Křtiny „Těch nepohřbených“ v Nosferatu

Hororů z per českých autorů je poskrovnu a každý další takový počin si zaslouží stylovou oslavu. Kniha Kristiny Haidingerové  Ti nepohřbení ji rozhodně měla. Křest se konal 1. listopadu za světel svící a smyslně rudých lamp, mezi hororovými kulisami a stylovou výzdobou. Místo konání – Bar Nosferatu v Českých Budějovicích – nebylo zvoleno náhodně.  

Krest_Haidingerova1Klub se nachází v podzemí a oddělené salonky, falešná okna, nehybní umrlci a kříže visící na stěnách, to vše budí dojem, že jste se ocitli v šerosvitném světě mihotajících se stínů. Hosté ale necítí odpor ani strach, to oni sami by mohli vzbuzovat hrůzu a děs. Ne však o Halloweenu.

Prostor se rychle plní maskami. V zelenorudém osvětlení probleskne hrozivá helma Temného krále nazgûlů, kolem se mihne Mistr ostrého meče, v rohu se krčí stín Mrtvé nevěsty a z chodby se vypotácí opilý Jack Sparrow. Na návštěvu přišel i děsivý Pan Lžička, Virus Ebola v doprovodu nakažených sestřiček, dámské osazenstvo v korzetech se sešněrovaným poprsím, pár ze Starého Říma, několik steampunkových kostýmů a další a další.

Večer samotný proběhl pod dirigentskou taktovkou divadelního herce a šermíře Tomáše Metelky, který s grácií Bely Lugosiho bavil především dámy. Mužské publikum zas oblažila svým výstupem břišní tanečnice Darina Budinová. Knihu krvavě rudou tekutinou neznámého původu pokřtil sám majitel tohoto jedinečného místa Pavel Tušl.

Na velkoplošných obrazovkách byla k vidění prezentace, kde se mihly tváře hlavních postav z knihy a také pár pikantních scén. Poté následovalo několik fotografií ukazujících, jak focení probíhalo a co mu předcházelo. Zazněla jména lidí, kteří se na prezentaci a její přípravě podíleli (většina z nich byla přítomna), a části textů metalových kapel, které autorku při její tvorbě inspirovaly.

Došlo i na ukázku z křtěné knihy. Během čtení se vystřídali autorka Kristina Haidingerová, jí stvořená postava „Marína“ nebo lépe řečeno její protagonistka z „promo klipu“ Nikola Vasarábová a démonický Tomáš Metelka. Z četby bylo zřejmé, že rozhodně nepůjde o další upírský slaďák, při němž patnáctkám vlhnou… ehm, oči, ale o mrazivý příběh vracející nemrtvé tam, kam patří – zpátky do hlíny.

Po zbytek večera duněl metal a přesně o půlnoci Pavel Tušl vyhlásil tři vítěze soutěže o nejlepší kostým, kteří dostali k dárku od baru také knihu s věnováním. A že mezi množstvím převleků, ze kterých doslova přecházel zrak a místy i dech, vybrat ty nejlepší nebylo snadné. Kristina Haidingerová nemohla svoji mrazivě děsivou prvotinu Ti Nepohřbení vložit do lepší kolébky!

Ukázka z knihy

Fotogalerie z akce

Ukázka ilustrací

Kniha k zakoupení zde