Banshee neboli uječená víla

Banshee (v češtině se vyslovuje bánší; v irštině se píše bean-sí nebo bean-sidhe), je nadpřirozená bytost, víla, která svým nářkem věští, nebo rovnou přináší smrt nějakého člověka. Pověra o této bytosti pochází ze Skotska a Irska, ale je známá i z keltské či křesťanské mytologie. Traduje se, že se objevuje vždy, když si žena, víla, démonka či čarodějka vytrpěla až příliš žalu a bolesti po boku své lásky, muže, který jí zlomil srdce. Kvílení se obvykle ozývá v noci a smrtelníkům z něj tuhne krev v žilách.
BansheeKdysi dávno v minulosti zemřel v jedné vesnici irský měšťan, jeho manželka začala zpívat tradiční žalmy a moderní irské caoineadh (vyslovuje se kweenyah), tedy pohřební písně. Takovýchto žen postupem času přibývalo, a lidé je začali označovat za příliš přehánějící a horlivé. V Irsku není cizí označení: „Žena z kopců, která přináší smrt“. Nemusí být ovšem pouze z kopců, ale i bažin, močálů nebo lesů.

Víla, která věští smrt, naříkala bez jakýchkoliv důsledků pouze v případě pěti vyšších skotských rodin, jimiž byli O’Gradyovi, O’Neillsovi, O’Brienovi, O’Connorsovi a Kavanaghovi. Tyto rodiny byly spřízněny s banshee, takže ten, kdo se dostavil po úmrtí v domě někoho z nich, pak slyšel zpívat bansheeno bědování. Víc banshee na jednom místě se setkává pouze v případě, že má zemřít někdo důležitý. Historky praví, že když zemřel nějaký člen rodiny a pozůstalý truchlil tak moc, až si přál zemřít, ona mu toto přání vyplnila. Pokud však narazila na truchlící čarodějku, její jekot ji nezabil, ale proměnil v tu samou bestii.

Nejčastěji na sebe bere podobu krásné mladé ženy, ale pokud chce někoho vyděsit, objeví se jako vyzáblá stařena s propadlými rysy a roztrhanými šaty. Bílá pleť a mohutné zuby dominují zúženému a protáhlému hrdlu, aby se jí lépe ječelo. Tmavé oči působí temným a zlověstným dojmem. Dokáže levitovat, ale má i další nadpřirozené schopnosti, jako transmorgrifikaci, tedy změnu vzhledu, a to ve zvíře či člověka. Obvykle se banshee oblékají do bílé, šedé, zelené nebo černé (zcela výjimečně do rudé, které zvěstují krvelačnou náladu). Vlasy mají bez výjimky dlouhé (převážně bílou či šedou, ale sem tam se mezi nimi nachází i blondýnka). O vlasy se starají s velkou péčí, češou si je speciálním stříbrným hřebenem.

V seriálu Čarodějky (epizoda 3×21 Look Who Is Barking ‒ Kdopak to štěká?), se musela proměnit ve psa Prue Halliwellová, jedna z trojice sester, mocných čarodějek, aby mohla banshee vystopovat. V tomto díle se snaží najít svou sestru Phoebe, která se v banshee proměnila.

Banshee_knihaV seriálu mají sestry Halliwellovy Knihu stínů, kde je řečeno, že banshee je démonka, bývalá čarodějka, která se živí dušemi lidí, kteří trpí velkým žalem. Jsou opravdu velice vzácné. Své oběti loví zvlášť vysokým ječením, nad hranicí prahu sluchu. Najdou je tak, že díky jejich šestému smyslu slyší vnitřní pláč dotyčného. Jsou naladěné na vlnu žalu, kterou postižený vysílá. Žal se pozvolna mění v jekot, který dotyčného zabije. Banshee nezničí žádné kouzlo, ale je způsob, jak je vystopovat – stačí k tomu zkušený stopař, například pes.

Z toho je zřejmé, že i seriál se snaží držet mytologických základů. Občas se zmínka o těchto bytostech objevuje ve fantasy knihách (Terry Prachet: Úžasná zeměplocha), filmové podobě i v počítačových hrách.

Za vznikem banshee stojí pravděpodobně bohyně války Mórrígan, náležící k rodu Tuatha dé Danann (ta na sebe bere nejčastěji podobu vrány či vlka). Je možné, že se mezi nimi nachází určitá podobnost a banshee je jakousi odnoží této bohyně. Rozhodně dělají stejnou práci – vraždí. Za zmínku stojí informace, že Mórrígan měla dvě sestry Badb a Machu, ale měly pouze jedno tělo. Každý měsíc získala jedna z nich vládu nad tělem, zatímco další dvě sestry spaly. Bohyni Mórrígan bravurně popisuje spisovatel Kevin Hearne v Kronikách železného druida, jejichž hrdinou je irský druid Atticus.

Literatura:
Michael Scott – Kočičí zaklínání: Irské mýty a pověsti (nakladatelství Argo, 2006. Kapitola Banshee, s. 115-121)
The Banshee: The Irish Death Messenger (Roberts Rinehart Pub, July 1997)
An Encyclopedia of Fairies: Hobgoblins, Brownies, Bogies, and Other Supernatural Creatures (Katharine Mary Briggs, 1976)
The Banshee (Elliott O’Donnell, prvně publikováno roku 1907, nové vydání 2012)
Cris de vie, cris de mort: Les fees du destin dans les pays celtiques (French Edition) by Evelyne Sorlin (1991)
Obraz z roku 1897 na pravé straně zobrazuje banshhe v podání Henryho Meynella Rheama.
Printscreeny jsou nafoceny ze seriálu Čarodějky vysílané TV stanicí Prima.