Fénixcon Brno 2014

Fénixcon, 30. mezinárodní setkání příznivců a autorů fantastiky, letos s podtitulem „Restart“, se už tradičně koná v Brně v hotelu Slovan ve dnech 5.-7. 12. 2014.

 

Fenixcon_2014Cena vstupného: 400 Kč
Samostatné páteční vstupné: 150 kč
Samostatné sobotní vstupné: 250 kč

Časový harmonogram přednášek najdete zde.

Program:

Restart z hlediska medicínského
Šimůnek Jan
Pokud hovoříme o „restartu“, tak, pochopitelně, musíme mít na prvním místě na mysli systémy v lidském těle, které jsou něčeho takového schopny. Na prvním místě je zcela jistě nervový systém, který se nejvíc podobá počítači, a který lze dostat do stavu restartu či resetu různými postupy, z nichž některé využívá umělecká (i různě pokleslá) literatura. Zapomíná se, že informační systém představuje i imunita, zejména její specifická složka. I ona může být různými postupy restartována či resetována, někdy dokonce coby součást terapie.
Poněkud složitější situace panuje u posledního z řídících systémů lidského organismu, systému endokrinního, nicméně i zde se s podobnými jevy, alespoň v náznaku, setkáváme.
Restart se může ovšem týkat i jednotlivých buněk (zde došlo na začátku letošního roku k náznaku naprosto zásadního průlomu), souborů buněk i orgánů (zejména těch, které mají určitou autonomii, jako je třeba srdce nebo střevo).
„Restartovat“ ovšem můžeme i něco, co v atlasech anatomie lidského těla nenajdeme, a přesto je to jeho důležitou součástí, a to je střevní (ale i jiná symbiotická) mikroflóra.
Všechny tyhle „restarty“ se zcela jistě uplatní i v souvislosti s expanzí lidstva do vesmíru a některé z nich najdeme alespoň v náznaku v F/SF literatuře, případně alespoň můžeme v určitých situacích autora usvědčit z neznalosti, případně nedomyšlení problému.

 
Budou se naši potomci znovu učit počítat na prstech?
Novotný František
Zcela zpátečnická přednáška o vlivu počítačů, herních konzolí, chytrých mobilů a navigací na mozkovou činnost, kterou na základě knihy Digitální demence Manfreda Spitzera a bez jakýchkoli obrázků přednese ve starém stylu dinosauřím hlasem František Novotný.

 
Reštart zabudnutých chorôb
Lívia Hlavačková
Suchotiny, kiahne alias neštovice, úplavica či obrna. Vy s nimi už zrejme nepočítate, ale oni s vami možno áno. Ste pripravení na reštart zabudnutých chorôb?

 
Mumie aneb restart na egyptský způsob
Daniela Mičanová
Průkopníci egyptské archeologie nezřídka pokládali staré Egypťany za národ posedlý smrtí. Tento velmi oblíbený historický omyl se ve veřejném povědomí houževnatě drží dodnes, i když skutečnost vypadala poněkud jinak. Staří Egypťané především milovali život, přáli si, aby v nezměněné podobě přetrval celou věčnost. Jejich víra vytoužený restart na onom světě umožňovala, ale jen za určitých podmínek. Kromě řady magických rituálů k nim zcela prakticky patřilo zachování tělesné schránky. Tajemství posvátného umění dávných mistrů balzamovačů poodkryje a nejslavnější mumie představí Daniela Mičanová, žena posedlá starým Egyptem, technickou podporu zajistí její věrný agent A. K. K. Kudláč. Bude se  hýřit popkulturními odkazy, pokud se přihlásí dobrovolník, dojde též k praktické ukázce.

Autor zemřel? Žádný problém…
Leonard Medek
…aneb když je v čem, vždycky se najde někdo, kdo zkusí pokračovat.

Tvá lilie se vláčí po sadě!
Františka Vrbenská
Metempsychóza čili Stěhování duší. Čeká nás po smrti restart? Máme se těšit, nebo děsit? Polemika podepřená důkazy (?) a protiargumenty (?) z vědeckých hypotéz, svědectví esoteriků, náboženských a mytologických odkazů, folklóru a literární i filmové fantastiky od Erbena k Moodymu.

