František Kotleta: Perunova krev I.

Afghánský válečný veterán Martin Fridrich zažije největší překvapení svého života. Bojová průprava speciálních jednotek, přestřelky, bombové pasti, sebevražedné útoky radikálních islámistů, nic ho nemohlo připravit na to, co při jedné předávce kontrabandu zlikvidovalo jeho jednotku. Upíři sice neexistují, ale to neznamená, že po světě nechodí něco mnohem horšího!

Kotleta_Perunova_krevUž od začátku Perunova krev nekompromisně nastartuje krvavý akční příběh, okořeněný vtipnými hláškami. Martin Fridrich je při předávání zásilky diamantů svědkem masakru plně ozbrojené jednotky svých přátel. Podivná parta, vybavená pouze dýkami a meči, takřka nereagující na přímé zásahy z palných zbraní, připravila o život také všechny mafiány a sám Martin je zanechán zřejmě umírající na místě tragédie. Po takřka zázračném uzdravení a úniku z nemocnice před policií začíná putování za pomstou. Pro vycvičeného vojáka je strategie naprosto jasná. Získat úkryt, zázemí, prostředky, informace, vypátrat a eliminovat nepřítele.

Autor zvolil osvědčené šablony, které samy o sobě nemohou nic pokazit a dá se s nimi vytvořit cokoli od braku až po knižní skvost ověšený cenami a trhající žebříčky prodejnosti. Hlavní hrdina je bývalý voják. Absolvoval výcvik speciálních jednotek a prošel bojovým nasazením. Je tedy možné od něj očekávat praktické znalosti přežití v nepřátelském prostředí a extrémní fyzické i psychické výkony. Jeho práce za hranou zákona také není neobvyklá. Vycvičení zabijáci moc uplatnění v běžném zaměstnání nenajdou.

Důležitým prvkem jsou i společníci, kteří hrdinovi pomáhají. Výběr invalidního věčně naštvaného válečného veterána, připoutaného na bojový vozík, a bývalé odstřelovačky, která po propuštění z aktivní služby nakynula díky McDonaldu do XXXL rozměrů, napovídá, že o vtipné situace a slovní přestřelky nebude nouze.

Tajemní protivníci byli vytvořeni dostatečně mocní, aby jejich likvidace byla opravdovou výzvou. Zde se autor docela vyřádil a věřím, že jejich výběr nejednoho čtenáře příjemně překvapí. I když je v knize tvrzeno, že upíři neexistují, tak je možné, že se nějaké jejich obdoby dočkáme v druhém dílu.

Děj prvního dílu není uzavřen. Prakticky se tak pouze seznámíme se všemi hlavními hráči a zjistíme, koho lze považovat za hlavního padoucha a co budou muset hrdinové dokázat v dalším pokračování.

Celkově kniha působí akčně, svěže a vtipně. Hlášky jsou používány s citem pro umístění na správné místo. Rozhovory působí přirozeně. Při bojových akcích je používána i taktika. Pokud se někdo obával, zda se značka „František Kotleta“ dokáže někdy zase přiblížit čtivostí Hustýmu nářezu, tak nemusí mít obavy. Perunova krev Hustej nářez hravě překonává. Jako nejlepší přirovnání se nabízí Kulhánkovi Vládci strachu.

Hodnotím: 90 %

Ukázka

Vydala: Epocha; 2013

Koupit knihu