Lauren Kateová: Vodopád (Atlantida 2)

Pokračování série Atlantida na sebe nenechalo dlouho čekat a po Slze se objevil Vodopád. Druhý díl se sice vyrovnal krásnou obálkou úvodní knize, jak si ale Lauren Kateová poradila se samotným příběhem?

Kate_VodopadEureka Boudreaxová moc dobře věděla, že nesmí plakat. Její matka jí to stále připomínala, dokonce ji kvůli tomu i uhodila, ale snad žádná mladá dívka by to nevydržela. Když se Eureka na konci prvního dílu rozplakala, spustila tím potopu, a tak ohrozila celý svět. Atlantida postupně rostla a stejně tak i síla mocného a zlého vládce Atlase, který nemá s nikým slitování.

Vodopád na konec prvního dílu Slza přímo navazuje a Eureka, její nevlastní malí sourozenci, nejlepší kamarádka Cat, přítel Ander a její otec společně putují v moři za jediným člověkem, který by mohl Eurece poradit, jak zastavit zlo a porazit Atlase jednou provždy. Díky matčiným darům Eureka dokáže cestovat v oceánu v takzvané bublině, a proto můžou všichni pod vodou i dýchat.

Cesta za Solonem jim netrvá věčně, ale když konečně na jeho ostrov dorazí, zjistí, že porazit Atlase nebude zrovna snadné. Obzvlášť když vstoupil a ovládá tělo Brookse, Eurečina nejlepšího kamaráda, kterého pochopitelně Eureka zničit nechce. K tomu všemu se Eurece do cesty připletou ještě Sadaři, velmi starý národ, který má za úkol chránit bájnou Atlantidu a z něhož pochází i Eurečin přítel Ander.

Každý člověk by čekal, že se postavy budou v dalších dílech rozvíjet, více se vybarvovat, ale ve Vodopádu se hrdinové v osobním růstu zastavili. Z Eureky se dokonce stala ufňukaná dívka, která někdy tápe nad tím, koho z chlapců vlastně chce. Ačkoli se v Brooksovi skrývá její největší nepřítel, stále ji přitahuje, ale na druhé straně je tu stále Ander, který ji zná už od mala a rozumí jí.

Místo aby se autorka zaměřila na postavy ze Slzy, v pokračování přivedla na svět nové vedlejší postavy, které působí dokonce líp než ty z prvního dílu. Brooks se v příběhu téměř neobjeví, což je škoda, protože by tak byl Vodopád asi mnohem zajímavější. Nejlepší ze všech nových postav se zdá Solon, který se s ničím a hlavně s nikým nemazal. Nebral na nikoho ohled a do románu vnesl alespoň trochu vtipu.

Vodopád je sice mnohem kratší kniha, ale četla jsem ji mnohem déle. Dlouhé popisy, kterými Lauren Kateová nešetřila, byly nudné a nezáživné. Jako by pustila uzdu své fantazii a logické myšlenky úplně vypustila. Téměř nic nedávalo smysl. Čtenář tak asi knihu dočte spíš proto, aby se dozvěděl, co spisovatelka vymyslela, než aby příběh naplno prožíval a fandil hlavní hrdince, aby všechno zvládla. Slza vypadala velice nadějně, jenže autorka její pokračování už tak dobře nezvládla.

Vydal: Yoli; 2015