Když kosmická spolupráce skřípe
Tomáš Přibyl
„Předpokládám, že Spojené státy chtějí posílat své astronauty na ISS pomocí trampolíny.“ Tweet ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina z konce letošního dubna názorně ukazuje, že výstavba a provoz Mezinárodní kosmické stanice nejsou procházkou růžovým sadem, ale někdy i velmi trnitou cestou. Přednáška nabídne pohled do zákulisí jednoho z největších mezinárodních projektů v historii lidstva a odhalí nečekané souvislosti: jak vlastně projekt vznikl, kolik se zapojením Ruska do programu (ne)ušetřilo, jak moc jsou jednotliví partneři na sobě závislí a mnoho, mnoho dalšího.

 
Brno a jeho pověsti
Roman Juránek
Duchové, přízraky a jiná zjevení, objevující po staletí ve starých brněnských palácích, klášterech nebo hřbitovech, to jsou nešťastní hrdinové příběhů, které se kdysi v tomto městě odehrály a které si lidé z generace na generaci vyprávěli. Některé tyto příběhy zavál čas, jiné se nám v podobě pověstí a legend dochovaly dodnes. Jejich pravdivé jádro setřela často lidová fantazie a víra v nadpřirozené věci, takže je dnes obtížné odhadnout, co je na pověsti skutečné a historické, a co je naopak pouze výmysl a pohádka…

 

Praktický průvodce časovou smyčkou
Edita Dufková
Jakmile začnete cestovat časem, riskujete, že jednou uváznete v časové smyčce a budete nuceni prožívat stále stejné okamžiky znovu a znovu a znovu.
Co na to vědecká teorie, jak se s tím vypořádává literární a filmová praxe, a hlavně, jak se v časové smyčce vyznat a jak se z ní vymotat.

 

Restart Bartitsu
Robert Washka
Když v roce 1899 představil Edward William Barton-Wright Bartitsu club, nečekal, že jeho systém přežije více než staletí. Jak vypadá toto viktoriánské bojové umění nyní? Nová éra Bartitsu začala před pár léty doslova restartem, díky rozmachu steampunkové kultury a filmům se Sherlockem Holmesem. V přednášce si ukážeme boj na ulici Londýna v 19. století a reálnou sebeobranu dneška, uvidíme, čím a zda se restart na Bartitsu podepsal. Zaručujeme podívanou s noži, hůlkami, leta a pády a přemnohými triky (bolest garantována zvláště u asistentů).

 

Restart – Dracon – LastMinutecon – Fenixcon
Pavel Mikuláštík
Za dobu 30ti leté existence conů v Brně došlo k několika restartům, některé posunuly úroveň conu výš, některé bolely.
Restart první 1987 první víkendový noc uspořádaný v hotelu Santon na přehradě.
Restart druhý 2002 LastMinuteCon
Restart třetí  2003 první Fenixcon
Přijďte nejen zavzpomínat, ale i načerpat inspiraci.
Pavel Mikuláštík a organizátoři Fenixconu.

Pára
Honza Kantůrek
Technika přišla i na Zeměplochu

Reálné neskutečno
Spolek přátel krásného slova o. s.
Performance skupiny autorů subžánru RE-PRE na motivy povídkových knih „Odpor je zbytečný“ a „My jsme vám to říkali“ o kolonizaci životního světa člověka všudypřítomnou technologií. Součástí představení je také přednáška o starověkém filozofovi Platotelovi, který už před 25 stoletími předpověděl masové zavedení výpočetní techniky a její přínos pro lidstvo.
Budoucnost přijde, technický pokrok nezastavíme, ale můžeme se u toho alespoň smát!

 

Tajuplné objevy
Vašíček Arnošt
Hřbitovy mimozemšťanů – Vetřelci na Sibiři – Mumie z Marsu – Jezero koster – Trosečníci z Kasskary – Město trpaslíků – Příliš podivný soused – Tajemná mořská světla – Podivná zkáza Sodomy – Války bohů, zrůd a lidí – Vrazi z neznáma

 

