Gerry Duggan, Brian Posehn: Deadpool: Drákulova výzva

Neblaze proslulý upír Drákula si vyhlédl nevěstu. Má se jí stát sukubí královna nemrtvých Shiklah. Bohužel to má jeden háček. Její příbuzní ji kdysi bezpečně ukryli před nepřáteli a není snadné ji najít. Obzvlášť když spousta zainteresovaných frakcí nefandí mocenskému spojení královny a Drákuly. Naštěstí je tu užvaněný šílenec Wade Wilson, známý jako Deadpool, pro kterého by tahle prácička mohla být hračka.

Obálka-final.inddGrafický příběh Deadpool: Drákulova výzva vznikl pod taktovkou Briana Posehna a Gerryho Duggana. Na grafickém zpracování čtrnácti kapitol se podílel celý tým ilustrátorů: Reilly Brown, Khary Randolph, Scott Koblish a mnozí další. Bez ohledu na veliké množství spolupracovníků je příběh dynamický a příjemně jednotný. Pestré detaily se střídají s nejasnými vzdálenými scénami. Ilustrátoři si s Deadpoolem skutečně vyhráli, což je vidět nejen na oděvu královny.

Deadpool: Drákulova výzva sviští zběsilým tempem mezi akčním dobrodružstvím ve stylu Indiany Jonese, skupinovým nářezem, za jaký by se ani Avengers nemuseli stydět, vlakovým soubojem hodným Jamese Bonda, megalomanskými plány netřpytícího se upíra,  galaktickým dobrodružstvím překonávajícím Hvězdné války i hutnou osudovou lovestory, která nenechá jediné dámské oko suché. Deadpool je zkrátka unikátní originál, který má všechna velká plus správných a nezapomenutelných příběhů.

Hlavní hrdina je šílený žoldák hrající podle vlastních pravidel, celou dobu nezavře držku a baví čtenáře komiksu vyprávěním svého příběhu v první osobě. Na rozdíl od filmové verze se to v Drákulově výzvě nehemží slovíčkem „f*ck“  v každé druhé větě, ale sarkasmus, bohaté popkulturní narážky a jedovatosti tu rozhodně nechybí. Překladatel se občas pokusil originální přirovnání nahradit českými (např. z Ať žijí duchové aj.), ale otázkou je, jestli to bylo ku prospěchu věci, protože zejména sotva dospělá čtenářská generace může občas tápat. Komiks se rozhodně nevyžívá v nahotě, otevřené sexuální scény chybí, ale narážky či náznaky tu rozhodně jsou.

Deadpool: Drákulova výzva uspokojí komiksové nadšence i příznivce filmové verze. Na své si určitě přijdou i fanoušci dalších marvelovských hrdinů, protože minimálně tam, kde jsou upíři, nemůže chybět jejich největší lovec. Deadpool: Drákulova výzva je zábavné genderově nevyhraněné čtení pro všechny, kdo ocení nevšední humor Wadea Wilsona.

Vydal: Crew, 2016

Koupit komiks