Kristin a P. C. Castová: Vykoupená (Škola noci 12)

Nesmrtelná Neferet posbírala dostatek sil pro své plány a hodlá z obyvatel Tulsy učinit první stoupence nového řádu světa Temnoty. Chce se nechat uctívat a rozhodně nebude vlídnou bohyní.

 

Cast_Skola-noci12-VykoupenaBývalá Nyktina velekněžka Neferet za sebou nechala řadu mrtvých těl a již nechce své činy nijak skrývat. Hodlá se ujmout vlády nad městem i celým světem. Vlákna Temnoty sílí spolu s ní a jako její věrní služebníci konají vše, oč je požádá. Nikdo si není jistý životem a jedinou záchranou před její hrůzovládou zůstává tulská Škola noci pod vedením Thanatos s bojovníkem Kalonou a kruhem moci Zoey Redbirdové. Zoey však má problémy s ovládáním svého hněvu, za což může používání vidoucího kamene a prastaré magie. Ohrožuje tak své přátele a má na svědomí i lidské životy dvou tuláků v parku. Co když je však použití kamene jediná možnost jak zvítězit nad Neferet?

Dvanáctý a zároveň poslední díl Školy noci Vykoupená spisovatelek Kristin a P. C. Castových uzavírá dějové linie mnoha postav, které se během celé série nashromáždily. Některé neuzavřené linky však naznačují možnost dalšího rozvíjení příběhů. Autorky by tak mohly někdy v budoucnu známého světa s upíry a jejich opatrovnicí bohyní Nyx využít.

Děj se odehrává opět na území města a upíří školy. Kniha je členěná do kapitol věnovaných nezvykle velkému počtu osob, nejen těm hlavním, například detektivovi místní policie. Často příběh přeskakuje z postavy na postavu a vzniká tak spletitá mozaika útržků dějových linek.

Nejbarvitěji je vykreslena Neferet a její neskrývané šílenství. Zoey tápe a rozmýšlí, stejně tak jako vždy, a vinou své nerozhodnosti podléhá vedení Thanatos. Afrodita srší sarkasmem a Kalona je pravým bojovníkem Nyktiným. Vše, nač čtenář celou sérii čeká, se vyřeší v závěrečném střetu sil dobra a zla.

Knihu jsem opět přečetla rychle, ale stále mám výhrady ke zbytečnému protahování série. Tím se do závěrečného dílu nabalilo velké množství postav a děj tak překotně skáče z jedné na druhou, aby pokryl rozuzlení každé z nich. V příběhu se také objevují bytosti zmíněné pouze v jedné z novel, které pak nakonec ovlivní závěr celé série. Čtenář, který novelu nečetl, bude značně překvapen, kde se najednou vzaly.

Vykoupená ani tak neztrácí na čtivosti, a ti, co přečetli všechny předchozí díly Školy noci, by ani ten dvanáctý neměli minout.

Vydal Knižní klub, 2015
Koupit
Ukázka