Brněnské podzemí – legendy a skutečnost
Svoboda Aleš
Přednáška o nálezech a objevech v brněnském podzemí za třicet let průzkumů vás zavede do světa legend a mýtů, ale také do holé skutečnosti, která překvapivě mnoho smyšlených bájí překonává. Dozvíte se o jezeru pod Petrovem, kde je možno jezdit na lodích, desetitisících nebožtíků pohřbených pod Jakubským náměstím, o chodbách pod Českou ulicí i o tajemstvích brněnských studní…. Nálezy z podzemí o kterých brněnská veřejnost stále ještě neví.
Možnost zakoupení všech tří dílů knih „Brněnské podzemí“ za režijní ceny

 
Kde by ve Sluneční soustavě mohl být život?
Dušan Majer – Dobývání vesmíru
Lidé odnepaměti přemýšleli, zda mimo naši planetu existují nějaké cizí formy života. I v naší Sluneční soustavě je několik míst, která by mohla být příhodná pro vznik života.Projdeme si tedy naši soustavu od Merkuru až po transneptunická tělesa a zaměříme se i na zprávy v láhvi, které lidstvo vyslalo do nekonečného vesmíru.

Projekt Zenta alebo Habsburgovci vo vesmíre
Juřík Martin
Gavrilo Princip nezastrelil v Sarajeve Františka Ferdinanda. Po nástupe následníka na trón sa monarchia výrazne zmodernizovala. Pokus o komunistický puč potlačil vladár s pomocou česko-slovenských légií. 19. januára- 22. februára 1921 v druhej bitke pri Zente po porážke komunistov padli do zajatia pohlavári Uľjanov, Džugašvili, Béla Kohn, Karl Radek. Ich verejnou popravou 13. 3. 1921 nepokoje skončili. Panovník po dohode s vedúcimi predstaviteľmi légií uskutočnil zmenu územnej samosprávy. Aj na území Uhorska teda národy a národnosti získali kultúrnu autonómiu…
Dvadsiate storočie sa všeobecne považuje za storočie pokroku, mieru a prosperity. Po prvých úspešných pokusoch vyslať družicu na obežnú dráhu Zeme preniesli svetové veľmoci svoje súperenie v zbrojení na súperenie v kolonizovaní slnečnej sústavy. A tak sa stalo, že ako prvá zaviala na Mesiaci vlajka rakúsko-uhorskej monarchie…
Sto rokov po nevydarenom atentáte vydáva profesor dejín Karl Jetting z Prešporka provokatívnu knihu „Pomýlené storočie“, ktorá sa vzápätí stáva v celej krajine bestsellerom a spôsobuje šok. Jetting v nej totiž načrtáva vývoj histórie: ako by vyzeral svet, keby pred sto rokmi arcivojvodu v Sarajeve zastrelili? Jeho kniha znepokojujúco opisuje rozpad monarchie, mocenského zriadenia Západu i desivé a zničujúce vojny, ktoré menia svet od základov. Následky jej vydania siahajú až tak ďaleko, že sa dostáva do pozornosti Habsburgovcov. Jetting sa ocitne vo víre náhlych udalostí a postupne odhaľuje, že jeho kniha má akýmsi podivným spôsobom niečo spoločné s prísne utajovaným projektom monarchie, nazvaným aj „Projekt Zenta“.

Jak se dělá Pevnost
Redakce časopisu
Vše co jste nevěděli kolem toho, jak se dělá váš oblíbený časopis.

XB-1 – Co dál?
Vlado Ríša, Martin Šust
Přežijí papírové časopisy? Co bude v nejbližší době nového?
Rok 2015 v XB-1, aneb co chystáme.

Literární workshop naživo
Jiřina Aquila Vorlová & spol.
Tradiční literární workshop naživo spočívá v tom, že jeho účastníci si vzájemně kritizují svá díla za vydatného přispění lektorů a snaží se získané poznatky uplatnit ve svých dalších povídkách, aby jim při příštím workshopu bylo vytýkáno méně chyb a aby lépe uspěli v nějaké literární soutěži. Akce je přístupná široké veřejnosti – tedy všem návštěvníkům conu. Své povídky posílejte e-mailem na adresu Aquila@altar.cz nebo AQL@Seznam.cz. Kdo máte zájem povídky hodnotit, i když vlastní příspěvek mít nebudete, hlaste se na uvedený mail také, abyste kdyžtak mohli dostat texty předem. Je vhodné přinést si asi tři výtisky s sebou na con a vložit je do desek s nápisem Workshop, které budou v salonku President. Zde si je přímo na místě mohou přečíst i další zájemci, kteří budou chtít workshop navštívit.

