Bill Willingham: Mýty 2 – Farma zvířat

Mýtov – utajená oblast New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. „Mýty“ musely odejít ze svých vlastí, které padly do rukou Nepřítele. Bohužel ne všechny „Mýty“ se mohou vydávat za obyčejné lidi a kouzla, která by to dokázala, jsou neobyčejně složitá a nákladná. Nehumanoidní „Mýty“ jsou odsouzeny k životu na Farmě.

Myty2_Farma-zviratSněhurka, zástupkyně starosty Mýtova, vyráží na svou pololetní inspekci Farmy. Tentokrát ji doprovází její sestra Růža, jež si má splnit trest veřejně prospěšných prací. Otravný doprovod jim dělá jedno ze třech prasátek, mluvící čuník Colin. Ten vzal z Farmy roha, protože je přece městské prase. Na obě sestry čeká na Farmě nejedno překvapení a revoluce pomalu klíčí…

Sněhurka a Růženka jsou sice sestry, ale jejich životy se naprosto liší. První jmenovaná pracuje jako zástupkyně starosty a nepřímo vládne v Mýtově. Naproti tomu její sestra je energická rebelka a pařmenka. Užívá si života a málokdy bere ohled na ostatní. Jejich vztah působí spíš jako mezi matkou a pubertální dcerou než jako mezi sestrami. Klín do jejich vztahu vrazily události v minulosti a výlet na Farmu by pro ně mohl být něco jako dlouhá skupinová terapie.

Asi není nikdo, kdo by si při slovním spojení Farma zvířat nevzpomněl na Orwella. V tomhle případě rozhodně nebude daleko od pravdy, protože druhá kniha čtivé komiksové série se točí okolo revoluce. Tvůrcům se podařilo úžasně zakomponovat známé politické narážky a revoluční hesla do příběhu o „Mýtech“ zničených životem, který vedou na bezpečném kousku země, což z něj kromě stabilního úkrytu dělá neradostné vězení. Farma zvířat ukazuje nelítostnou tvář revoluce, kde se střílí do vlastních řad, ale zároveň odvahu těch, co se nebojí postavit. Ovšem i v téhle revoluci budou padat hlavy a „Mýty“ jsou jen skoro nesmrtelné.

Druhá kniha série Mýty: Farma zvířat se skládá z pěti sešitů, které se věnují jen a pouze revoluci na Farmě. Scénář opět napsal Bill Willingham a o grafickou stránku se postarali Mark Buckingham, Steve Leialoha a Daniel Vozzo. Jedná se o druhé české upravené vydání.

Mýty: Farma zvířat hezky zapadá do cyklu příběhů o uprchlících z kouzelných a fantastických světů, ale zároveň dokáže obstát jako samostatný příběh. Všechno se točí hlavně okolo Sněhurky, ale mnohem zajímavější postavou je šikovný lišák Renard a kvalitní potenciál mají i hlavní revolucionáři. Mýty se neobejdou bez skvělého humoru, napínavé akce a netradičního zpracování známých pohádek a příběhů. Druhé vydání čtivé komiksové série je určitě ideální způsob, jak naskočit do série a seznámit se s Mýtovem, Farmou a jejich obyvateli.

Vydal: Crew, 2015