Audiokniha: Petra Neomillnerová: Amélie a tma

Dvanáctiletá Amélie žije se svou maminkou a spoustou koček ve starém domě nedaleko Vltavy. To by nebylo nic zvláštního, kdyby obě nebyly duchové už déle než sto let. Jednou za šera narazí Amélie na živou dvanáctiletou holku Markétu, která se souží, protože jí nechtějí doma dovolit hodiny zpěvu. I přes svou rozdílnost se obě děvčátka rychle spřátelí…

Příběh Amélie a tma napsala známá česká autorka drsné fantasy Petra Neomillnerová, která si od upírů, čarodějnic a zaklínačů odskočila k duchařské pohádce pro děti. Po knižním zpracování s ilustracemi Lubomíra Kupčíka (recenzi si můžete přečíst zde) se dobrodružství dvou malých slečen dočkalo i své audioverze.

Během dvou hodin a třiceti šesti minut se malí i velcí posluchači mohou těšit z vyprávění z pohledu dvou hlavních hrdinek. Dramatizace (Amélie a tma nemá jen jednoho narátora) se chopila režisérka Naďa Dvorská. Nikola Votočková, jež namluvila Amélii, se velice příjemně poslouchá a dokázala propůjčit hrdince nadpřirozenou temnotu i dětskou zranitelnost. Jediným problémem je uvěřit jejímu dospělému hlasu Améliino mládí. Naopak puberťačka Markéta zní v podání Vladany Drvotové naprosto přirozeně. Daleko menší prostor dostávají maminky v podání Veroniky Gajerové a Lenky Zbrankové, jejichž zpočátku zaměnitelné hlasy posluchači docení až ve chvíli, kdy se objevují ve společných scénách a naplno se projeví jejich rozdíly. Nechybějí ani hlasy vedlejších postav, jako jsou Markétiny spolužáci nebo její otec.

Dvanáct kapitol, z nichž nejkratší má něco ke třem minutám a nejdelší okolo pětadvaceti, oddělují pestré hudební přechody. Navzájem se liší a je pouze otázkou osobního vkusu, jestli by posluchač raději jeden opakovaný nebo dává přednost různorodosti. Zvukové přechody se objevily i u změny vypravěček, ale pouze někdy bez zjevných pravidel. Příběh doplňuje hudba Dana Fikejze, která hraje velkou roli, protože Améliina matka bývala operní zpěvačkou, a různými popěvky se to v audioknize jen hemží. Velice častý je i zvuk tekoucí vody a obzvlášť sugestivně (pro dětské posluchače až děsivě) může působit dramatická scéna mezi Markétou a cizím mužem v parku. Velice nadpřirozeně působí, že ve vyhrocenějších scénách Amélie mluví k dalším osobám strašidelným hlasem.

Audio kniha Amélie a tma se poslouchá velice příjemně, pokud si chcete užít dětské dobrodružství u Stromovky a nemáte chuť číst. Příběh nepochybně dokáže zabavit i netrpělivá dítka na delších cestách autem a pro řidiče je to rozhodně lepší zvukový doprovod než netrpělivé stěžování, kdy už tam budem…

Vydal: Supraphon, 2014audiotekaCZ logo

Ke koupi na Audioteka.cz