Tom Pollock: Syn Londýna (Mrakodrapový trůn 1)

Tom Pollock vykresluje Londýn jako soustavu živých bytostí vzájemně bojujících o moc nad městem, v němž vše staré je pomalu vytlačováno moderními technologiemi.

Pollock_Syn-LondynaBeth se svojí nejlepší kamarádkou Pen nakreslily na dvoře školy karikaturu neoblíbeného učitele a za to ji vyhodili ze školy. Bethin otec, zoufalý ze ztráty manželky, si dívky moc nevšímá. Beth se navíc pohádala se svou kamarádkou a nemá, kam jít, proto se toulá ulicí, kde narazí na Filia Viae, syna bohyně Matky ulic.

Filius se snaží střežit matčino království v době její nepřítomnosti, ale Reach, jeho nejhorší nepřítel, chystá válku, ve které chce konečně zničit všechno, co patří pod vládu Filia. Z Beth se tak najednou stane první rytíř ve válce dvou odlišných světů. Do války s Reachem se nakonec zaplete i Pen.

Vykreslení Londýna jako soustavy živých bytostí vzájemně bojujících o moc nad městem je velmi dobře propracovaný nápad. Tom Pollock představuje v prvním díle série Mrakodrapový trůn čtenáři různé bytosti: například vílí tanečnice v sodíkových žárovkách, které vedou válku proti čistozářným světlům, které si říkají Běláci. K představení takového staronového světa však potřebuje spoustu popisů, což trochu zpomaluje tempo vyprávění. Místy příběh plyne příliš pomalu a román působí lehce rozvlekle.

Kromě fantaskního města, který připomíná dětskou představu o světě, ve kterém všechny věci ožívají, řeší autor i mnohem palčivější otázky, které může život přinést. Osamění dítěte, jemuž zemře matka a otec se s její ztrátou nedokáže srovnat. Zneužívání dětí a vydírání. Válka, která se vede o město a je v popředí celého příběhu, tak svým způsobem pouze doplňuje a zjemňuje tvrdou skutečnost současného světa.

Syna Londýna bych doporučila spíše mladším čtenářům, a přestože jsou mezi hlavními postavami zastoupena obě pohlaví, tak mi přijde vhodnější pro kluky, ale děvčata se taky budou dobře bavit. Propracované postavy a svět, dobře napsané dialogy i zápletka jsou důvodem, proč si tato kniha jistě najde své příznivce.

I když dávám přednost svižnějšímu tempu vyprávění, kniha Syn Londýna si mě získala. Snad bude druhý díl trochu lépe ubíhat.

Ukázka

Vydal: Paseka; 2014

Koupit knihu