Kalayna Price nejen o hrdinech světa Alex Craftové

V říjnu 2010, krátce po vydání prvního dílu série o Alex Craftové, Čarodějka stínů, poskytla její autorka Kalayna Price rozhovor, v němž si povídá o své sérii, jejích postavách a také o sobě.

Kalayna-Price

Kdo je Kalayna Price? Povězte nám něco o sobě.
Kdo jsem? Holka v korzetu a s modrými vlasy, která sbírá okované boty, na rameni nosí obruč a v podpaží notebook. Nebo alespoň takhle mě můžete vidět na conech. Jinak v běžném životě jsem obyčejná ženská, která sedí celé dny u počítače a sepisuje písmenka.

Prvním dílem vaší série o Alex Craftové je Čarodějka stínů. Líbí se mi, že je Alex chudá, nevychází s rodinou a po použití magie se potýká s fyzickými problémy. Povězte nám něco o jejím charakteru.
Alex je chudou majitelkou firmy, ve které živým nabízí možnost položit otázky mrtvým. Nechce spasit svět, chce jen zaplatit nájem a nakrmit svého psa. A stejně jako u většiny jiných lidí, je ráda, když se jí přitom podaří vykonat něco dobrého. Díky své schopnosti konzultuje s policií případy vražd, ale ví, že na honění grázlů v temných uličkách není ten správný člověk – pokud tedy má na výběr. Psát příběhy o Alex je opravdu zábava, protože žije ve fantaskním světě a čelí neobyčejným výzvám, ale přesto se potýká s problémy jako jakýkoli jiný člověk, tedy se špatnými vztahy s rodinou a s nulou na účtu.

Death je úžasná postava – zdravím sexy chlápka v džínách. Je zajímavé, že mezi Deathem a Alex funguje jakási chemie – vždyť víc než co jiného je děsivý sběratel duší. Proč jste se v příběhu vydala právě touto cestou?
Když jsem dávala dohromady zápletku, velmi brzy jsem si uvědomila, že pokud má Alex mluvit s duchy a napojovat se na spirituální roviny reality, pak má velkou šanci, že se setká i se smrťákem. Na jejich první setkání odkazuje hned první věta prvního dílu a už od té scény jsem věděla, že jejich vztah bude neobyčejný. Je mezi nimi určitá chemie, chemie okořeněná napětím, zda Death přijde za Alex jen na kus řeči nebo pro její duši. A než jsem měla hlavní zápletku pro první díl hotovou, věděla jsem, že spolu naváží romantický vztah.

Nemohu vynechat Falina Andrewse. Do Alexina života vstoupil náhle, obklopen tajemstvími a, přiznejme si to, je zatraceně sexy, ale určitým drsnějším způsobem. Jak vás tato postava napadla?
Jak mě napadla? Vlastně velmi rychle. Z hlubin mé mysli se Alex, Death a Falin vynořili tak nějak zároveň. V prvních scénách s ním byla těžká práce, ale jakmile se mi podařilo vykreslit pozadí jeho příběhu a přiblížit, jak nahlíží na tento svět a jakým způsobem přemýšlí, už si šel svou vlastní cestou. Což je jen dobře, protože v Čarodějce stínů je Falin při řešení případu částečně Alexiným protivníkem a částečně partnerem. Vidíme ho jen Alexinýma očima a přiznejme si to, nezačali spolu zrovna dobře. Velmi jsem toužila zjistit, co se za těma jeho ledovýma očima odehrává.

tanec-stinu-kalayna-price

Alex chová psíka, PK je bezsrstý čínský chocholáč. Proč jste si vybrala zrovna tuto jedinečnou rasu? Máte zvíře, které se vám při psaní stulí do klína?
Čínský chocholatý je ve své bezsrsté variaci malým psíkem s chomáčky chloupků jen na hlavě, nohou a ocasu. Chlupy má povětšinou bílé nebo černé a kůži má plnou pigmentových skvrn od růžové až po šedou. Když jsem tohoto psa viděla poprvé, nemohla jsem se rozhodnout, jestli je roztomilý, nebo má nějakou hroznou kožní nemoc. Podle mé zkušenosti si lidi o těchto psech myslí, že jsou to buď ošklivé bezsrsté přerostlé krysy, nebo jsou určitým žalostným způsobem roztomilí. Když jsem vytvářela postavu Alex, líbila se mi představa, že má ráda psa, který vzbuzuje takovéto rozporuplné reakce. Není to nějaký vořech bez jasného původu, takových bývá dvanáct do tuctu. On je čistokrevný pes, který ale většinu lidí svým vzhledem odrazuje. A to Alex vyhovuje.
Co se mých zvířat týče, mám dva psy a dvě kočky: devítiletého křížence labradora, dvouletou kříženku autralského honáče, anglického chrta a kdovíčeho ještě, ale je úžasná, pak želvovinovou kočku, jejíž fotky můžete vidět na mém facebooku, protože si ke mně moc ráda sedá, když píšu, a modrou siamskou kočku se složitou osobností. Když píšu, obvykle se kolem mě ochomýtají tři ze čtyř mých zvířat.

Píšete také sérii Haven, která má prozatím dva díly, Once bitten a Twice dead. Bylo složité začít novou sérii s novými pravidly a zákony? Držíte se předem daných příběhových linií, nebo to měníte z minuty na minutu?
Spíše se držím předem naplánovaného. Sice občas zápletky linií měním, ale každou knihu začínám s vypsanou základní osou příběhu. Co se začínání nové série týče, zbožňuji vytváření zákonitostí světa. Odmala jsem čítávala klasickou fantasy, takže velmi ráda vystavuji světy a řeším, jak by jaká postava do mého světa zapadala. Takže ne, nebylo to těžké. Sice jsem se ze začátku bála, jestli zvládnu psát dvě urban fantasy série zároveň a jestli tak dokážu oba příběhy odlišit, ale obě hlavní postavy a oba světy jsou navzájem tak odlišné, že to pro mě zatím nebyl žádný problém *ťuk ťuk ťuk*.

Kde se vidíte za pět let?
O pět let starší a s jinou barvou vlasů? Dobře, chápu, to jste asi na mysli neměla. Doufám, že za pět let budu stále psát a vydávat knihy. Někdy v té době bude končit série Haven a netuším, jestli budu mít smlouvy na další Alexiny příběhy (v tuto chvíli počítám s celkově šesti díly), takže možná budu pracovat na příbězích z úplně jiných světů nebo úplně jiných žánrů. Mám nápady na young adult i kyberpunk, takže kdoví.

Jste tanečnicí hula hoop. Tančíte dokonce se zapálenými obručemi. Jak jste s tímto sportem začala a jak dlouho se tomu věnujete?
Obručím se věnuji už více než rok a půl. Začala jsem, když jsem v roce 2008 viděla svého bratra na DragonConu a uhranulo mě to. Bratr posléze přemluvil celou rodinu a všechny přátele, aby si to vyzkoušeli. Já se do toho pustila kvůli fyzičce, a protože mi to dávalo možnost začít se zas vídat s lidmi z vysoké, se kterými jsem se za léta odcizila, ale teď jsme se společně dali na tento sport. Až pak jsem si uvědomila, jaká je to vlastně zábava. Poprvé jsem si zapálila (myšleno zapálila obruč) asi před rokem. Byl to rozhodně adrenalinový zážitek a něco, co bych ráda opakovala co možná nejčastěji.

A ještě bych se chtěla vrátit k Deathovi. Má na hrudi chloupky?
To si budete muset počkat, až mu Alex sundá tričko ;-)

Zdroj: Smexybooks.com