Scott Snyder, Rafael Albuquerque, Stephen King: Americký upír

„Tak tohle by upíři neměli být: bledí detektivové, kteří popíjejí Krvavou Mary a pracují jen v noci, zhrzení jižanští gentlemeni, anorektické puberťačky, zajíčci s velkými bezelstnými kukadly. A co by tedy měli být? Zabijáci, vážení. Bezcitní zabijáci, kteří nikdy nemají dost oné lahodné tekuté skupiny A. Zlí kluci a holky. Lovci. Jinými slovy, půlnoční Amerika. Červená, bílá a modrá, s důrazem na červenou.“ (Stephen King, spoluautor Amerického upíra)

Snyder_Americky_upirPearl Jonesová přišla do Hollywoodu, aby si splnila svůj sen: stala se herečkou. Zatím se jí nedaří, ale nepřestává doufat. Přivydělává si jako komparzistka, po večerech prodává cigarety a ráno se osm hodin otáčí jako servírka. Kamarádí se zrzkou Hattie, jež se také touží stát slavnou. O Pearl projevuje zvýšený zájem kolega z práce, kytarista Henry, který se ji marně snaží pozvat na rande. Jenže Hollywood nejsou jen světla reflektorů, sláva, obdiv a peníze, ale i odvrácená tvář, jako závist, hamižnost a dlouhé ostré zuby s touhou po horké dívčí krvi. Umírající Pearl odhodili do příkopu, jako kdyby byla nepotřebný odpad, ale ona se nevzdala a s drobnou krevní pomocí se vydala za pomstou. Na cestu, kde poteče a bude stříkat červená, slunce bude propalovat kůži a ostré zuby a drápy budou rvát maso. Ani pevný dřevěný kolík nebude od věci.

Divoký západ to byla stáda dobytka, rozvoj železnice, bohaté bankovní společnosti, vrazi a lupiči, kteří se snažili bankéřům pomoci od jejich finančního majetku. Jedním z proslulých grázlů byl i Skinner Sweet. Časem došlo i na něho, když ho chrápajícího v nevěstinci zatkl agent z Pinkertonovy agentury James Book. Za nesmírného poprasku a zájmu novinářů Book, zástupce šerifa Camillo, a bankovní magnát převážejí Skinnera vlakem do Sidewinderu v Coloradu, aby ho pěkně zhoupli na šibenici. Vlak přepadne Skinnerova banda a Sweet zemře, ale před svou smrtí se dostane do kontaktu s pár kapkami krve, která rozhodně není lidská.

Komiks Americký upír obsahuje pět kapitol plus bonusový obrazový materiál. Každá kapitola se skládá ze dvou částí, jež na konci knihy splynou v jedno. První polovina kapitoly vytvořená Scottem Snyderem se odehrává v Hollywoodu v červenci roku 1925 a věnuje se Pearl Jonesové. Druhou část vypráví starý lékař Will Bunting, který byl v roce 1880 u smrti Skinnera Sweeta i následných brutálních událostí, jež potkaly Skinnerovy nepřátele. O tomto dobrodružství napsal Bunting slavný beletristický román Zlá krev, kde se snoubí western s horrorem. Při příležitosti reedice seznamuje na přednášce posluchače s pravdivým osudem Sweeta, Booka i Camilla, jak to zažil a viděl: Od roku 1880, přes rok 1909, kdy došlo ke zničení Lakeview, jež nahradilo Sidewinder, až k jedné hrdinské smrti o tři roky později.

Americky_upir_obrazekAutorská dvojice Scott Snyder a Stephen King vytvořila pro komiks o Skinneru Sweetovi dva druhy upírů. Staří,aristokratičtí evropští upíři přišli za oceán vydělat peníze a Američané jsou pro ně podřadná rasa, vlastně jen jídlo. Jsou zhýčkaní, na špinavou práci mají lidi a týrání svého jídla dovedli k dokonalosti. Jejich opak představuje Skinner a později i Pearl. Slunce jim na rozdíl od evropských krvesajů nevadí, ale slábnou za bezměsíčných nocí. Zuby mají jako dýky, drápy, že by se za ně Střihoruký Edward nestyděl, a úhel rozevření čelisti, jenž by jedovatí hadi mohli závidět. Jsou hrdí a při pomstě za sebou nechávají pěkně krvavou stoupu.

Skinner už jako člověk býval vrah, lupič a pomstychtivý, dobře informovaný zmetek. Proměna v upíra jeho chování nezměnila. V části o Pearl se objevuje pouze občas, ale o toho je jeho role důležitější. Naopak v Kingově části se musí o prostor dělit s dalšími postavami. Závěr Amerického upíra vypadá víc než slibně a existuje velká naděje (poslední dvě komiksová políčka), že se do budoucna dočkáme pěkné jízdy, kde Skinner dostane víc prostoru.

Pearl byla hodná holka, než jí ublížili. Teď je z ní parádně pomstychtivé děvče, kterou několik mrtvol nezastaví. Na druhou stranu se snaží žít i tak nějak normálně. Nestane se z ní zrůda, co trhá pohledné mládence na počkání, aby si rty svlažila v jejich krvi. Ale výčitkami za spoušť, co za sebou zanechá, se rozhodně netrápí.

Kresbu obstaral Rafael Albuquerque a rozhodně se vyřádil. Upíři dokáží vypadat naprosto lidsky nebo totálně děsivě. Mrtvolu si se živým člověkem čtenář nesplete. Dobře se povedlo vystihnout dvacátá léta a jejich módu, která se rozhodně i bez popisků neplete s dobou Divokého západu. Červená se na stránkách objevuje v přijatelné míře všude, kde je potřeba. Samozřejmě nechybí pohledy do hlubokých výstřihů dámských šatů. Velmi povedená kresba.

Komiks Americký upír je inteligentní chytlavá krvavá jízda od začátku do konce. Snyder Skinnera Sweeta stvořil, King mu dodal minulosti, Albuquerque mu dal podobu a čtenář si ho může oblíbit. Takže vzhůru za dalším dobrodružstvím, protože na živu je někdo, kdo má se Skinnerem zatraceně moc nevyřízených účtů a chce si užít jejich proplacení.

Vydal: BBart; 2013
Koupit komiks