Nové knihy za září 2014 v angličtině

V prvním měsíci nového školního roku se na zahraničním knižním trhu urodilo na sedmdesát novinek z žánru paranormální fantastiky; zajímavostí je, že celou polovinu z toho tvoří romány pro dospívající čtenáře. Ale i čtenáři urban fantasy a paranormálních romancí se mají na co těšit. S Axií vám přinášíme výběr deseti nejzajímavějších novinek a také přehled zářijových titulů, které chystají v překladu česká nakladatelství.

 

bennett_city-of-stairs

 

Robert Jackson Bennett: City of Stairs

Intrikami naplněný román o tajných agentech, mrtvých bozích a jednom tajemném a neustále se měnícím městě.
Město Bulikov před lety vládlo silou bohů schopných podmanit si svět. Ale potom co jeho ochránce za záhadných okolností zavraždili, celá velkolepá historie tohoto místa byla vymazána a zcenzurována. Bulikov zůstává pouze stínem své dřívější slávy, ale i v jeho špinavých ulicích stále kvete život. Svoje o tom ví Shara Divani, na první pohled tichá nenápadná žena, ve skutečnosti ale jedna z nejlepších vyšetřovatelek v zemi vyslaná objasnit zdejší brutální vraždu zdánlivě nijak významného historika. Ruku v ruce s tím, jak Shara sleduje stopy vraha, v ní ale začíná narůstat podezření, že bytost, která kdysi Bulikov ochraňovala, nemusí být tak nenávratně ztracená, jak si její nadřízení myslí.

Vychází: 9.9.; GR

 

 

Deborah Blake: Wickedly Dangerous

První díl nové urban fantasy série, která přivádí ruské mýty do současného světa.
Baba Jaga, čarodějnice z ruských bájí a pohádek, není jedna bytost. Je to titul a jen hrstka vyvolených měla tu čest se jím honosit. Takoví jsou strážci rovnováhy přírody, strážci hranic mezi světy, ale neopovažujte se jim zkřížit cestu…
Starší, než na kolik vypadá, a mocnější, než kdo dřív, si už Barbara Yagerová sotva vzpomíná na svůj dávný život smrtelnice. Coby bylinkářka a průzkumnice cestuje světem přes kouzelné Vzduchočáry, s mazlíčkem, drakem v podobě psa, po boku. Plní povinnosti dané jí z titulu Baby Jagy a snaží se vyhýbat lidem.
Nyní ale musí najít ztracené dítě s pomocí šerifa Liama McClellana, jenž ji od počátku přitahuje. Barbara tak náhle bojuje nejen s lidskými nepřáteli a stvořeními z jiného světa za záchranu ztraceného dítěte, ale zjišťuje, že nejtěžší bitvu musí svést její srdce…

Vychází: 2.9.; GR

 

 

Ashelyn Drake: Into the Fire

První díl YA fantasy série Birth of the Phoenix.
Život sedmnáctileté Cary Tillmanové ubíhá pomalu a klidně až do chvíle, kdy se v Ashlan Falls objeví Logan Schmidt. Dívku to k němu nevysvětlitelně táhne a velice rychle se z nich stane téměř dokonalý pár. Jenže Cara není úplně obyčejná, tvoří nedílnou součást malé komunity lidí, kteří se považují za potomky mýtického ptáka fénixe, a její čas se pomalu naplňuje. Za nedlouho musí podstoupit proces znovuzrození, při němž ztratí všechny svoje vzpomínky – včetně těch na Logana. Ztráta paměti, ale není Cařiným jediným současným problémem. Lovec fénixů pomalu stahuje smyčku kolem města a jeho cílem není nic jiného než zničit celý její druh jednou provždy.

