Bill Willingham: Mýty 4 – Pochod dřevěných vojáčků

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. „Mýty“ drží svou existenci v tajnosti před běžnými lidmi tzv. všedňáky, ale zdá se, že mocný Nepřítel, jenž obsadil jejich Domovinu, si je v současném světě našel.

Myty4Po mnoho desetiletí se „Mýty“, kterým se podařilo uprchnout z Domoviny, skrývají ve světě a bedlivě sledují průchody poničené Nepřítelem. Až nyní se někomu podařilo z Domoviny utéct Červená Karkulka využila kanadský průchod a podařilo se jí dostat až do Mýtova. Pro ostatní obyvatele to znamená naději, že by mohli po staletích vidět své přeživší přátele a příbuzné. Jenže Karkulka není jediná, kdo se dostal průchodem. Nepřítel vyslal své vojáčky a „Mýty“ čeká boj o život a svobodu.

Čtvrtý díl Mýtů obsahuje původní komiksové sešity č. 19 až 21 a č. 23 až 27. K tomu na začátek je přiřazeno, původně samostatné, speciální vydání Mýty: Poslední hrad. V odlehlé baště na konci známých světů, východně od slunce a západně od měsíce, se ukrývá jediný zbývající únik z Domoviny. Hradby střeží hrstka statečných ochránců jako Robin Hood a jeho veselá družina, plukovník Medděd, Tam Lin a poslední přeživší z dvanácti havraních bratrů. Naopak se vystrašeně snaží prchnout Krásný princ a mnozí jiní. Skrz obklíčení nepřítele se do hradu dostane odvážná, ale zraněná Karkulka. Jenže závěrečná bitva mezi obránci hradu a armádou Nepřítele pod vedením generála de Beaucaira se blíží. Bitva nápadně připomíná konflikt v Helmově žlebu z Dvou věží, ale s úplně jiným výsledkem.

Hlavní příběh Pochod dřevěných vojáčků začíná lehce podobně jako Poslední hrad. Skrz průchod uzavřený nepřítelem se dostane po desetiletích jediná osoba. Překvapivě opět Červená Karkulka, která zjišťuje, že její milenec Modrák přežil bitvu a prchl, ale ona sama upadla do otroctví. Horším šok pro ni představuje přítomnost mýtovského šerifa, Zlého vlka. Dívka přeci jen nemá dobré vzpomínky na minulé časy, kdy ji a její babičku sežral Vlk. Sněhurka, zástupkyně starosty Mýtova, řeší zásadní problém, protože neplánovaně otěhotněla se Zlým vlkem (také známým jako Wolfi). Ostřílený šerif už není tím žroutem babiček jako v minulosti, ale stále má dobrý čich, a tak Karkulce nedůvěřuje a snaží se celou záležitost pečlivě prošetřit. Klidný život obyvatel Mýtova komplikuje Krásný princ, Sněhurčin bývalý manžel, který svůj zájem přenesl z princezen na samosprávnou politiku a snaží se rozpoutat volby, aby se stal starostou Mýtova.

O scénář ke čtvrté knize se stejně jako u předchozích dílů postaral Bill Willingham. Kresbu Posledního hradu obstarali Craig Hamilton a P. Craig Russell. Jejich styl se naprosto jasně odlišuje od kresby Marka Buckinghama, jenž dotvořil zbytek sešitu.

Mýty: Pochod dřevěných vojáčků zase o něco poodhaluje informace ze života jednotlivých „Mýtů“ a úžasným způsobem propojuje jejich minulost se současností. Opět nechybí nahota, stříkající krev a napětí. Autor všeho použil s mírou, takže Mýty jsou rozhodně komiksem pro starší čtenáře, ale v žádném případě se nejedná o slabomyslná jatka. Nechybí humor, politické intriky i komplikované osobní vztahy. Čtvrtý svazek Mýtů je tlustší než jeho předchůdci. Nakonec nezbývá než netrpělivě vyhlížet další díl, protože volba starosty se blíží, stejně jako termín Sněhurčina porodu. A Nepřítel nepochybně neřekl poslední slovo. 

Vydalo: nakladatelství Crew (ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr), 2013.

Koupit komiks