Audiokniha PAX: Až se ozve tep času, vstoupí temnota.

Vydavatelství OneHotBook přichází s audioknihou PAX podle prvních dvou dílů fantasy série Åsy Larsson & Ingely Korsell v podání Jana Vondráčka. Bratři Alrik a Viggo přicházejí do městečka Mariefred, aby se stali členy nové pěstounské rodiny. Zdá se však, že kam vkročí, tam se dějí podivné věci. Jakoby se k životu se probouzely nadpřirozené bytosti.

PAX_audioknihaPrvní dva díly Hůl prokletí a Grim přízrak dětské fantasy série PAX švédských autorek Åsy Larsson & Ingely Korsell, které působí na své publikum přímočarou svižností kombinovanou s tajemnem a bojem proti temným silám, vychází nově jako audiokniha v podání Jana Vondráčka.

„Číst pro děti je podobné, jako když čtete dospělým – i ti jsou natěšení na příběhy, které se jim předkládají, úplně stejně jako děti. Jde jen o  to, jaké příběhy jsou schopny pochopit děti a jaké dospělí. Ale kdybych při čtení pro děti šišlal a infantilněl, to by mě hanba fackovala. To bych maximálně využil jen u postavy, která se takhle dětinsky chová. Některá témata jsou vážnější, některá hravější. Rozdíl je spíš v tomhle. Pokud jde v pohádce do tuhého, chtějí to i děti brát vážně, protože nejlepší hra je ta, která působí věrohodně,“ vysvětluje herec svůj přístup k látce pro mladé posluchače.

Bratři Alrik a Viggo přicházejí do městečka Mariefred, aby se stali členy nové pěstounské rodiny. Zdá se však, že kam vkročí, tam se dějí podivné věci. Jakoby se k životu se probouzely nadpřirozené bytosti. Možná jsou tu oba chlapci hlavně proto, aby pomohli chránit tajnou knihovnu, ukrytou pod kostelním návrším, neboť kdosi přivolává z hlubin věků temné síly a svět se ocitá v ohrožení. V okolí po nocích řádí záhadný tvor podobný ohromnému psovi a napadá místní obyvatele. Může to být vlkodlak? A jak s něčím takovým bojovat? Bratři se usilovně snaží najít odpověď v tajné knihovně a setkávají se přitom se záhadným čarodějem Damírem, který přišel varovat strážce před smrtelným nebezpečím. Mohou ale podivnému návštěvníkovi věřit?

Jako otec dvou synů se herec zamyslel i nad tím, jak by je příběh o dvou bratrech bavil. „Myslím, že by se jim to líbilo. Možná si to pustí i teď, kdy jsou dospělí, protože tajemné příběhy mají rádi pořád. A stejně budou mít pocit, že jsem to namluvil jenom pro ně. A ono to vlastně tak trochu je. Je pravda, že když namlouvám dětské příběhy, nikdy se nezbavím pocitu, že sedím na koberci u jejich postýlek a vidím jejich upřené pohledy do stropu nebo do peřiny, které prozrazují, jak jim v těch hlavičkách jede fantazie na plné obrátky,“ prozrazuje Jan Vondráček.

Jak se interpret na natáčení příběhu připravoval? „Vzhledem k tomu, že jsou tam postavy, které je potřeba trochu víc odlišit, aby byly situace přehledné, musel jsem si vymyslet charakter mluvy a verbálního jednání u každé z nich. A pak už se ve studiu ve spolupráci s režisérem necháte vést příběhem, tempem i rytmem jednotlivých situací,“ vysvětluje herec.

Nahrávku doprovází originální hudba složená z pouliční směsi akordeonu, bonga, ale třeba i valchy v rytmice. Vzhledem k tématu samozřejmě nechybí tajemné zvuky, ruchy, efekty a ozvěny. Zazní i mocný a temný „hlas podsvětí“…

Audiokniha v režii Michala Bureše vychází jako CD mp3 za 269 Kč i ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí jako mp3 za 249 Kč.  Jako první je online k dostání na portálu Audiolibrix, kde si navíc noví členové předplatitelského klubu mohou koupit audioknihu jen za 49 Kč.

 

 

Autoři:

ÅSA LARSSON (* 1966)
Spisovatelka pochází z Kiruny, malého městečka na severu Švédska; v současnosti žije se svými dvěma dětmi na jihu poblíž Gripsholmu. Než se začala věnovat psaní, pracovala jako daňová poradkyně. Její první kriminální román Sluneční bouře (zfilmováno 2007) vzbudil ve Švédsku velký zájem čtenářů a získal ocenění za nejlepší kriminální prvotinu. Stejný ohlas měly i další díly její detektivní řady s hlavní postavou Rebeckou Martinssonovou, které česky vydává nakladatelství Host: Temná stezka, Než pomine tvůj hněv, Prolitá krev a Oběť Molochovi. Spolu s INGELOU KORSELL, původně učitelkou, která v současnosti dokončuje doktorát v oblasti dětské gramotnosti, píše napínavou fantasy sérii pro děti PAX (česky z této řady vyšly v nakladatelství Host knihy Hůl prokletí, Grim přízrak, Dívka ze záhrobí a Neviditelný zloděj).

JAN VONDRÁČEK (* 1966)
V dětství chodil do dramatického kroužku, ale k divadlu se dostal až během vojny po gymnáziu (účinkoval v Armádním uměleckém souboru). Následovalo studium na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, odchod s celým ročníkem do nově vzniklého Dejvického divadla, účast na mnoha festivalech, řada ocenění a vstup do souboru Divadla v Dlouhé, jehož členem je dodnes. Díky seriálu Mentalista, v němž dabuje hlavní postavu Patricka Jana, je známý i jeho hlas (Cena Františka Filipovského 2010). Filmoví a televizní diváci jej mohli zaznamenat ve filmech Pokoj v duši (2009), Lidice (2011), Příběh kmotra (2013) nebo v seriálech České století (2013), Život a doba soudce A. K. (2014), Vraždy v kruhu (2015) či v roli Pavučince z pohádky Tajemství Lesní země (2006). Pro vydavatelství OneHotBook se rovněž ujal četby audioknihy Sběratel kostí (2015) a hlasu záhadné hry v titulu Game (2015).