Knižní novinky: březen 2016

Co nakladatelé nabídnou v měsíci knihy? Několik pokračování, pár novinek, potkáte čaroděje i alchymistky, mágy a zaklínače, piráty i telepaty. Zavítejte do Podmoří, Londýna, Ohia, Japonska nebo třeba Starého království. 

sapkowski_zaklinac_bourkova_sezona_1_digipack.inddAndrzej Sapkowski: Čas opovržení (audiokniha)
V čase opovržení ten, kdo je sám, musí zahynout.
Druhá část legendární Sapkowského ságy o zaklínači Geraltovi a jeho sudbě – Ciri z Cintry. Svět zachvátily plameny běsnící války. Čarodějové intrikují a Ciri, prchající před smrtelným nebezpečím, se ocitá daleko od Geralta i Yennefer. Sama, opuštěná, ztracená – s pocitem, že byla zrazena těmi, kterým bezmezně věřila. Pátrání po zmizelé princezně však navzdory zprávám o její smrti stále pokračuje, a Geralt žel není jediný, kdo Ciri hledá. Zaklínač i Lvíče z Cintry se stali objektem vysoké politické hry, která může zabít nejen je, ale také všechny, kdo jsou jim blízcí…
Vydá: Tympanum

 

 

Seanan McGuire: Half-Off Ragnarok (InCryptid 3)
Když Alex Price souhlasil, že se vypraví do Ohia, aby dohlížel na chovný program bazilišků a pomohl své sestřenici-telepatce při zotavování, nečekal, že kolem toho bude tolik mrtvých. V zoo, kde Alex pracuje, se však objevují mrtvoly a jeho přítelkyně – Shelby Tannerová, australská zooložka se zálibou ve velkých kočkovitých šelmách – začíná být nedůvěřivá.
A co hůř; všechna těla byla částečně proměněna v kámen…
Třetí kniha série InCryptid přivede čtenáře na nová místa a seznámí ho s novým členem rodiny, přičemž se Alex snaží ustát náročnou pozici mezi běžným životem, prací a touhou nenechat se proměnit v zahradní sochu. Na scéně se objevují staří i noví přátelé a nebezpečí číhá na každém rohu.
Vydá: Fantom Print

 

Matouskova_Deti-vanice

 

Tereza Matoušková: Děti vánice
Národům Podmoří vládnou zasvěcení – elitní čarodějové. Někteří studují zákony fungování magické energie, jiní navrhují složité stroje… a další bojují. Málokdy táhnou za jeden provaz a následky občanských válek vyrývají do podoby světa hluboké jizvy.
Jenže ne vždy zabíjí pouze bojová magie. Když kouzla ponechaná napospas osudu zdivočí, sama se stávají hrozbou. Zorena Rútid sebrala posily a táhne spolu se svým druhem na pomoc Lerienu zmítanému nepokoji. Cestou je však stihne vánice. Záhy se ukáže, že v horách na čaroděje čekají větší problémy než sněhové závěje. Odkázáni sami na sebe čelí chladu a stínům minulosti. Zapomenuté i té nedávné.
Vydá: Epocha

 

Pavlovsky_Kladivo10-na-demony

 

 

Jiří Pavlovský: Kladivo na démony (Kladivo na čaroděje 10)
K Felixi Jonášovi zavítá návštěva. Jenže v tomhle případě nepřichází s další zakázkou. Přišla ho zabít. A to je jen začátek. Začíná hon na Felixe… a on ani netuší proč. Útoky mají společnou jen jednu jedinou věc. Tajemnou červenou krabici. Aby přežil, bude se muset vydat do míst, kam lidská noha ještě nevkročila – alespoň ne lidská noha stále připojená k tělu.
Vydá: Epocha

 

 

Aaronovitch_Mesic-nad-Soho

 

Ben Aaronovitch: Měsíc nad Soho (Řeky Londýna 2)
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.
Další, ještě napínavější a zábavnější, případ Petera Granta, kterého znáte z bestselleru Řeky Londýna.
Vydá: Argo

 

 

Nix_Clariel

 

Garth Nix: Clariel
Clariel je dcera jedné z nejvýznačnějších rodin ve Starém království, pokrevně spjaté s Abhorseny a, což je ještě důležitější, s králem. Sní o tom, že bude vést prostý život v ústraní. Zjišťuje však, že takového cíle lze jen obtížně dosáhnout, když se v hlavním městě volně pohybuje nebezpečná volnomagická bytost, rodiče ji chtějí provdat za zabijáka a proti starému a uzavřenému králi Orrikanovi se plánuje revoluční spiknutí. Když se Clariel nechá vtáhnout do pokusu najít a ujařmit nepřátelskou bytost, objeví v sobě utajené magické schopnosti, s nimiž se však zároveň pojí velká nebezpečí. Odolá svodům moci, unikne před nechtěným manželstvím a zachrání krále?
Dlouho očekávaný prequel k trilogii Staré království: Sabriel, Lírael a Abhorsenka. Garth Nix v Clariel spřádá příběh stejně neotřelý a podmanivý.
Vydá: Triton

