Rozhovor s redaktorem XVIII: Lumos

Nejmladším přírůstkem do našeho redaktorského týmu se letos na jaře stala Natálie Březinová, jejíž recenze vycházejí na webu Děti noci pod přezdívkou Lumos. U nás je sice nováček, ale knižní recenze už přes rok píše na svém blogu Natalie’s summer. Stejně jako další redaktory jsem i ji podrobila kolečku otázek.

Processed with VSCOcam with b5 preset1) Odkud jsi?
Z Ledče nad Sázavou, malého města, kde se lidi potkávají několikrát denně.

2) Čím se živíš / co studuješ v „civilním životě“?
Už osmým rokem se peru s gymplem bez zaměření, ale co dál stále nevím.

3) Jak ses dostala k žánru SFFH?
Popravdě si nejsem moc jistá. V knihovně jsem si knížky už od malička vybírala hlavně podle obálek, pokud to v sobě mělo vlkodlaka nebo upíra, o to víc jsem to žrala. Můj zájem vzrostl asi až po přečtení Stmívání, které jsem jako jedna z mnoha vážně milovala.

4) Vzpomeneš si, kdy a jak jsi web Děti noci objevila?
Určitě přes google, protože jsem ráda hledala informace o nadpřirozených bytostech a knihy s touhle tematikou. Na Děti noci jsem v průběhu let narážela mnohokrát, ale přiznávám, že web jsem nesledovala pravidelně.

5) Zkus jmenovat tři knihy, které tě nejvíc ovlivnily.
Osobu, kterou jsem teď, hodně ovlivnila série o Harry Potterovi. Jsem jí posedlá ještě teď a ráda po postavách z knih pojmenovávám své domácí mazlíčky. Velký vliv na mě měla také kniha Pýcha a předsudek od Jane Austenové. Jako třetí knihu vybírám Fangirl od Rainbow Rowell. Četla jsem ji sice relativně nedávno, nicméně mi pomohla uvědomit si spoustu zásadních věcí. Knih, které mě ovlivnily, je však spousta. Věřím tomu, že skoro každá na mě zanechala určitou stopu.

6) Tvé tři nejoblíbenější filmy/seriály?
Miluju filmy a seriály a vybrat jen tři prostě nejde. Můj úplně nejoblíbenější film je Pýcha a předsudek z roku 2005, na který jsem schopna se dívat i několikrát ročně. A mám moc ráda čtvrtý díl Harryho Pottera. Mezi mé nejoblíbenější seriály patří Game of Thrones, Sherlock, Downton Abbey, American Horror Story a Teen Wolf.

7) Jak moc potřebuješ ke svému životu hudbu a co nejradši posloucháš?
Když zrovna nemám sluchátka, určitě mi v hlavě hraje nějaká melodie. Nejraději mám metalcore, takže skupiny jako Parkway Drive a  Bring Me The Horizon. V poslední době hodně poslouchám nejrůznější playlisty na Spotify, dostávám se tak k nejrůznějším žánrům a interpretům.

8) Co tě na webu Děti noci nejvíc zajímá?
Nejraději mám články o nových knihách a seriálech. Ráda si také čtu recenze, zvlášť pokud jsou na knihy, které mám už dlouho v hledáčku.

9) Co ti web dal či vzal?
No, redaktorem nejsem příliš dlouho a webu jsem nijak výrazně nepřispěla, takže mi nic nevzal. Naopak mi ukázal, jak psát lepší recenze.

10) Co čekáš, že se na webu změní za 5 či 10 let? Budou se o toto téma lidé stále zajímat?
Každou chvíli je „in“ něco nového, zájem lidí se tedy přesouvá podle toho. Přesto si myslím, že někteří lidi nedají na tuhle tematiku dopustit a budou se jí držet zuby nehty i za deset let. Nevím, jestli mezi ně budu patřit i já, ale myslím, že web pojede dál.

Články redaktorky