Svět knihy Praha 16.–19. května 2013

19. mezinárodní knižní veletrh a literární festival se uskuteční ve dnech 16.-19. května 2013 v Praze
Čestný host: Slovensko
Témata: Rozmanité cesty poezie, Čteme jedním dechem aneb Když se řekne bestseller, Bloger spisovatelem, spisovatel blogerem.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha se letos koná již podevatenácté. Je to největší knižní akce v České republice, kam přijíždějí vystavovatelé a hosté z více jak 30 zemí a regionů celého světa.

Během čtyř dní se mohou návštěvníci seznámit s takřka kompletní českou produkcí, po loňském úspěšném návratu antikvářů, se letos plánuje rozšíření jejich prezentace na veletrhu.

SK_logoOtevírací doba:
čtvrtek – sobota, 16.- 18. května, 9:30 – 19:00
neděle, 19. května, 9:30 – 16:00

Vstupné:
čtvrtek, 16. května
120 Kč jednodenní vstupné (především pro odbornou veřejnost a tisk)

pátek – sobota, 17.-18. května
100 Kč jednodenní vstupné
50 Kč děti a mládež 6-18 let, studenti, důchodci
200 Kč rodinné vstupné – (2 platící dospělí, 1 – 2 děti do 15 let zdarma)

neděle, 19. května
50 Kč jednotné vstupné

200 Kč permanentní průkaz (vstupenka na 4 dny)
zdarma 1 – 2 děti (do 15 let) v doprovodu 2 platících dospělých osob, držitelé všech průkazů ZTP, ZTP/P s jedním doprovodem

Podrobný program
Seznam vystavovatelů

Čestným hostem letošního ročníku bude Slovensko, jež v roce dvacátého výročí našeho rozdělení chystá pro návštěvníky atraktivní program zahrnující čtení slovenských autorů, výstavy, debaty i zajímavé soutěže. Přípravu slovenské prezentace má na starosti Slovenské informačné centrum Bratislava, které je tradičním účastníkem a organizátorem na pražském veletrhu i na knižních veletrzích po celém světě. Ředitelka bratislavského centra Miroslava Vallová k filozofii prezentace čestného hosta uvádí: „Slovenská literatúra prichádza k prajnému českému publiku tak trochu ako tá rozprávková dievčina: ani pešo, ani koňmo, ani nahá,  ani odetá… a tak ďalej. Suma sumárum: tak trochu známa, a zároveň aj dosť neznáma. A to i napriek mnohým pekným „presahom“, veď my sme u nás mali vašu Nemcovú, mali sme i vášho Haška a niekoľkých ďalších a všetci poctivo popísali: nás aj o nás. A mnohí z nich pochopili, že naša literatúra, naša kultúra a náš jazyk, to bol po stáročia náš jediný… povedzme: štát. Jediná, alebo skôr a presnejšie trojjediná entita spájajúca nás Slovákov do celku schopného prežiť.“

Organizátoři veletrhu se letos chtějí zaměřit především na poezii, připravovaný program čítá desítky pořadů a jmen našich i zahraničních básníků, performerů či představitelů slam poezie.

Zároveň s pořady na veletrhu bude probíhat i poetický minifestival v kavárnách Liberál a Divus poblíž výstaviště. Pro návštěvníky veletrhu se rovněž chystá na sobotu 18. 5. večerní koncert Básníci v notách, kde vystoupí řada známých muzikantů, kteří zhudebnili poezii. Návštěvníci veletrhu, kteří si zakoupí vstupenku, tak budou mít šanci si zdarma vyposlechnout zpívané verše v podání Vladimíra Mišíka, Zuzany Homolové, Živých kvetov, J.H. Krchovského, Jana Buriana a Nitek.

Další téma Bloger spisovatelem, spisovatel blogerem reflektuje současný fenomén blogu a blogerů, v tomto případě zaměřených na literaturu a knihy. Diskuzi na dané téma připravuje blog iDNES, jehož tváří je spisovatelka Iva Pekárková.

Vystavující nakladatelé vytipují pro návštěvníky své bestsellery vydané za poslední dva roky v rámci tématu Čteme jedním dechem aneb Když se řekne bestseller. Bude jistě zajímavé zjistit, které knihy z pohledu nakladatelů byly ty nejúspěšnější.

Veletrh Svět knihy Praha je populární mezi širokou čtenářskou veřejností – pravidelná návštěvnost se pohybuje kolem 40 000. Pořadatelé nabízejí v rámci literárního festivalu celou řadu pořadů – odborných seminářů a konferencí, ale i setkání se spisovateli a autorská čtení, prezentace nakladatelských domů, oceňování edičních a tvůrčích počinů.

Součástí doprovodného programu jsou i filmová a divadelní přehlídka Svět knihy ve filmu a Svět knihy na jevišti, kde se prezentují díla inspirovaná literárními předlohami. Lucie Němečková, dramaturgyně divadelní přehlídky Svět knihy na jevišti k přehlídce upřesňuje: „ Letos se uskuteční od 10. dubna do 16. května v devíti pražských a šesti mimopražských divadlech. Ten, kdo půjde v dubnu a květnu na vybraná divadelní představení, bude nejen bohatší o kvalitní umělecký zážitek, ale získá rovněž ke své vstupence jako bonus 50% slevový kupon ze vstupného na veletrh. Jako každoročně je divadelní přehlídka inspirována tématy knižního veletrhu, jimiž jsou poezie a čestný host, Slovensko.“
Stejnou slevu ze vstupného získají i návštěvníci filmových představení, jež proběhnou v kině Atlas a ve Slovenském institutu v Praze. A stejnou šanci na slevu mají i ti, kteří se v předvečer zahájení veletrhu, tedy ve středu 15. 5., zúčastní projektu Českých center – Noci literatury, jenž v letošním roce navštíví pražské Holešovice.

Jana Chalupová
Svět knihy, s.r.o.

Pozvánka na Svět knihy 2013