Greg Keyes: The Elder Scrolls (Pekelné město + Pán duší)

Kontinent Tamriel je nečekaně vystaven hrozbě. Z nicoty se vynořilo ohromné létající město, které ničí vše živé ve svém dosahu a mírumilovné obyvatele přeměňuje na nemrtvé vraždící nestvůry. Osud této roviny bytí je v rukou naivního prince, nezkušeného špeha a začínající alchymistky.

Keyes_PekelneMestoNakladatelství Epocha vydalo takřka současně knihy Pekelné město a Pán duší, které dohromady tvoří ucelený příběh ze světa Nirn, kde se odehrávají oblíbené počítačové fantasy RPG hry ze série The Elder Scrolls (zkráceně TES) společnosti Bethesda Softworks. Knihy na sebe přímo navazují a je skvělé, že čtenáři nejsou nuceni čekat na pokračování dlouhé měsíce, nebo roky.

Zápletka knih je opravdu velkolepá. Letící hora vysává život ze všeho, nad čím proletí. Na jejím vrcholku je tajemné město, které zřejmě může vést k rozuzlení toho, kam a proč hora letí. Obyvatelé města však s nikým nekomunikují a ani nejlepší mágové Tamrielu nedokáží proniknout jeho ochranou. Armády císařství jsou bezmocné. Útočících nemrtvých nestvůr je stále víc a každý mrtvý na straně obránců znamená rozšíření řad útočníků. Pokud nebude hora zastavena, tak může být v říši postupně vše živé vyhubeno.

V knihách sledujeme tři hrdiny, kteří rozhodnou o osudu světa. Zdá se, že po úspěchu Martinových, Jordanových a Goodkindových knih je většině fantasy autorů jeden až dva hrdinové málo. Je zřejmé, že se tak dá vytěžit vymyšlená událost na maximum. Autor šetří nápady a může naplno využít svůj vypravěčský talent. Martinovi se však může vyrovnat málokdo a ne vždy se dá takové tříštění čtenářovy pozornosti považovat za dobrý nápad.

Jedním z hrdinů je mladá alchymistka Annaig, která se nedopatřením dostane do létajícího města. Seznámí se složitým ekosystémem, který horu udržuje v chodu, a pozná tajemné obyvatele města. Její alchymistické a kuchařské dovednosti jí zajistí přežití, a dokonce i mírný postup v hierarchii vládnoucí třídy. Je zajímavé, jak se spisovateli povedlo do fantasy knihy zakomponovat molekulární gastronomii, aniž by to působilo jakkoli rušivě a my můžeme sledovat její kuchařsko-alchymistické experimenty. Annaig vlastní magickou hračku, díky které se jí podaří navázat spojení s druhým hrdinou, princem Attrebusem.

Keyes_Elder_Scrolls2Princ Atrebus je popsán jako naivní mladík. Je přesvědčen o své dokonalosti a nepřemožitelnosti. Tvrdé střetnutí s realitou, kdy je zrazen, unesen a jsou pobiti všichni, které považuje za blízké přátele, s ním pořádně zamává. Nutno říct, že naivita v něm byla dlouho nenápadně pěstována. Výsledkem měl být slabý a bezbranný následník trůnu, který nebude dělat problémy a nevědomky umožní převzetí císařské moci. Přerod jelimánka v cílevědomého mladíka je popsán celkem uvěřitelně. Na konci sice před sebou nemáme silného neohroženého vladaře, ale vše je na dobré cestě a jednou se jím Attrebus může stát.

Třetím protagonistou je špeh Colin. Že je něco špatně, dojde Colinovi hned, jak mu je přiděleno vyšetřování zmizení prince Attrebuse. Někdo mocný zatahal za nitky a místo starších a zkušenějších kolegů dostal případ on. K tomu mu začne být shora naznačováno, jakým způsobem má případ rychle uzavřít. Věřit se nedá nikomu. Pokud někdo dokázal odstranit prince, tak vzít další život pro něj neznamená vůbec nic. Když nebude Colin mezi vejci našlapovat obzvlášť opatrně, tak jeho život brzy skončí. Postupně tak rozplétá nitky spiknutí, vedoucího až mezi nejmocnější muže v říši.

Autor G. J. Keyes byl postaven před těžký úkol. Ztvárnit knižně svět, známý mezi milióny hráčů a mající svá pevná pravidla a historii, není snadné. Čtenář u podobných knih mívá většinou pocit, že čte záznam počítačové hry, a vytrácí se ten těžko definovatelný pocit, který odlišuje dobrý příběh od špatného. Keyes naštěstí celkem obstál. Začátek je trošku těžkopádný, ale pak vyprávění nabere spád.

Hodnocení knih je tentokrát složitější, protože jsou zcela jistě zacíleny na fanoušky herní série TES. Pokud by zápletka byla zasazena do jiného světa a chyběly by jí reálie herní série, šlo by o průměrný příběh, který neoslní, ale ani nezklame. Pokud jste ale fanoušek TES, tak si klidně deset procent můžete přidat. Sám jsem se po přečtení knih rozhodl, že si poslední herní díl Skyrim koupím, abych se zase prošel pořádným fantasy světem a pobil pár příšer. Dokonce, u fantasy se s tím setkávám poprvé, pokud sledujete moderní gastronomii, tak můžete přidat další procenta.

Ukázka: Pán duší, Pekelné město

Vydal: Epocha; 2013

Koupit knihu