Připravované filmové a seriálové adaptace

Úspěch mnoha filmových a seriálových adaptací sci-fi a fantasy knih na plátnech kin a na televizních obrazovkách samozřejmě vede k tomu, že se chystají další a další. Někdy sice spisovatelé fantastiky jen prodají práva, a tím to skončí, jindy se věc dotáhne do zdárného (dost často bohužel i nezdárného) konce. Co nás tedy v blízké době čeká z našeho temnějšího subžánru?

Sirotcinec_Peregrin_poster

 

Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Kniha vyšla: 2011, česky Jota 2012
Obsah: Příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. (anotace)
Žánr: fantasy
Režie: Tim Burton
Hrají: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson ad.
Stav: dokončeno
Premiéra: září 2016

 

 

 

girl-with-all-gifts

 

M. R. Carey: The Girl with All the Gifts (Všemi dary obdarovaná)
Kniha vyšla: 2014, česky chystá nakladatelství Host na podzim 2016
Obsah: Desetiletá Melanie se každý den probouzí v cele, než pro ni přijdou, aby ji odvezli do třídy. Seržant jí vždycky míří pistolí na hlavu, zatímco ji dva další lidé poutají k voziku. Dívka si myslí, že ji nemají rádi, vtipkuje, že nekouše, ale oni se nesmějí. Napůl zombie dítě je udržované naživu jako experiment poté, co planetu zasáhla zombie apokalypsa.
Žánr: horor/thriller
Režie: Colm McCarthy
Hrají: Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine ad.
Stav: post-produkce
Premiéra: září 2016

 

 

 

Patrick Ness: Volání netvora
Kniha vyšla: 2011, česky 2012 Jota
Obsah: Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu. Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám. Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. (anotace)
Žánr: fantasy / drama
Režie: J. A. Bayona
Hrají: Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson
Stav: dokončeno
Premiéra: říjen 2016

 

 

Charlaine Harris: Midnight, Texas
Kniha vyšla: 2014
Obsah: Texaské městečko Midnight je bezpečným útočištěm pro ty, kteří jsou jiní – upíři, čarodějky, vlkodlaci, andělé atp. (více zde)
Žánr: fantasy/drama
Stanice: NBC
Hrají: Francois Arnaud, Dylan Bruce, Joanne Camp
Stav: pilot byl schválen, natáčí se seriál
Premiéra: 2016

 

 

Neil Gaiman: Američtí bohové
Kniha vyšla: 2001, česky 2001 Polaris
Obsah: Stín trávil tři roky ve vězení, kde se držel zpátky a snažil se přežít. Všechno co chtěl, bylo vrátit se do náručí své milující ženy a po zbytek života se vyhýbat malérům. Několik dní před svým propuštěním se však dozvídá, že jeho manželka zahynula při automobilové nehodě. Svět se pro něj změnil v chladné místo.
V letadle, cestou na pohřeb, se Stín setkává s postarším mužem, který si říká pan Středa, ten mu nabídne práci. Stín, muž, který už nemá co ztratit, ji nakonec přijme. Pracovat pro tajemného Středu však není bez rizika a Stín brzy zjistí, že jeho místo ve Středových plánech je mnohem nebezpečnější, než si kdy představoval. Podniká rušnou cestu tajemným světem Ameriky, jak ji nezná, a jeho společníky jsou mimo jiné i vražedný Černobog, charismatický pan Nancy nebo půvabná Ester – ti všichni vědí o něm víc, než on sám. Postupně se Stín dozvídá, že minulost neumírá, že každý – jeho ženu nevyjímaje – má svoje tajemství a že sázky jsou vyšší, než si kdo dokáže představit. Schyluje se k bouři epických rozměrů. Stín a Středa se stávají centrem konfliktu starého jako lidstvo samo. Pod povrchem každodenního života se schyluje k válce – a bojovat se bude o samotnou duši Ameriky… (anotace)
Žánr: fantasy
Stanice: Starz
Hrají: Ian McShane, Peter Stormare, Ricky Whittle, Gillian Anderson ad.
Stav: začalo natáčení
Premiéra: 2017

 

 

Stephen King: Temná věž
Kniha vyšla: 1982, česky 1999 Beta
Obsah: V první knize ze skvělé série představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý charakter, samotář putující fascinující cestou dobrem a zlem. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se zde s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s chlapcem ze Země, kterému se říká Jake. (anotace)
Žánr: fantasy/horor
Studio: Sony Pictures
Režie: Nikolaj Arcel
Hrají Idris Elba, Katheryn Winnick, Matthew McConaughey ad.
Stav: natáčí se
Premiéra: 2017

 

Ve stádiu příprav:
Deborah Harkness: Čas čarodějnic (seriál)
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (seriál – Netflix)
Neil Gaiman: Naštěstí (ne)máme mléko (film)
Philip Pullman: Jeho temné esence (seriál – BBC One)
Grady Hendrix: Horrorstör (seriál – Fox)
John Scalzi: Brigády duchů (seriál – Syfy)
George R. R. Martin: Proměna kůže (seriál – Cinemax)
Patrick Rothfuss: Kronika Královraha (film – Lionsgate)
Neil Gaiman: Sandman (film – Warner Bros)
Naomi Novik: Uprooted (film – Warner Bros)
Kendare Blake: Anna krví oděná (film)

Zdroje: IMDb.com, Tor.com, Legie.info