 

 

Daniel Abraham: Královská krev
Země, jimž kdysi vládli draci, nyní halí stín války a šílenství.
Hvězda Gedera Palliaka je na vzestupu. Je hrdinou Anteje, protektorem korunního prince a miláčkem dvora. Stahují se nad ním však mračna jeho minulosti a s nimi přichází válka, která vše změní.
Cithrin bel Sarcour založila vlivnou banku s pomocí ukradeného jmění, padělaných dokladů a tasených mečů. Teď je každý její pohyb sledován, zaznamenáván a kontrolován. Pokud se jí nepodaří upláchnout z pozlacené klece, bude jí život, který si vydobyla, k ničemu; válka jí k tomu možná poskytne vhodnou příležitost.
Odpadlý kněz ví, čí ruka to veškeré dění zpovzdálí řídí – dávno pohřbené tajemství dračí říše ohrožuje vše, co dosud lidstvo vybudovalo. Věk smrti a šílenství se blíží a v cestě mu stojí jen hrstka hrdinů odsouzených k nezdaru.
Vydá: Laser-books

 

Correia_okovy-valky

 

Larry Correia: Okovy války (Grimnoirské kroniky 3)
Spojené státy americké – Bradford Carr, strůjce spiknutí proti Aktivním, je mrtvý, ale jeho sen o podřízení magie státu žije dál. Prezident Roosevelt se snaží prosadit Zákon o registraci Aktivních a v cestě mu stojí jen Grimnoir, který se neochotně stává mluvčím všech mágů v zemi. Francie – Sally Faye Vierrová se stále snaží pochopit kouzlo, které z ní udělalo jednoho z nejmocnějších mágů v historii. Ví, že coby Provázaná se stala zbraní, ale otázkou stále zůstává, proti komu se její síla nakonec obrátí, protože poslední nositel této kletby skončil jako masový vrah. A kdesi nad Pacifikem Jake Sullivan velí vzducholodi plné grimnoirských rytířů a pirátů, kteří se vydali na svou nejnebezpečnější misi. V japonském Impériu, válečném stroji vytvořenému na obranu lidstva, se k moci dostal podvodník, který si hraje na kancléře a ignoruje všechna varování o blížícím se Nepříteli. Jake Sullivan a jeho spojenci vidí jen jeden způsob, jak Impériu otevřít oči. Musí proniknout do srdce nejmocnější říše světa a zabít údajně nesmrtelného muže, který jí vládne.
Vydá: Fantom Print

 

Gaiman_Kniha-hrbitova

 

Neil Gaiman: Kniha hřbitova
Nikdo Owens, známý jako Nik, je normální kluk.
Byl by naprosto normální, nebýt toho, že žije na hřbitově a vychovali ho duchové, vlkodlaci a jiné příšery spolu s jeho strážným andělem, který nepatří ani do světa živých, ani mezi mrtvé. Díky nim však přežije a naučí se leccos užitečného – třeba jak se stát neviditelným pro lidi.
Na malého chlapce číhají na hřbitově dobrodružství i nebezpečí – prastarý Indigový muž pod kopcem, brána vedoucí do ruin města obývaných ghúly, podivná a strašná hrozba Sleer.
Ale jestli Nik někdy opustí hřbitov, bude muset čelit útoku Jacka, muže, který mu už vyvraždil rodinu…
Román získal cenu časopisu Locus za rok 2009, a byl odměněn cenou John Newbery Medal asociace pro knihovnickou slžbu dětem. Dostal se do finále na cenu British Fantasy Award v kategoriích nejlepší román a nejlepší ilustrátor. Audioverze získala cenu Audie Award za rok 2008 v kategorii tituly pro děti 8 – 12 let a také nejvyšší cenu Audiokniha roku.
Vydá: Polaris

 

Alward_Denik-alchymistky

 

Amy Alward: Deník alchymistky
Když se princezna Novy nešťastnou náhodou otráví elixírem lásky, bezhlavě se zamiluje do svého vlastního odrazu v zrcadle. V království je vyhlášeno pátrání po léku a jeho soupeřící účastníci cestují po celém světě, aby získali ty nejvzácnější přísady hluboko v kouzelném pralese a zmrzlé tundře, kde jim na každém kroku hrozí smrt. Samina rodina patřila kdysi k těm nejrespektovanějším alchymistům v království, ale přišly na ni zlé časy a vítězství v pátrání by jí zachránilo pověst. Může však Sam skutečně soupeřit s nezměrnou mocí farmaceutické společnosti ZoroAster? Jak moc se zatím sblíží se Zainem Asterem, svým okouzlujícím bývalým spolužákem? A jako by nebyl tlak už tak dost silný, sociální média jsou pátrání plná, stejně jako zpravodajství na celém světě.
Vydá: Talpress