Vychází: 9.9.; GR

 

 

 

Bec McMaster: Forged by Desire

Čtvrtý díl steampunkové paranormální série z temných uliček Londýna.
Kapitán Garret Reed z jednotky Nočních dravců je na nebezpečné misi: musí chytit stvůru s ocelovými drápy, která hoduje na ženách. Nezamlouvá se mu, že musí ohrozit svou partnerku Perry, ale je to to nejlepší řešení. Jen sotva si uvědomuje, že sám padá do vlastní pasti.
Perry už po léta Garretta tajně miluje, nyní ale není zrovna nejvhodnější chvíle začít vztah – zvláště když je jejich vyšetřování zavádí do doupěte šílence, před nímž sama před časem jen stěží unikla…

Vychází: 2.9.; GR

 

 

 

 

Devon Monk: House Immortal

První díl nové urban fantasy série.
Před sto lety si jedenáct vládnoucích rodů přivlastnilo veškeré zdroje a moc nad světem. Jen jediné žádný z rodů neovládl: nemají moc nad stvořenými nesmrtelnými…
Matilda Case není jako ostatní. Je jedinečná, výsledek úspěšných pokusů svého otce, který ji poskládal kousek po kousku. Nebo alespoň to se sama domnívá, dokud se u jejích dveří neobjeví Abraham Seventh, protkaný nití života stejně jako ona, který ji varuje, že si pro ně jdou nepřátelé.
Tilly je jednou ze třinácti bytostí zvaných stvoření nesmrtelní, nití života sešitá nesmrtelná stvoření. Po celé století vládnoucí rody bojovaly o moc nad stvořenými nesmrtelnými. A nyní se rody zapletly do smrtícího boje o ovládnutí smrti – a Tilly se spolu se s ostatními jejich rodu stává klíčem ku věčnosti.
Tilly se musí připravit na bitvu o zachování tajemství, které se ukrývá hluboko v ní samé. Její nepřátelé ale touží po jejich odhalení, a jsou odhodláni se k nim dostat i kousek po kousku…

Vychází: 2.9.; GR

 

 

Reese Monroe: Claimed By Light

Třetí díl paranormální romantické new adult série.
Slade Bennet má před maturitou a veškerý čas věnuje studio… dokud nezjistí, že se jeho sestra zapletla s démony. Nabídne se, že vymění duši za její, aby ji zachránil. Nejprve ho ale čeká jistý úkol: odpoutat se od přitažlivé krásky, která v něm probouzí všechny ochranitelské instinkty.
Halena Girardová po ztrátě svého společníka dokáže snést sotva jen pomyšlení na nového druha. Žije pro dvě věci: boj s démony a hledání artefaktů, které podle bájí domohly k Luciferově pádu. Pak ale potk᧠kluka. Co hůř, kluka čerstvě proměněného v démona, který navíc na sobě nese znamení jejího nového druha.
Halena by radši Sladea zabila, než mu dala své srdce. Naneštěstí jediný způsob, jakým byl Slade mohl najít svou sestru a Halena starobylé artefakty, je spolupráce. Společně tak čelí nejtemnějšímu zlu I vzájemné přitažlivosti, která hrozí, že zbortí všechny Haleniny pečlivě vystavěné zdi…

Vychází: 15.9.; GR

 

 

Jennifer Murgia: Forest of Whispers

Rune si z osamělého dětství, kdy vyrůstala uprostřed ničeho pod dohledem staré věštkyně, odnesla dvě důležité lekce – vezmi si z lesa, jen tolik, kolik sama potřebuješ a nikdy, nikdy se nedívej do očí lidem z vesnice. Kdysi se tady přihodilo něco strašného a pomstychtivý duch dávno mrtvé čarodějky stále bloudí kolem a číhá na neopatrné oběti. V okamžiku, kdy se Rune dozví o svém pravém původu, jí ale nezůstane jiná možnost než odhodit veškerou opatrnost stranou a utíkat o život, protože po svém odhalení už nezůstane v bezpečí ani v důvěrně známém prostředí svého lesního domova.

