Čarodějové, čarodějnice, čarodějčata v literatuře – 2. část – Sněha

Zrcadlo, zrcadlo řekni mi…
Ermilina Kurtana z Alesandrie – Sněha z knihy (Ne)Šťastné konce Jima C. Hinese
Známá také jako Sněhurka, zkráceně Sněha.

Hines_nestastne_konceOsmnáctiletá jediná dcera krále, která byla vypovězena z rodné země. Poslední čtyři roky žije v Lorindaru, kde pracuje jako čarodějka pro královnu Beatrici Břehovou. Nosí stříbrný přívěsek ve tvaru sněhové vločky a stejný symbol nese i její dýka. Mistrně ovládá flirtování a disponuje bujným poprsím. Vypadá asi o sedm let starší. Sněha zdědila krásnou hladkou bledou tvář po své žárlivé královské matce, jež poslala svou dospívají dceru do lesa a zaplatila lovci Rolandovi, aby její dítě zabil. Ten se do princezny zamiloval a žili spolu. Nakonec královna nechala Rolanda umučit. Sněha ji za pomoci magických trpaslíků zabila. Následovala občanská válka v Alesandrii, protože král, celý život ovlivňovaný kouzly své ženy, nebyl schopný vládnout. Sněha byla velmi mladá a chamtiví příbuzní ji chtěli nechat popravit za vraždu královny, protože toužili po trůnu. Novým králem se nakonec stal princeznin bratranec Laurenc a pomohl jí uprchnout.

Za svůj krátký život stihla být Sněha i spící dívka ve skleněné rakvi složené ze stovky rozbitých zrcadel. Po matce zdědila umění zrcadlové magie, proto nosí na krku náhrdelník ze zlata a oválných zrcátek. Pokud řekne větu: „Zrcadlo, zrcadlo, chci tě poprostit,…“ tak se začínají dít zajímavé věci. Může použít zrcadlo jako komunikační prostředek. Přes magické zrcadlo v Lorindalu hovořila (flirtovala a možná došlo i na nějaké laškování po telefo… zrcadle) s gnémem Arloranem, mágem panovnice Víliny.

Společně s Tálií (Růženka) a Danielou Břehovou (Popelka) se vydala hledat ztraceného prince Armanda Břeha. Šokovaně zjistila, že duch její matky vstoupil do Stázky, Popelčiny nevlastní sestry. S paličatostí zděděnou po otci se Sněha pustila do dalšího boje s matkou za pomoci trpaslíků (antropomorfních inkarnací elementární magie), pro jejichž vyvolání musela obětovat sedm svých let. Její matku děsí stáří a ošklivost víc než smrt a trpaslíci ji před smrtí mučili, ale královna se stihla na magii své dcery připravit a vzala si na pomoc fey z Víliny.