S. D. Perry: Podzemí (Resident Evil 4)

Bývalí členové speciální jednotky S.T.A.R.S. by si rádi mysleli, že po událostech ve Spencerově sídle a téměř kompletním vyhlazení obyvatel Raccoon City si dá farmaceutická společnost Umbrella pokoj a zahrabe se pěkně hluboko. Bohužel velké peníze jsou silné lákadlo a mocní z tajné divize nazývané White Umbrella s šílenými experimenty nepřestanou. V cestě jim ovšem stojí odpadlíci S.T.A.R.S. a tajemný pan Trent.

 

Perry_Resident4_podzemiDavid, John a Rebecca, kteří zkřížili plány Umbrelle v Caliban Cove, se spolu s přeživšími a příliš dobře informovanými z Města mrtvých, bývalým policistou Leonem Kennedym a Claire, sestrou Chrise Redfiedla, pokoušejí dostat do Evropy. Tam někde by se měl skrývat Chris a ostatní, kteří ustáli Konspiraci Umbrella. Mocná farmaceutická společnost, jež vyvíjejí nebezpečné viry a podivné zmutované tvory pro vojenské účely, se pokouší nepohodlných svědků zbavit. Pětice získá spojence v tajemném panu Trentovi, jenž je informuje o nové a zatím ne zcela funkční základně Umbrelly v Utahu. Její vedoucí Reston u sebe uchovává důležitý deník. Jeho obsah může Umbrelle pěkně zavařit a dodat odpadlíkům značnou výhodu.

„Samotný územní rozsah katastrofy znamená, že nalezení odpovědí bude tvrdý oříšek, odpovědi tady ale jsou. Zjistíme, co se tu stalo, ať to stojí, co to stojí.“ (str. 6)

Čtvrtý díl série Resident Evil: Podzemí, která čerpá z oblíbené videohry, nabízí velice podobnou zápletku jako předchozí díly a drží se hesla: v jednoduchosti je síla. Autorka nezdržuje zbytečnými dějovými zákrutami, překomplikovanými intrikami ani složitými postavami. Nabízí jednoduchou, líbivou a svižnou akční zápletku. Pětičlenné komando se má dostat na místo, něco vzít a bezpečně se dostat zpátky.

Z pětice hlavních kladných hrdinů nejvíc prostoru dostali John a Leon. Jejich vzájemná interakce je vtipná a uvěřitelná, přesto tyto postavy neprodělaly od minulých dílů žádný rozvoj a zůstávají poměrně ploché. Totéž platí i o Davidovi a obou dívkách. Nejdál se v duševním pochodu dostal Reston. Nebezpečný zaměstnanec Umbrelly není tentokrát šíleně geniální vědec, ale vedoucí podzemní základny přezdívané Planeta. Je egoistický, mocichtivý a pro úspěch všeho schopný. Jeho pravým opakem je nevinný a naivní údržbář Cole. Ten se ocitne uprostřed neuvěřitelné situace, najde nečekané spojence, odhalí šokující zradu a možná i něco jiného…

Podzemní základna Planeta trochu připomíná minulé laboratoře Umbrelly, ale zároveň se diametrálně liší. Ovšem nezapře, že inspirací pro sérii byla videohra. Všechno je přímé, jednoduché, tedy až na ošklivé, hladové a smrtelně nebezpečné výpěstky Umbrelly. Podzemí nenabízí hororovou atmosféru, extrémní šoky ani psychothriller jako předchozí díly.

Podzemí příjemně rozšiřuje svět Resident Evilu a fanouškům dopřává nová setkání s jejich oblíbenými postavami a pomalu a jistě podřezává větev pod nebezpečnými zástupci White Umbrelly. Ovšem otázkou zůstává, co dělají hrdinové prvního dílu, tak snad S. D. Perry v příštím příběhu dá prostor i jim.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2016

Koupit knihu