Vychází: 9.9.; GR

 

 

 

 

Lauren Oliver: Rooms

Drama o rodině a ztracených duších od autorky trilogie Delirium.
Richard Walker po sobě zanechal rozsáhlý majetek včetně domu na venkově plného pokojů, které ukrývají řadu vzpomínek. Jeho odcizená rodina – zahořklá bývalá manželka Caroline, problémový syn Trenton a nekompromisní dcera Mina, sem přijíždějí, aby se rozdělily o dědictví. Walkerovi ale nejsou v domě sami, obývá ho upjatá Alice spolu s cynickou společnicí Sandrou, dlouho mrtvé bývalé nájemkyně, které rodinu s oblibou pozorují a komentují současné i minulé dění. Přestože jejich hlasy nejsou slyšet, Sandra i Alice mohou komunikovat skrz dům sám prostřednictvím sykotu radiátorů, vrzání schodů a blikání žárovek. A ve chvíli, kdy se v domě objeví nová ztracená duše a Trenton s ní naváže kontakt, budou muset skutečně napnout všechny svoje síly, protože hrozí, že se svět mrtvých a živých naplno prolnou – a to s přímo katastrofálními následky.

Vychází: 23.9.; GR

 

 

Cherie Priest: Maplecroft

Historický paranormální horor od autorky známé steampunkové fantasy série.
Lizzie Bordenová vzala sekyru a zasadila své matce čtyřicet ran. Když si uvědomila, co udělala, zasadila svému otci čtyřicet jedna ran…
Lidé z Fall River v Massachusetts se mě bojí. Možná po právu. Stále jsem podezřelá z vraždy svého ote a jeho druhé ženy, přestože mě u soudu prohlásili nevinnou. Se sestrou Emmou jsme podědily sídlo Maplecroft na břehu more, daleko od řečí a pohledů…
Utrpení mých rodičů se ale uniknout nedá. Jejich podstaty, jejich duše strávilo něco, co vyplivlo jen jejich prázdné, zlé schránky. Přichází to z hlubin more, zaplavuje obyvatele přívalem nočních můr a šílenství.
Přede mnou se ale tohle zlo neschová. Bez ohledu na to, co mě to bude stát, já sin a něj počkám. Se sekyrou v ruce.

Vychází: 2.9.; GR

 

 

 

Rebekah L. Purdy: The Winter People

Salome Montgomerová se bojí zimy – děsí ji chlad, sníh, led, ale ze všeho nejvíc zamrzlé jezírko, kam se jako dítě nešťastnou náhodou propadla. Dodnes slýchá hlasy podivných bytostí, které ji tehdy z vody vytáhly, jak neustále opakují, aby se od toho místa držela dál. Po jedenáct let jejich přání příkladně plní, ale v momentě, kdy dostane za úkol zvládnout sama správu rodinného sídla, nemá na výběr a musí se vydat hluboko do lesa, aby tam podle tradice zanechala speciální dary k usmíření.
Při své výpravě odhalí, jak velice důležitou roli hraje ve světě, který se po léta snažila vytěsnit z paměti. Propadne kouzlu tajemného Nevina a ocitá se před rozhodnutím, zda se svěří pod ochranu Coltona, kterého důvěrně zná, nebo dá přednost Nevinovi a postaví se čelem temnotě, která trpělivě vyčkává v závějích sněhu na příležitost, jak ji připravit o život.

Vychází: 2.9.; GR

 

 

Pokračování sérií vydávaných v ČR

  • Sherrilyn Kenyon: Son of No One (Hellchasers, #6; Dark-Hunter, #14) …. vydává Ikar
  • Patricia Briggs: Shifting Shadows: Stories from the World of Mercy Thompson …. vydává Fantom Print
  • Kim Harrison: The Witch With No Name (The Hollows #13) …. vydává Fantom Print
  • Sarah Rees Brennan: Unmade (The Lynburn Legacy #3) … vydávají Levné knihy
  • The Iron Trial by Holly Black & Cassandra Clare (Magisterium #1) … k vydání chystá Yoli