S. Snyder, R. Albuquerque, M. Santolouco: Americký upír 2

Píše se rok 1936 a Spojené státy se vzpamatovávají z těžké ekonomické krize. V Nevadě, nedaleko od Las Vegas, staví zazobané konsorcium Hooverovu přehradu, která by zkrotila řeku Colorado. Přehradu, jež má dodat vláhu poušti a nabídnout práci tisícům nezaměstnaných. Prudký příliv dělníků dává vzkvést hazardu, prostituci i zločinu. Šéf místní policie Cash McCogan svůj boj proti kriminalitě nevzdává, ale netuší, že proti němu stojí Skinner Sweet, první americký upír.

Americky_upir2V druhé knize komiksové série Americký upír se nacházejí dva ucelené příběhy odehrávající se v roce 1936. Prvním z nich je původně čtyřsešitový Ďábel v písku. Cash McCogan to nemá vůbec snadné. Na udržení klidu v Las Vegas nemá peníze ani dostatek lidí. Jeho otce, výtečného policistu, zavraždili před Hranicí, pochybným nevěstincem Jima Smoka. Ke všemu někdo vysál všechnu krev z Howarda Beaulieua, jednoho ze čtyř šéfů konsorcia, které staví mohutnou přehradu. A k tomu všemu se Cashova manželka nachází ve vysokém stupni těhotenství.

Policejní náčelník Cash McCogen chytá lumpy i během svého volna a konečně se dočkal pochybné federální posily. Ale o agentu Jacku Strawovi nemá vysoké mínění. Rozhodně ho nevylepšuje ani Strawova asistentka Felicie Booková. Náčelník netuší, že kdesi ve stínech pobývá nadpřirozené stvoření, které má spadeno na členy konsorcia, a že přímo na očích má stvůru, která ve skutečnosti tahá za špagátky, Skinnera Sweeta. Ovšem o Sweeta má zvýšený zájem Felicie, jejíž rodina má svůj osud nerozlučně spojený s prvním americkým upírem. Mezitím se Abiliana, matka Felicie, snaží společně s organizací Vazalové jitřenky zjistit, jak se dá zničit upír, jako je Skinner, za pomoci jediné další upírky Pearl.

Dvousešitová Úniková cesta se blíže věnuje bývalé hollywoodské herečce Pearl Jonesové, provdané Prestonové. V roce 1925 ji Skinner proměnil v upírku, ale ona poté, co vykonala svou pomstu, zmizela do ústraní se svým lidským manželem Henrym. Jenže o jedenáct let později ji vypátrali Vazalové jitřenky, organizace, která se snaží zabít všechny upíry, ale občas udělá taktický ústupek a uzavře příměří s některými z nich. Tajná organizace ale není největší potíž, která na Pearl čeká, protože upírka netuší, že má v patách něco mnohem horšího. Něco ze své hollywoodské minulosti.

První část s Cashem je mnohem zajímavější než příběh Pearl, protože se tam děje spousta věcí, zato v životě Pearl to zatím vypadá na relativní ticho před hurikánem. Sweet občas získá kladný bodík, ale vzápětí nasbírá stovky záporných, aby potvrdil, že je všehoschopný manipulativní egoistický amorální grázl na entou, co s chutí likviduje starší upíry a ničí životy strážcům pořádku, o čemž by mohl vyprávět Cash i holky Bookovy.

Mezi autory tentokrát chybí Stephen King, který stál u Skinnerova zrodu. Pokračování Amerického upíra probíhá pod taktovkou Scotta Snydera. Grafickou stránku mají pod palcem Rafael Albuquerque a Mateus Santolouco. Kresba se od první knihy nezměnila, ale lehce ubylo morbidnějších scén. Na druhou stranu krví se nešetřilo, ale ani neplýtvalo.

Proti prvnímu dílu vyznívá ten druhý trochu klidněji, jako možná předehra k věcem příštím. Počet Skinnerových nepřátel se úspěšně zvyšuje a těžko říct, kdo bude mít nakonec navrch. Americký upír rozhodně poskytuje zajímavý náhled do amerických dějin, na jejichž pozadí Skinner uspokojuje své tužby.

Recenze 1. dílu

Vydal: BBart; 2013

Koupit komiks