5. Ostravský knižní veletrh

5. Ostravský knižní veletrh se bude na výstavišti Černá louka konat od 6. do 8. března 2015 a jeho mottem budou Cesty knih. Významnými partnery veletrhu budou stejně jako dosud Česká televize Ostrava a Knihovna města Ostravy.

Novinky a to nejzajímavější z knižní produkce představí nakladatelé všech žánrů z celé České republiky. Prezentovat se budou největší kulturní organizace v Ostravě – Knihovna města Ostravy, Moravskoslezská vědecká knihovna, Česká televize a mnoho dalších.

I letos veletrh nabídne bohatý kulturní doprovodný program v podobě autogramiád, autorského čtení, besed a setkání s autory či představení literárních novinek. Popularitu veletrhu mezi návštěvníky zvyšuje i skutečnost, že jej každoročně poctí svou účastí i několik předních českých literátů a lingvistických odborníků.  V letošním roce se můžete těšit např. na autory Michal Viewegh, Arnošt Vašíček, Dora Čechová, Martin Jun, Stanley Bradley, Jan Vavřík a mnoho dalších zajímavých hostů.

Otevírací doba
6. – 7. 3.         10:00 – 18:00 hod.
8. 3.     10:00 – 16:00 hod.

Vstupné
Dospělí: 80,- Kč
Děti, studenti, důchodci, držitelé TP, ZTP a ZTP/P průkazů: 50,- Kč
Hromadný vstup pro školy(minimálně 20 osob): 20,- Kč
Platí VIP karta 2015

Po předložení platného čtenářského průkazu Knihovny města Ostravy na pokladně získáte 50% slevu na plném vstupném.
Po předložení platného čtenářského průkazu Moravskoslezské vědecké knihovny na pokladně získáte 50% slevu na plném vstupném.

Na veletrhu budou vystavovat: ComicsCity, Euromedia Group, Host, Fantom Print, Metafora, Brána ad.
Kompletní seznam vystavovatelů naleznete zde.

 
DOPROVODNÝ PROGRAM
Pátek 6. března

9.00 Vývoj čtenářství v Česku (lektoři doc. PhDr. Květuše Lepilová, CSc. a prof. PhDr. Jiří Trávníček, M. A.) – seminář pro knihovníky pořádá Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě v Ostravském muzeu, Masarykovo nám. 1
10.00 Začátek veletrhu
10.15 Eva Baláková, Ondřej Beseda: Jak cvrček ke své písni přišel (Divadlo loutek Ostrava)
11.00 Vyhlášení vítězů soutěže O nejhezčí básničku na téma: Až jednou budu velká/velký (pořádají Ostravské výstavy, a.s.)
12.00 Kouzelné čtení – Nechte knihy mluvit (pořádá Albi česká republika, a.s.)
12.30 Vynálezce Alva – Přijďte si sestrojit vlastní vynález. Na účastníky čekají nejen autoři knížky, ale také Nobelova cena! Účinkují Klára Smolíková, Luděk Bárta a dobrovolníci z publika, moderuje Klára Smolíková, pořádá Edice ČT.
13.15 Příběh templářů 2 – Zánik řádu templářů a jeho pokračování v tajných organizacích a rytířských řádech. Představení knihy a autogramiáda Bohumila Vurma a Zuzany Foffové. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT.
14.00 Méďové na cestách… s Václavem Chaloupkem
Svérázný „medvědí“ cestopis pro celou rodinu a dětské obrázkové leporelo představí jeho autor, bez něhož si večerníčky se zvířecími hrdiny už neumíme představit. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT.
14.45 Naučte se fotografovat… se Zoner Pressem! (lektor Pavel Kristián)
15.30 Jan Čermák: Kalevala Eliase Lönnrota a Josefa Holečka v moderní kritické perspektivě – nové unikátní vydání finského eposu z nakladatelství Academia představí rada Finského velvyslanectví Ari Tasanen.
16.00 Arnošt Vašíček: Tajuplné objevy – představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film)
16.30 Markéta Hejkalová: Rudé paprsky severního slunce – autogramiáda na stánku nakladatelství Hejkal
17.00 Ivo Macharáček: Petr Bezruč (bez záruky) – dokument ČT Ostrava o autorství Slezských písní uvede Jolanda Pilařová.
18.00 Konec prvního dne veletrhu
19.00 Knihovna města Ostravy zve vystavovatele na prohlídku knihovny při sklence vína  (pasáž ústřední knihovny u Sýkorova mostu, pro vystavovatele a další zvané hosty)

Sobota 7. března

8.30   Knihcentrum zve vystavovatele na knižní snídani v Domě knihy Knihcentrum (Smetanovo nám. 8, pro vystavovatele a další zvané hosty)
10.00 Začátek druhého dne veletrhu
10.30 Bludišťáci – zábavná soutěž dvou týmů ve znalostech, postřehu a pohotovosti. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT.
11.00 Arnošt Vašíček: Utajený svět – představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film)
12.00 Vaříme podle Herbáře č. 2 – představení knihy a autogramiáda Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT.
12.30 Wifina – představení knihy a jejího autora Martina Poláčka. Autogramiáda autora a dětských moderátorů pořadu Wifina Jakuba, Kariny, Terezy, Matěje a Veroniky. Moderují wifiňáci, pořádá Edice ČT.
13.00 Petr Vrchlabský: S pamětí v zádech – prezentace kulturního průvodce Ostravou z nakladatelství Protimluv
13.30 Dora Čechova – autorka oceňované knihy Nechtěl jsem být Leninem čte z připravované knihy povídek Padaná lední jablka.
14.15 Martin Jun přečte ukázku z románu Doživotí, jehož téma na české literární scéně vzbudilo nemalý rozruch a vyznačuje se neotřelou formou i čtivým jazykem.
15.00 Stanley Bradley: Osud – autogramiáda věštce, spisovatele a vizionáře na stánku nakladatelství Brána. Autor odhalí, jak ovlivnit svůj život a vypočítat si svůj osud.
15.00 Ringišpil aneb Těpatdřystyfulatduperele – Kolotoč autorského čtení z novinek členů ostravské pobočky Obce spisovatelů České republiky. Aleš Dostál, Jana Hochmannová, Božena Klímová, Jana Richterová,  Lydie Romanská, Miroslav Sehnal, Jarmila M. Skalná, Miroslav Stoniš, Radana Šatánková, Břetislav Uhlář a Soňa Záchová.
17.00 Setkání s Michalem Vieweghem (pořádá nakladatelství Druhé město)
18.00 Konec druhého dne veletrhu

Neděle 8. března

10.00 Začátek třetího dne veletrhu
10.30 Autogramiáda Michala Viewegha na stánku nakladatelství Druhé město
10.30 Draci v hrnci – představení dětské kuchařky a autogramiáda Jany Strýčkové, Kamily Teslíkové a Oskara. Moderuje Jolanda Pilařová, pořádá Edice ČT.
11.15 Kateřina Tomanová: Jahody pro Popelku aneb ON má jinou – autorské čtení
12.00 Ivana Špičková – beseda a autogramiáda autorky  historických románů
13.00 Ivan Bohuš: Tatranské chaty – majáky v moři skal a sněhu (zajímavou knihu představuje nakladatelství I&B z Tatranské Lomnice)
14.00 Briketa – antologie ostravské poezie – prezentace knihy z nakladatelství Větrné mlýny
14.30 Měsíc autorského čtení 2015 – pozvánka na literární festival
16.00 Konec 5. Ostravského knižního veletrhu
Zdroj: cerna-louka.cz, hejkal.cz