Ursula K. Le Guinová: Čaroděj Zeměmoří. Poslouchejte zdarma!

Románová předloha americké spisovatelky vznikla už v roce 1968. Od té doby byla dvakrát zfilmována. Český rozhlas Dvojka uvede v sobotu 28. května 2016 od 13:05 svou rozhlasovou adaptaci se strhujícím zvukovým designem. Po odvysílání ji pak můžete ještě týden (do soboty 4. června) poslouchat zdarma na webu Hry a četba Dvojky.

Guinova_Carodej-ZememoriUnikátní zvukové zpracování komplikovaného příběhu vás doslova vtáhne. Na rozdíl od filmu ale nechá naplno pracovat vaši fantazii. Hra naplno vynikne při poslechu ve sluchátkách. Zaposlouchejte se! V titulní roli Krahujce/Geda se představí Ondřej Rychlý, dále účinkují například Viktor Preiss jako Ogion nebo Josef Somr jako arcimág.

Krahujec, syn prostého kováře z ostrova Gont, přišel na svět obdařený mimořádným kouzelnickým nadáním. Jeho cesta k pravé moudrosti je ale plná překážek a nelehkých zkoušek. Jako mladý student čarodějné školy z pýchy a vzteku vypustí Krahujec do světa temný Stín, který ho pronásleduje a ohrožuje celé Zeměmoří. Kdo je ve skutečnosti jeho tajemný nepřítel a jak se mu může postavit?

Rozhlasovou adaptaci Lenky Chválové připravil režisér Petr Vodička společně s hudebníkem a zvukovým designérem Ondřejem Gáškem.

Účinkují: Ondřej Rychlý, Viktor Preiss, Josef Somr, Marek Němec, Magdaléna Borová, Mikuláš Převrátil, Helena Dvořáková, Jiří Štrébl, Miloslav König, Jiří Vyorálek a další
Překlad: Petr Kotrle
Dramatizace: Lenka Marková Chválová
Hudba: Ondřej Gášek
Dramaturgie: Klára Novotná
Režie: Petr Vodička
Natočeno v roce 2016.

Kniha vyšla v nakladatelství Triton, 2003.