Mark Hodder

Britský spisovatel Mark Hodder se do povědomí českých čtenářů zapsal svým debutovým steampunkovým románem s poměrně dlouhým názvem Podivná záležitost se Skákajícím Jackem, úvodním příběhem ze série Burton & Swinburne, kterou vydává nakladatelství Triton

Mark_HodderMark Hodder přišel na svět v roce 1962 v anglickém Southamptonu. Bývalý dopisovatel pro BBC, editor a webový producent pracoval skoro ve všech nových i tradičních médiích a většinu svého pracovního života působil v Londýně. V roce 2008 se přestěhoval do španělské Valencie, aby zmírnil stresové napětí, učil anglický jazyk a psal romány. Vystudoval kulturní vědy a miluje historii (obzvlášť britskou mezi lety 1850 až 1950), klamné představy, důmyslná zařízení, kult televize, Toma Waitse a nejrůznější zvláštnosti.

Mark Hodder je také tvůrce a správce – Blakiana: The Sexton Blake Resource – webové stránky, kterou založil na oslavu, zaznamenání a vzkříšení Sextona Blakeho, nejčastěji popisovaného fiktivního detektiva v anglické vydavatelské historii.

Většinu života strávil snahou nebýt romanopisec. Nebyl jím během svých pubertálních let, kdy četl příběhy od Edgara Rice Burroughse, Roberta E. Howarda, Mike Moorcocka, Fritze Leibera a jiných. Nestal se jím ani ve dvaceti, kdy se pustil do Dickense, Thackeryho, H. G. Wellse a sira Arthura Conana Doyla. Ve třiceti přešel na velikány moderní literatury, zatímco předtím šťastně směřoval zpátky ke sci-fi, fantasy a hororu. A stále nebyl spisovatel. Když přišly jeho čtyřicátiny, napadlo ho: „Chceš napsat román od svých jedenácti let. Nikdy to neuděláš, dokud si nesedneš a nezačneš psát.“ A přesně to udělal.

Tvorba:

Burton & Swinburne
Hodder_Podivna_Zalezitost1. Podivná záležitost se Skákajícím Jackem (The Strange Affair of Spring Heeled Jack, 2010; česky Triton, 2014)
2. Případ mechanického muže (The Curious Case of the Clockwork Man, 2011; č. Triton, 2014)
3. Výprava do Měsíčních hor (Expedition to the Mountains of the Moon, 2012; č. Triton, 2015)
4. The Secret of Abdu El-Yezdi (2013)
5. The Return of the Discontinued Man (2014)
6. The Rise of the Automated Aristocrats (2015)

Macallister Fogg
1. The Master Mummer’s Mummy (2013)
2. Great Great Great (And So Forth) Uncle Dragoslav (2013)
3. The Hetrodythermaline Highwayman (2013)

Romány:
– A Red Sun Also Rises (2012)
– Zenith Lives!: Obverse Quarterly (2012) s Paulem Magrsem and Michaelem Moorcockem
– Sexton Blake: The Silent Thunder Caper (2014)

Zdroj: DatabazeKnih, FantasticFiction, Wordswithoutend