Restart genyjálních autorů
Jiřina Aquila Vorlová
Veselé čtení z perel a perliček nashromážděných z činnosti redaktora, nakladatele, porotce i lektora S&F Workshopu, doprovázené v případě zájmu radami, co opravdu nedělat, nechcete-li odradit potenciálního nakladatele či vydavatele hned na začátku.

Je těžší restartovat Windows, nebo začít psát knihu?
Vilma Kadlečková, Leonard Medek, Julie Nováková, František Novotný, Františka Vrbenská a další
Napsat dobrou knihu není jen tak, ať si o tom myslí, kdo chce, co chce. Že to není tak jednoduché jako zmáčknutí tlačítka Reset na počítači, potvrdí každý, komu už nějaká kniha vyšla. Panel se známými spisovateli o druhých vydáních, nových verzích a předělávkách textů, o tom, jaké to je, pustit se do nových děl po delší odmlce, i o tom, co by napsali jinak, kdyby mohli knihu začít znovu.

Restart po anglicku, nový začátek po česku
Michael Bronec, Jan Kantůrek, Petr Kotrle, Pavel Weigel a další
Dobrý překlad je základem úspěchu knihy zahraničního autora u nás a dobrý překladatel pokladem pro nakladatele. Panel s překladateli o nových verzích vlastních překladů i děl, která už přeložil někdo jiný, o opravách v reedicích i o tom, co by dnes přeložili jinak než před lety.

Restart knihy neboli Nové vydání
Michael Bronec, Egon Čierny, Helena Šebestová, Vlado Ríša a další
Čtenáři jsou cháska náročná a nevděčná, která zkritizuje kdeco. Když je kniha nebo časopis na pultě, už se na nich nedá nic předělat. Je šance na druhý pokus? Panel s nakladateli a vydavateli o dotiscích a reedicích, jestli v dnešní době ještě nějaké vycházejí, jakou s nimi mají práci a co by změnili, kdyby mohli nějakou knihu vydat znovu.

Akademie zítra
Zdeněk Rampas
Pořad, moderovaný tajemníkem Akademie, je určený hlavně Akademikům z řad návštěvníků Fénixconu, měl by jim umožnit navzájem se seznámit a společně probrat přípravu blížícího se jubilejního 20. předávání Cen Akademie SFFH. Vítání samozřejmě budou i fanoušci zajímající se o Akademii a ještě více ti, kteří by chtěli pro Akademii pracovat.

Krkavčí citadela – příběh jako setkání mnoha druhů vyprávění
Kristýna „Darien“ Obrdlíková
Autoři larpu a knihy vydané na jeho motivy přijdou povyprávět o tom, jak vznikaly příběhy, které došly i literárního zpracování. Odhalí některé postupy, které použili při výstavbě zápletek a děje, a nabídnou ukázky. Budeme si povídat o tom, jak vznikají příběhy a jak žijí, jak s nimi lze pracovat a co se autorům osvědčilo. Není to o literární hodnotě konkrétních textů, které díky projektu vznikly, jako o hodnotě inspirace – o tom, že hra dokázala lidi nadchnout tak, že své příběhy chtěli zachytit v textu.

Valná hromada SAF
Pavel Weigel
Valná hromada Syndikátu autorů fantastiky, kterou povede Pavel Weigel, bude projednávat změnu stanov podle nového občanského zákona a další aktuality. Otevřeno i pro nečleny SAF.

Porada ČS Fandomu a organizační schůzka lokálních koordinátorů CKČ
Lulu Bocková, Petr Pagi Holan
Porada českých a slovenských SF klubů pod vedením předsedů obou částí Fandomu bude mít na programu kandidatury na Parcon v příštích letech, návrh nominací na ceny ESFS a předání materiálů CKČ lokálním koordinátorům a porotcům. Vítáni jsou všichni, kteří mají o dění ve Fandomu nebo hodnocení CKČ zájem.

Smrt a (nejen) dívka
Helena Šebestová
Pár poznámek o tom, jak vnímáme – a nechceme vnímat – smrt, jak nás provází a jak ji vidíme my a jak jiné civilizace. Zda se s ní dokážeme smířit a zda nikoli a čeho se vlastně nejvíc bojíme.

 

Zdroj: www.fenixcon.cz