Co se z nás stalo (Sorgenfri)

Další virus, další zombie… tentokrát z Dánska.
Horor o rodině, která se snaží uniknout před následky vražedného viru, si odbyl loni v říjnu premiéru na Londýnském filmovém festivalu a letos v březnu jste ho mohli vidět na českém Festivalu otrlého diváka. Jestli se vám živí mrtví ještě nepřejedli, zkuste další chod.

 

Co se z nas stalo_sorgenfri-posterMůže se to stát i vám. Epidemie neznámého viru, kvůli které se celé městečko dostane do karantény, dokáže pěkně zacloumat s rodinnou pohodou. Zvlášť když se ukáže, že ona nákaza mění lidi v krvelačné zabijácké šílence.

Dánský režisér Bo Mikkelsen civilní severský přístup k žánrům úspěšně aplikoval na filmy o zombie epidemiích. Příběh o světě, kde řádí hordy sousedů proměněných v nakažené lidožravé maniaky, vypráví z pohledu jedné docela obyčejné současné rodiny. Nejsou tu žádní bývalí policajti, kteří trefí mozek ohnilé zombie na vzdálenost několika kilometrů, žádní vědci, kteří dokáží odhalit příčiny smrtícího viru, a žádné prázdné obchodní domy, věznice, nebo laboratoře, kde by přeživší mohli najít trvalejší azyl. Je tu jen rodinka ustrašených lidí, kterým skupina vojáků v plynových maskách přetáhne přes celý dům igelitový potah a zakáže jim vycházet ven. V takhle totální skleníkové izolaci samozřejmě intenzivně bují tísnivé pocity nejistoty, bezbrannosti a akutního ohrožení.

Info o filmu:
Originální název: Sorgenfri
Anglický název: What We Become
Země a rok: Dánsko 2015
Režie: Bo Mikkelsen
Scénář: Bo Mikkelsen
Hrají: Mikael Birkkjær, Troels Lyby, Ole Dupont
Délka: 85 minut
IMDb/CSFD

Zdroj: www.otrlydivak.cz