Festival fantazie 2015 – tipy z programu

Na letošní 20. Festival fantazie , který se koná ve dnech 1. – 12. 7. v Chotěboři, je přihlášeno přes 1500 pořadů v 29 programových liniích a přes 50 filmů. A ani letos nechybí Nightcon, který nabízí 74 pořadů v 6 dnech. Nejen tam však najdeme přednášky a besedy o temných tvorech noci.

Výběr z programu:

 

Čtvrtek 2. 7.

plakat_ff15

15:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Bylo by lepší být Hostitel?
Markéta Homolková „Majky“
Taky občas přemýšlíte, že by bylo lepší přenechat kontrolu nad zemí někomu jinému? Nejlépe někomu, kdo má dostatečný „nadhled“? Nebylo by opravdu výhodnější, aby svět fungoval tak jako v Hostiteli? Nebo jen nesnášíte lidi a chtěli byste jich na světě míň? Pak je tato beseda pro Vás to pravé.

18:00h / Sokolovna – Místnost 33 S
Asijské horory
Ari Yu
Bojíte se rádi? Tak to je tu pro vás doporučení z korejských a japonských duchařin a krváků. Přijďte se bát společně! Nezapomeňte také navštívit přednášku o asijských strašidlech. Panoptikum hrůzy pokračuje.

21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Top alba na poslech ve tmě
Miloš Rádl „Milia“
Zhasnout světla, zavřít oči, sluchátka nasadit. Kombinace tmy a hudby Vám může přinést neopakovatelný zážitek. Společně proberme ta nejfantastičtější hudební alba na poslech ve tmě. Ať už jde o prog, soundtracky, metal, relaxační hudbu, nebo cokoliv co na nás oním kouzlem působí.

22:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Upíři pod hákovým křížem
Štěpán Jura „Potan“
Víte co je horší než být zabit upírem? Být zabit nacistickým upírem! Nejenže vás vysaje upír, ale ještě na vás bude předtím mluvit svým uširvoucím jazykem a v případě nejhoršího se vrátíte nazpět jako nemrtvý ve službách třetí říše. Horší osud je snad již jen chodit na Ponícon! Achtung: Explizite!

 

Pátek 3. 7.

DeCandido_Ospala-dira

10:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Potvory ze Sleepy Hollow
Michaela Rodová „Charlotte“
Ve městečku Sleepy Hollow se to kromě bezhlavého jezdce hemží dalšími všemožnými potvorami a příšerami. Pojďme se jim tedy společně podívat na zoubek… a možná i na něco víc!

15:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Krutí severští bohové
Anežka Lukáčová „Ginny“
Odin, Frigg, Freya, Loki.. Určitě jste o nich již slyšeli. Víte ale, jací byli originálně? Přijďte se přesvědčit, že severská mytologie je plná sexu, medoviny a Lokiho, který věčně něco zamotává.

16:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Nightcon Aktivity
Michaela Rodová „Charlotte“
Určitě znáte známou hru Aktivity (jestli ne tak vás jí v momentě naučíme). Přijďte si zahrát a společně zablbnout na téma všeho co patří do Nightconu – nebudou chybět všemožné potvory, strašidla, nadpřirozené bytosti a s nimi spojené scény z filmů a seriálů.

20:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Originals_ResurrectionThe Originals vs. The Vampire Diaries
Jan Burock „Owen“ + Hilda
Originál proti spin-offu. Proč se nám líbí jednotlivé seriály už jsme Vám řekli loni. Pojďme si letos oba seriály porovnat v různých, někdy i humorných, kategoriích.

21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
The Rocky Horror Picture Show
NightCon Team „NightCon“
Kultovní muzikálová sci-fi parodie na béčkové horory. Spousta rockové muziky, lechtivých narážek a šokujících scén. Richard O’Brien do muzikálu, podle kterého stejnojmenný film vznikl (a na němž se také podílel), nacpal to, co se někteří tvůrci bojí ukázat ve svých filmech ještě dnes.

 

Sobota 4. 7.

16:00h / Sokolovna – Pod Jevištěm 38 S
Hrdinky vs. mrchy ve fantasy
Radka El.fean
Žebříček největších potvor a nej-nej hrdinek bez bázně a hany napříč fandomy (LOTR, Zaklínač, GoT, Buffy…), se zřetelem na hrdinky umístěné postupně v obou hitparádách. A jako bonus možná přijdou i největší svůdnice vs. zoufalky.

23:00h / Sokolovna – Přízemní sál 35 S
Beseda o Zaklínači
RPG Days „RPGDadmin“
Dořešíme zaklínačskou soutěž a probereme vše zajímavé o nové hře Zaklínač 3 Divoký hon. Od nároků na hwardware, přes grafické změny od ukázek z roku 2012, zajímavé scény, kvalitu lokalizace i celkové pojetí hry. Přijďte i vy podebatovat.

