Mediátora Meg Cabotové v advokátní komoře nehledejte

Kdo že je mediátor? Je to osoba nadaná nadpřirozenou schopností vnímat duše zemřelých, které nedopatřením zůstaly mezi námi. Mediátor má za úkol pomoci jim jejich záležitosti uspořádat, aby se mohly odebrat dál. O tom ví své hlavní hrdinka Susannah Simonová, šestnáctiletá studentka a nakopávačka zadků nezvedených duchů.


Meg-CabotMeg Cabotová je autorkou více než osmdesáti knih, z nichž je převážná část věnována náctiletým, stejně jako v případě sedmidílného Mediátora. Poslední kniha zatím v češtině nevyšla a ani ji Knižní klub nemá tento rok v edičním plánu. Snad se jí brzy dočkáme, protože svěží příběhy vyprávěné Susannah (Suze) zaujmou nejednoho čtenáře, ať už před završením dospělosti, nebo i mnoho let poté.

Úděl mediátora není vůbec snadný, natož pro malou dvouletou holku, jež vidí, co ostatní ne. A kdyby jenom viděla, může s dušemi zemřelých jednat a dotýkat se jich, jako by byly stále živými lidmi, a oni zas na oplátku jí. Naštěstí Suze rychle pochopila, že ani před rodiči by nebylo dobré se o své schopnosti zmiňovat, a ušetřila si tak během let spoustu problémů a návštěv u psychiatrů. Jenže problémy se jí vůbec nevyhýbají.

Těžko vysvětlovat, proč se vloupala do domů a bytů nebo proč už má zase polámané kosti. Jenže duchům je třeba pomoci. Vyřídit vzkaz pozůstalým v tom lepším případě nebo předat předmět, který momentálně vlastní nepravá osoba. V tom nejhorším se musí vypořádat se zlovolným duchem, co si hraje na poltergeista, to nezbývá nic jiného než mu nakopat zadek a poslat ho tam, kam patří.

Ze Suze se tak stala mistryně výmluv a polopravd a mezi svými vrstevníky je za velkou podivínku, která si často cosi mumlá nebo si povídá se zdí. Jenže tohle všechno bylo v New Yorku, teď se stěhuje za mámou do kalifornského městečka Carmel-by-the-Sea, která se po letech vdovství znovu vdala a pořídila pro Susannah hned tři nové bratry, nové bydlení a novou školu.

 

1. Krajina plná stínů

Ovšem novým bydlením mamka nemyslela až tak “nové” bydlení. Suze cestou z letiště s celou vyvdanou rodinou s hrůzou zjistila, že bude bydlet v zrekonstruovaném starém domě s pohnutou historií. Suze nemá ráda staré domy, protože v nich sídlí duchové. A samozřejmě přímo v jejím pokoji s úžasným výhledem na oceán jeden přebývá. Jesse de Silva byl před 150 lety v domě, který sloužil jako penzion, zavražděn. Neví, proč zůstává ve světě živých tak dlouho, ale Suze má v plánu to zjistit a z pokoje ho rychle vypakovat. Jenže to není jediný duch, s kterým se bude muset popasovat. Při nástupu do misijní katolické školy Junipera Serry potkává mediátoského kolegu ředitele otce Dominika, ale i ducha dívky Heather, která se za svou smrt hodlá mstít.
(Shadowland, 2000; česky Knižní klub, 2004)

 

2. Devátá stezka

Vyrážka ze střetu s jedovatým břečťanem je velmi nepříjemná, jak zjistí Suze po večírku, kde se seznámí s pohledným spolužákem Tadem Beaumontem. Zatímco jí Jesse ošetřuje boláky – stále straší v jejím pokoji a ke všemu se motá do mediátorských záležitostí – vyruší je plačící duch ženy, který chce doručit vzkaz někomu jménem Zrzek. Susannah neví, kdo ona žena byla ani kdo je Zrzek, ale vše nasvědčuje, že by jím mohl být Tadův otec. Rodina Beaumontů podniká s výstavbou obchodních a zábavních center na pozemcích, jejichž původní majitelé mají sklon mizet beze stopy, jak zjistí Suzeina kamarádka Cee Cee. Plačící duch by mohl být jedním z nich.
(Ninth Key, 2001; č. KK, 2004)

 

3. Andělé smrti

Za Suze přiletěla z New Yorku na návštěvu přítelkyně Gina. Zatím co si lebedí na pláži a hodnotí plavčíky, objeví se znenadání dva páry nejžádanějších studentů z konkurenční školy, ovšem mrtvých. Čtveřice duchů, oloupená o svou zářivou budoucnost, má velký vztek a nehoda, při níž sjeli z útesu Big Sur do Pacifiku kvůli protijedoucímu autu, snad ani nehodou nebyla. Řidiči druhého auta však nehodlají zůstat nic dlužní, a tak Suze, otec Dominik i Jesse budou mít plné ruce práce rozmluvit jim pomstu a vypátrat všechny souvislosti.
(Reunion, 2001; Mean Spirits, 2009; č. KK, 2004)

