Charlaine Harris se loučí se Sookie

Minulý týden vyšel v USA třináctý díl série Pravá krev pod názvem Dead Ever After, jenž je zároveň posledním románem o Sookie Stackhouseové. Americká autorka Charlaine Harris už dlouho dopředu ohlásila, že tímto dílem se sérií končí a chce se věnovat psaní něčeho jiného. Pro web Tor.com napsala své rozloučení se Sookie, jehož překlad si na následujících řádcích můžete přečíst.

sookie-stackhouseKdyž se ohlédnu na ta léta, po které jsem psala romány o Sookie, připadá mi neskutečné, že se ta doba chýlí ke konci. Když jsem začala psát román Mrtví do soumraku (Dead Until Dark, česky vydal Baronet, 2009), neměla jsem tušení, kam mě cesta zavede. Nevěděla jsem ani, jestli budu psát druhou knihu o Sookie, natož dalších dvanáct.

Jsem typ autora, který moc dopředu neplánuje. Chápu to jako svou silnou a zároveň i slabou stránku. Knihy by se mi psaly možná snadněji, kdybych předem věděla, co se stane, ale na druhou stranu bych se tím mohla uzavřít před přílivem inspirace, kdybych měla předem daný cíl. Hodně dějových momentů se mi zjevilo až v průběhu psaní – dějové zvraty, které byly zásadní pro život Sookie. Billova zrada, Erikova amnézie, cluviel dor… všechny tyto věci mě překvapily, kdy se mi v hlavě objevily.

Přišlo mi logické, že když se Sookie dozvěděla víc o světě kolem sebe a získala sexuální zkušenosti, že se měnily i její chutě ohledně sexuálních partnerů. Za těch třináct knih se Sookie hodně změnila. Její finanční situace, ztráta babičky, proměna bratra v panterodlaka… všechno to se na Sookie odráží. Naučí se, jak přežít, a uvědomí si, jak moc miluje život. Knihy sice zahrnují něco přes dva roky jejího života, ale bože, co během nich zažije!

Harris_Dead_ever_afterJakmile se začal vysílat televizní seriál, bylo potřeba vzít v úvahu víc faktorů. Nedovolila jsem si, aby vývoj True Blood změnil směr knih, protože Alan Ball i já jsme očividně mířili k jiným cílům, ale samozřejmě že seriál sleduju. Nevzpomínám si, že by někdo někdy navrhl, že bych měla změnit něco v knihách, aby to odpovídalo seriálu (i když za ty roky si rozhodně nepamatuju všechny rozhovory).

Vzpomínám si, jak jsem byla překvapená, když jsem poprvé viděla Annu Paquin jako Sookie, jak mě omráčilo, jak úžasnou odvádí práci. Vidět své postavy mluvit a pohybovat se byl skvělý pocit, který jsem nečekala. Navíc je ztělesňují tak úžasní herci. Našla jsem si mezi nimi přátele, ale naše cesty se moc často nezkříží.

Jak se blíží šestá řada seriálu – šestá! – a já vydávám poslední knihu o své hrdince, asi čekáte, že řeknu, že mě to naplňuje nostalgií. Ale není to pravda. Těším se na budoucí projekty, na vytváření nových světů a dalších hrdinů. Poslední kniha pro mne neznamená konec, ale přechod k novému začátku. Doufám, že moji čtenáři se se mnou pustí do dalších dobrodružství; těším se na budoucnost.

Zdroj: tor.com