 

Neděle 5. 7.

Sapkowski_Zaklinac_Bourkova

14:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Svět Zaklínače
Dalibor Pátek „BOBO“
Ponořte se s námi do ponurého, děsivého a krutého, ale i překrásného fantasy světa Zaklínače. Zajímavosti, aktuální dění, drby a malý bonus. Krátké info o Sapkowskiho „nezaklínačských“ knihách. A mini recenze nové knihy.

 

Pondělí 6. 7.

11:00h / Sokolovna – Místnost 31 S
S Grimmem skrz na skrz 4. sezonou
Kateřina Onderková „viki“
Zaujal vás seriál Grimm? A chcete si pořádně přiblížit jednotlivé weseny či se seznámit s dějem? Seznamte se se světem Grimma. Pojďme si připomenout, o čem byla 4. řada.

12:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Vlci v mytologických příbězích světa
Alena Langrová „Ala“
Vlci nikdy nenechávali lidi lhostejnými. Jejich světélkující zrak, schopný pronikat tmou, záliba lovit za svítání, ostré tesáky a zlověstné noční vytí podnítily vznik mnohých pověstí a pověr, které se rodily už od nejstarších dob lidstva. Ani dějiny a mytologie se proto bez vlků nemohly obejít.

16:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Co pro mě znamená Supernatural?
Andrea Ulagova „Padme“
Už deset let je seriál Supernatural s námi. Přijďte si s ostatními fanoušky popovídat, kdy jste ho začali sledovat, co vás na něm nejvíce baví, jaké postavy a epizody máte nejraději a co pro vás Supernatural vlastně znamená.

18:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Bájná zvířata – Vlci v evropské tradici
Alena Langrová „Ala“
Vlci nikdy nenechávali lidi lhostejnými. Jejich světélkující zrak, schopný pronikat tmou, záliba lovit za svítání, ostré tesáky a zlověstné noční vytí podnítily vznik mnohých pověstí a pověr, které se rodily už od nejstarších dob lidstva. Ani dějiny a mytologie se proto bez vlků nemohly obejít.

19:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Trpaslíci Markuse Heitze
bechr05
Trpaslíci jsou velmi zajímavou rasou a proto je veliká škoda, že jim ve fantasy ságách nebývá dáváno více prostoru. Naštěstí je tu sága Markuse Heitze, která se věnuje právě a téměř jen jim. Přijďte si poslechnout o zajímavém světě, který chrání trpaslíci a který ohrožuje zlo.

 

Teen_wolfÚterý 7. 7.

 

10:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Ženy v Supernatural
Milan Skoupý „Ruben“ + Ruben
Existuje nějaký důvod proč by se muž měl dívat na Supernatural? Vyskytují se tam vůbec ženské hrdinky o kterých se dá mluvit? Jaká je životnost těchto hrdinek? Na tyto otázky se pokusí zodpovědět tato přednáška. Pozn. chlapský pohled na seriál

24:00h / Sokolovna – Místnost 31 S
Teen Wolf music videa
elirwen
Fanoušci jsou šikovní tvorové, tak se na několik jejich výtvorů podíváme.

 

Středa 8. 7.

9:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
iZombie 1×01
NightCon Team „NightCon“
Olive je studentka medicíny, která se po jedné vysokoškolské pařbě probudí jako zombík. Aby zůstala při smyslech, musí svačit mozky. Jako asistentka koronera o ně nouzi nemá, ale dostávají se jí do hlavy vzpomínky mrtvých. Díky této nabyté schopnosti spolupracuje na vyšetřování kriminálních zločinů.

11:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Flewelling_Bila_cestaNightrunners
Lenka Ratajová „Kleio“
Pojďte se seznámit s jedinečným světem autorky Lynn Flewelling. Navštivte zemi, jíž vládnou královny, prožijte chvíli ve světě, kde jsou si lidé rovni bez ohledu na pohlaví, seznamte se s kouzly, draky i zákulisními pletkami. Poznejte Nightrunners – fantasy sérii lepší než vaše představy.

13:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Ruský folklorní epos a mytologie
Jiří Dynda
Draci, mongolské armády, bojující princezny, monstrózní loupežníci, zrádné čarodějky, nepovedené svatby a pár pohřbů zaživa. Řeč bude o ruských bylinách, folklorním ústním eposu, který se na severu Ruska dochoval až do konce 19. století. Pohled na hrdinský epos religionistickým okem.

15:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
iZombie je awesome!
Novinka CW TV spojuje zombíky a moderní kriminálku. Liv je zombie a jako zombie samozřejmě žere mozky. To by vše bylo naprosto normální kdyby její svačinou nebyly mozky obětí vražd a Liv nedostávala vize, které ji dovádí k vrahovi. iZombie je prostě super a já vám to dokážu!

20:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Od soumraku do úsvitu
NightCon Team „NightCon“
Bratři Seth a Richie vykradli banku a prchají do Mexika. Jako rukojmí mají úřednici, která se stává Richieho obětí. Jako nové rukojmí berou rodinu pastora Jacoba. Po přejezdu hranic se mají setkat s místními převaděči v baru Titty Twister. Všechno jde hladce, dokud se zde všichni nepromění v upíry.

 

Čtvrtek 9. 7.

walking_dead

10:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Krev Polobohů…a co bude dál?
Markéta Homolková
Fanfiction, headcannony, názory a teorie, co se mohlo stát po posledním díle řecko-římské ságy o oblíbených mladých hrdinech.

11:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
The Walking Dead / Živí mrtví
Zdeňka Kohlová „Freyja“
Napřed byl komiks, potom hra a pak teprve slavný seriál. Co z toho je nejlepší? V čem jsou rozdíly? Jak probíhá vývoj komiksu, hry a natáčení seriálu? Odpovědi na (nejen) tyto otázky se dozvíte na přednášce.

12:00h / Sokolovna – Místnost 33 S
Vampire Knight
Patoložka
Příběh s upíry a o upírech, ale ne jen o nich. Poznejme denní a noční třídu Cross Academy, hudbu i zápletku mangy a anime a samozřejmě charismatické hlavní postavy.

12:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Welcome to Night Vale
Anežka Lukáčová „Ginny“
Toto městečko se díky svému regionálnímu rozhlasu stalo fenoménem, který si oblíbily tisíce lidí po celém světě. Ať už jste o něm jenom slyšeli, nebo jste oddanými fanoušky Cecila Baldwina, přijďte zjistit něco o místě, kde levitují kočky a jediný způsob, jak se dostat do Subways je černá magie.
iZombie_plakat

14:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
iZombie – seriál vs. komiks
Jan Burock „Owen“ + Hilda
Letos začala stanice The CW dávat mimo Flashe další seriál dle komiksu. Jak se iZombie povedl ve srovnání s komiksem? A jak se liší příběh? Jak se liší postavy? Přijďte se podívat na toto shrnutí.

16:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Pohádková poznávačka
Olga Rybářová „werenys“
Pokládáte se za znalce pohádek? Přijďte si ověřit svoje znalosti do Velké (přiměřeně) pohádkové poznávačky.

16:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Hororový jukebox
Klára Valentová „Antrey“
Rocky Horror Show, Repo!, Dracula, Sweeney Todd… To je jen malý výčet hororových muzikálů, které v tomto jukeboxu zazní. Možná dojde i na Buffy.

17:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Jak přežít zombie apokalypsu
Zdeňka Kohlová „Freyja“
Co si budeme povídat, ono to přijde! Dozvíte se: jak si můžete udělat efektivní výzbroj z věcí co máte doma, jak se bránit v různém terénu a mnoho dalšího – vezměte si blok a pište si zápisky, bude se vám to hodit. Udělejte nejlepší rozhodnutí ve svém živote, PŘIPRAVTE SE!
Penny_Dreadful

18:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Kvíz – knižní obálky 2014
Žaneta Pásztorová „Kometa“ + Renata Heitelová
Máte dobrou vizuální paměť? Tak si pojďte s námi vyzkoušet, jak dobře si pamatujete obálky knih s tématikou „dětí noci“ vyšlých v roce 2014 v ČR?

21:00h / Sportovni hala – Malý sál H
Penny Dreadful
Daphne
Mlžný Londýn 19. století, upíři, démoni, vlkodlaci, monstra, čarodějnice a samozřejmě i „hrdiny“, kteří proti nim bojují, to vše najdeme v dobovém seriálu Penny Dreadful. Koho tam ale nepotkáme je Penny Dreadful. Proč? To se dozvíte na přenášce.

21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Knižní pornografie
Mirka Linhartová „Miyu“ + Ginny
Nudí vás již přehnaně grafická erotika, které je plný internet? Zoufáte nad nedostatkem vzrušujícího materiálu ve vaší knihovně? Nezoufejte dál, tato přednáška vás o důležité informace obohatí!

 

Pátek 10. 7.

11:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Clare_Mesto_kostiSeznamte se s Mortal Instruments
Jana Hažlinská „Elí“
Znáte svět lovců stínů od Cassandry Clare? Jestli ne, o dost přicházíte a určitě byste si o něm měli alespoň přijít poslechnout.

15:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Dokument o Buffy the Vampire Slayer
David Žák „Doctor“
Kolikrát seriálu hrozilo zrušení? Na kolika stanicích se vystřídal? V jednom z bonusů na DVD 6 série s názvem „Television with a Bite“, se nachází odpovědi na obě otázky a mnohem víc. Dokument přibližuje úspěchy a problémy, se kterými se tvůrci museli potýkat. (pouze s anglickými titulky)

15:00h / Sportovni hala – Klubovna H
Fables – Mýty
Pavla Třísková „Tenny“
V současném New Yorku žije tajná komunita. Jsou nesmrtelní (téměř). Jsou tu s námi už věky. Kdo vlastně jsou? Pohádkové bytosti, které museli utéct ze své domoviny. Očividně nežili šťastně, až do smrti… Přednáška o komiksu od nakladatelství Vertigo, který získal mnoho cen a který vychází i u nás.

16:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Železný druid a jeho svět
Hearne-GaiaRuben
Přijďte si poslechnout povídání o nesmrtelném druidovi, který je starý více než 2000 let. Denně se potkává s různými bohy – s některými chodí na pivo (Ježíš), některé nemá rád (Thor) a některé bohyně přímo „miluje“ (Morigan). Humorná městská fantasy s mnoha popkulturními narážkami.

17:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Poznáte upíry a vlkodlaky?
Žaneta Pásztorová „Kometa“ + Renata Heitelová
Sledujte seriály a filmy s upíry a vlkodlaky? Tak si přijďte zasoutěžit o filmové i knižní ceny.

21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Vše o seriálu Shadowhunters
Michaela Rodová „Charlotte“
Slyšeli jste někdy o knižní sérii The Mortal Instruments? Nebo o jejím filmovém zpracování? Že ne? I tak nevadí. Stanice ABC pro nás na příští rok chystá seriál z tohoto světa a tak budete mít další příležitost se s TMI seznámit. Vše o tomto připravovaném seriálu se dozvíte na této přednášce.

 

Sobota 11. 7.

10:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Strašidla českých luhů a hájů
Anežka Lukáčová „Ginny“
Vodníka a čerty znají skoro všichni. Vzpomenete si ale na Klekánici, či permoníky? Náš kraj je na strašidla velmi bohatý a byla by škoda na ně zapomínat. Pojďte se s námi přenést do dob, kdy po cimbuřích chodily Bílé paní a lesem se proháněl bezhlavý rytíř.

10:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Slet spisovatelů fantastiky: Dámy
Festival fantazie „FF“
Beseda slečen a dam české fantastiky. Možnost získat podpisy.

Antonin_Kladivo_Pekelna-sleha11:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Slet autorů fantastiky: Páni
Festival fantazie „FF“
Beseda mužů české fantastiky. Možnost získat podpisy.

11:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Whedonovo umění tvorby seriálů
Matěj Svoboda „Broody“
Joss Whedon je mnohými považován za nejlepšího tvůrce seriálů naší doby. Bezpochyby je schopen psát scény, které s diváky zůstávají už navždy. Pojďme si ty nejlepší z nich připomenout :-)

14:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Jak se do lesa volá, Kladivo padá
Martin Antonín „Darion“
Vy ještě neznáte románovou sérii Kladivo na čaroděje? O hodně přicházíte. Duchovní dílko Jiřího Pavlovského už se rozrostlo na devět skvělých knih a laťka je nastavená zatraceně vysoko. O minulosti, současnosti i budoucnosti nejšílenějšího týmu české fantasy s Martinem D. Antonínem, jedním z autorů.

14:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Buffy Angel komiksy
Matěj Svoboda „Broody“
Je vám líto, že Buffy: Přemožitelka upírů a Angel již skončily? Nezoufejte! Oba dva seriály mají vlastní komiksové pokračování a mnoho dalšího! Jestli chcete vědět víc, doražte na přednášku!
Asterion_Sedmy-zivel

17:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Dračák ve fantasy
Hanina Veselá
Dračí doupě jako podhoubí nápadů pro autory. Příběhy inspirované hrami na hrdiny aneb jak se liší dobrý „dračák“ od špatného. Čemu se vyhnout v tvůrčí spisovatelské práci. Lze svět, který původně vznikl jako prostředí her na hrdiny, přenést do fantasy literatury?

20:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
SlayerCon pantomima
Matěj Svoboda „Broody“
S pantomimou roste zábava! A když se jedná o pantomimu s tématikou tvorby Josse Whedona tak to platí dvojnásob! Uděláme pár týmů (podle počtu lidí co dorazí) a zahrajeme si SlayerCon pantomimu :-)
Kompletní časový program Nightconu naleznete zde.

Zdroj: amber.festivalfantazie.cz