl více než Armagedon ve slevě a Půlnoční výprodej. Přiznám se, že jsem musela chvíli přemýšlet, čím to bylo. Možná tím, že biologie mi přijde atraktivnější než společenský tanec a prostředí zoo zajímavější než newyorský bar. Nebo mi prostě víc sedli Alex se Shelby než Verity s Dominikem. Ne že by předchozí dva díly série InCryptid byly špatné, ale Ragnarok se mi prostě líbil o trochu víc.

Ragnarok za polovic nepatří mezi špičkové urban fantasy jako jsou třeba série Mercy Thompson, Kate Daniels nebo Noční hlídka. Pokud ale máte chuť na čtivou a vtipnou urbanku se sympatickými hrdiny a poměrně neobvyklým pojetím nadpřirozena, tak ho s klidem můžu doporučit.

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2016

Koupit knihu