Myke Cole

Američan Myke Cole je českým čtenářům známý jako autor fantasy série Stínové operace, kterou začalo v roce 2013 vydávat nakladatelství Fantom Print.

Headshots of Myke ColeMyke Cole žije v New Yorku. Pracuje velmi pilně, protože má hned tři povolání, jako soukromý bezpečnostní poradce, důstojník u pobřežní stráže a spisovatel fantasy. Jeho knihy patří do subžánru „military“ a pro jejich psaní využívá svých životních zkušeností. Jako profesionální voják absolvoval tři mise v Iráku a posléze ho zaměstnávalo ministerstvo obrany. Pohybuje se v různých vojenských odvětvích a publikoval několik studií na téma terorismu. Po určitý čas pobýval v Japonsku. Pomáhal při odstraňování následků ropné krize v Mexickém zálivu, kde došlo k havárii ropné plošiny Deepwater Horizon, a také se účastnil prací souvisejících s řáděním hurikánů Irena a Sandy.

V jeho rodném jméně nebylo původně Y. Na Myke to změnil až po vzoru svého kamaráda Petera V. Bretta, jenž si nechal říkat „Peat“. S Peterem jsou velcí přátelé. Skamarádili se už na na střední škole. Jejich vzájemný vztah se utužil na vysoké a dodnes se spolu čile stýkají. Vždyť bydlí dvacet minut chůze od sebe. Mezi jeho nejoblíbenější autory překvapivě patří P. V. Brett nebo i George R. R. Martin. Z komiksů nepreferuje mangu, ale několik sérií četl. Jeho nejoblíbenějším komiksovým hrdinou je Kapitán Amerika od scenáristy a kreslíře Eda Brubakera. Miluje hraní Dungeons and Dragons. Jeho kolegové námořníci si z něho dělají legraci, protože pije asijská a pšeničná piva, ale nejraději ze všeho má cider. Nenávidí totiž hořkou chuť. Mimo službu nikdy nenosí zbraň. Za svou největší slabost, ale zároveň nejsilnější stránku, považuje svou přílišnou loajalitu.

V beletrii debutoval románem Kontrolní bod, což je první díl military urban fantasy série Stínové operace, kterou někteří přirovnávají k X-menům. Mykeův původní oblíbenec mezi mutanty byl Wolverine, ale posléze ho nahradil Magneto. S ním vykazuje jistou podobnost nebezpečná postava Skylly ze Stínových operací. Nezajímá ho psaní o jedné hlavní postavě. Jeho sérii táhne víc hlavních hrdinů a jejich vzájemná interakce. Vztahy mezi lidmi jsou podle něho nejdůležitější a zápletka hraje téměř sekundární roli. Díky moderní technice, jako jsou notebooky, tablety a chytré telefony, může psát každou volnou vteřinu dne.

Cole_Kontrolni-bodTvorba:
Stínové operace:
1. Kontrolní bod (Control Point, 2012; česky FantomPrint, 2013)
2. Hranice (Fortress Frontier, 2013; č. Fantom Print, 2014)
3. Průlom (Breach Zone, 2014; č. chystá Fantom Print, 2014)
– Gemini Cell (dosud nevydáno) – příběh z raných dob magického Probuzení.
– Javelin Rain (dosud nevydáno) – patří k SO, ale obsah zatím nebyl upřesněn.

Další díla:
– The Fractured Girl (dosud nevydáno) Temná středověká fantasy s dvanáctiletou dívkou jako hlavní hrdinkou.

Zdroje: Stránky autora. FantomPrint. Interview na Bastardbooks, Booktionary, Terribleminds, Qwillery.