Daň za magii ve světě Alex Craftové

Série o stínové čarodějce Alex Craftové nabízí akční příběhy plné stvůr z mýtů, legend i z těch nejdivočejších představ. A také magii, s níž se obyvatelé města Nekros naučili žít. Autorka Kalayna Price ve svém článku představuje svět města Nekros a magii, jíž je město zaplaveno.

 

Kalayna-Price

V Alexině světě je magie všudypřítomná. I plešatosti se zbavíte pomocí kouzla. Toužíte po pevnějším a krásnějším poprsí? Stačí vám ten správný amulet. Magie je sice součástí každodenního života, což ale neznamená, že nemá i své stinné stránky – zvláště pak magie úzce zaměřená.

Záhrobní magie je právě jednou ze speciálních druhů magie. V sérii ji využívá hlavní hrdinka Alex. S její pomocí nahlíží do země mrtvých a skládá dohromady kousky vzpomínek, jež po smrti zůstaly v tělech mrtvých, a právě tyto vzpomínky poté vytvoří stín. Protože doslova vidí svět mrtvých, magie jí pomalu ničí zrak. Ihned po použití své moci na nějakou dobu kompletně oslepne. A to se moc nehodí, když se vás někdo snaží zabít – což se jí při práci na případech děje poměrně často.

Když jsem vytvářela svět, do nějž jsem zasadila své příběhy, cena, s jakou magie přichází, se objevila sama od sebe. Od začátku jsem chtěla, aby Alex viděla a komunikovala se všemi druhy mrtvých, od stínů a duchů až po Deatha, Smrt samotnou. Její schopnost tohle všechno vidět mě přinutila přemýšlet, co by se při tom dělo s jejím vlastním zrakem. Tak se ke mně dostal první nápad, že využívání magie jí bude ničit zrak. Také jsem si chtěla trochu pohrát s tím, co si většina lidí představuje při pomyšlení na noční hřbitovy, tedy s duchy, zombiemi a ghúly, ale vzhledem k tomu, že Alexin zrak je dost mizerný, tak za noci by byla téměř slepá. Proto se taky nikdy dobrovolně v noci na žádný hřbitov nevydává.

Price_Carodejka_stinuNa světě samozřejmě existuje více druhů magie a každá má svou cenu. Zatím jsem měla příležitost jich v sérii odhalit jen několik, ale už teď je zřejmé, že téměř všechny si svou daň vybírají poškozováním smyslů. Například telepaté, kteří „slyší“ lidské myšlenky, pomalu hluchnou, a věštcům, ke kterým vize přicházejí při dotyku s předměty, při používání jejich magie naskakují puchýře a prsty jim mozolnatí.

Při tvoření Alexina světa se skutečně bavím. Je také zajímavé přemýšlet nad tím, co by lidé dělali v našem světě, kdyby se magie ze dne na den stala součástí běžného života. Je ale také důležité si pamatovat, že nic není zadarmo a za všechno se platí. Doufám, že čtenáře svět Alex Craftové uchvátí stejně jako mě a že si Alex získá jejich sympatie. Alex, která se snaží najít rovnováhu mezi tím, že nemůže stíny nepovolávat, a tím, že každé povolání stínu si vybírá svou daň.

Doufám, že vás tento malý náhled do zákulisí světa série o Alex Craftové zaujal, a ráda bych se s vámi rozloučila otázkou: Kdybyste měli magickou moc, co byste s ní dělali, a co je důležitější, jakou cenu byste za ni byli ochotni zaplatit?

 

Zdroj: All things urban fantasy