 

4. Temná je noc

Prázdniny, koupání, polehávání na pláži … tak o tom si může Suze nechat jen zdát. Pryč jsou časy, kdy léto trávila poflakováním se ulicemi se zmrzlinou v ruce. V nynější rodině platí, kdo nenavštěvuje letní školu nebo nepomáhá za domem budovat vířivku, jde brigádničit. Nezbývá než zatnout zuby a ujmout se hlídání dětí ve zdejším hotelu, kde má na starost malého zakřiknutého kluka Jacka Slatera.
Poté co nevlastní táta s jedním ze synů na zahradě při kopání základů pro vířivku odkryje kostru a starou schránku plnou dopisů, se začnou dít věci. Susannah čeká návštěva míst, na která se rozhodně podívat nechtěla, ale naštěstí i když je noc temná (a plná hrůz), má oporu v otci Dominikovi s Jessem.
(Darkest Hour, 2001; Young Blood, 2009; č. KK, 2005)

 

5. V pasti

Od posledního dobrodružství má Susannah trochu pocuchané nervy a zdají se jí nehezké sny. Když po prázdninách nastoupí zpět do školy, čeká ji ke všem starostem ještě sám původce problémů, bratr Jacka Slatera Paul, který má o ni zvláštní zájem. Suze se tak ocitá mezi dvěma kluky, Paulem a Jessem, s nimiž jí ani otec Dominik nepomůže. A problémů přibývá, objevuje se další mediátorská práce v podobě ducha, který doprovází na každém kroku svého živého bratra a nepřeje mu nic dobrého.
(Haunted, 2003; Grave Doubts; č. KK, 2006)

 

6. Čtvrtý rozměr lásky

Susannah se dozvídá během schůzek s Paulem stále něco nového o svých schopnostech, a nejen o nich. Umanutý Paul nadále usiluje o její pozornost a vymyslel dokonalý plán, jak se zbavit svého soka Jesse. Suze se vůbec nezamlouvá, co chce provést, a hodlá mu ve všem zabránit. Na obzoru je tak cestování v čase do doby, kdy byl Jesse de Silva zavražděn.
(Twilight, 2004; Heaven Sent; č. KK, 2006)

 

7. Remembrance (Vzpomínka)

Susannah dostudovala vysokou školu a hodlá udělat dobrý dojem ve svém prvním zaměstnání. Nastupuje jako poradkyně ve své staré škole, kde narazí na deset let starou vraždu. Stará historie a nejen ona se vrací, aby ji zkoušela jako prostředníka mezi světem živých a mrtvých. Co může mediátor dělat, když se duchové vracejí, aby vás strašili? Suze má osvědčený postup, nakope jim zadek.

 

Všechny knihy jsou psané jako Suzeino vyprávění v první osobě, prošpikované slangem a narážkami na jiná literární, filmová nebo hudební díla. Susannah sama je pěkně potrhlá, rychleji jedná, než myslí, čímž si přidělává řadu starostí navíc. I když někdy zaváhá, vždy najde správnou cestu. Celkově je to správná kladná hrdinka, čtenář se s ní lehko ztotožní a nebude mu její jednání vadit.

V každém dílu na ní čeká nějaké to milostné vzplanutí, nejvíce vazeb je však spojeno s Jessem, který Suze provází jedním příběhem za druhým, za moudrého dohledu otce Dominika. Jesse je gentleman ze staré školy, který se řídí přísnými společenskými pravidly a má snahu Suze stále trochu mírnit. To samé platí pro otce Dominika. Vlídný a mírný katolický duchovní, který v každém vidí jen to dobré, je stejně tak nepoučitelný jako Suze. Ona řeší vše nakopáváním zadnic, otec zas vlídným slovem.

Rodina, přátelé i nepřátelé Suzannah jsou všichni vykresleni zajímavě a čtenář nemá pochyb o jejich charakteru. Celkově všichni působí věrohodně a jsou pestrým koktejlem vystupujícím ve všech knihách.

Autorka umí čtenáře zaujmout a klidné pasáže se dobře prolínají s akcí, takže stránky pod rukama přímo mizí.

Mediátora jsem prvně přečetla, když byla dcera ještě v peřinkách, a nyní jako školačce z páté třídy jí ho naordinovala jako lék, když ji dostihla choroba. Abych si s ní o Suze a Jessem mohla povídat, přečetla jsem ho znovu a zase se skvěle bavila. Stejně tak dcera, které se do čtení nejprve moc nechtělo, než jsem jí přečetla první kapitolu. Povídání o palmách a vítání s rodinou ji chytlo tak, že nyní už dočítá šestý díl. Obě můžeme knihy jedině doporučit.