Xandria: Ravenheart

V roce 2004 se diskografie německé Xandrie rozrostla o další počin, a sice druhé album s názvem Ravenheart. Nové CD přišlo jen po rok po svém předchůdci, ale na jeho kvalitě to vůbec není poznat, spíše naopak.
Xandria_Ravenheart

První album Kill The Sun nabízelo snůšku prvních písní této skupiny. Dlouhá příprava byla v tomhle případě střelbou naprázdno. Hitové písně odpravil nedostatek originality.  Ravenheart v tomto případě působí úplně naopak. Na albu se pracovalo „jen“ jeden rok. Celkově to ale dopadlo lépe.

Vše začíná titulní písní Ravenheart. Už jsem si zvykl na styl Xandrie, a tedy ani neočekávám rychlou skladbu, která by mě posadila na zadek. Jedná se ale o zajímavou písničku. Toho si všimlo i vydavatelství zastupující skupiny a na fanoušky vytasilo klip a CD singl.

Přecházím k The Lioness, druhá věc v pořadí. Tempo zůstává stejné, takový o trochu horší sourozenec Ravenheart. Back To The River ale již vyčnívá z řady orientálním nádechem, který je povedenou volbou. Místy zní hlas zpěvačky Lisy zajímavě.

Úplné zpomalení do škatulky balady nabízí Eversleeping. Písnička se dočkala i svého klipu a singlu, do rádia se to hodí. Jedná se o povedenou klavírní uspávačku, po které rádia v Německu skočila opravdu rychle.

Fire of Universe Xandrii částečně vrací do dob debutu. Pokud by tahle rychlá písnička ale byla na Kill The Sun, šlo by o jednu z nejpovedenějších věcí na albu. Na Ravenheart ale patří k průměru.

Some Like It Cold a Answer jsou povedené písničky, které se nesou na stejné vlně. Pomalejší začátek, do kterého se poté přidají kytary a hlas zpěvačky. Vše zachrání až další povedená balada My Scarlet Name. Hlas Lisy tu zní někdy až mysticky.

Dalším zářezem je Snow-White. Zajímavé smyčce nemilosrdně zabijí kytary. Celé mi to připomíná jednu věc od Evanescence, jen Amy Lee mi tu chybí.

Světlejší místo přichází s rychlou Black Flame. Xandria se rozhodla natočit i něco vysloveně rychlého. Bohužel je tato energie přítomná jen v jedné skladbě na celém albu.

Too Close to Breathe nás okázale vrátí do pomalejšího tempa. Andělský hlas Lisy proplouvá pomalou hudbou až do konce. Téhle kouzelné formule se s alchymistickou přesností drží i závěrečná Keep My Secret Well. Povedená balada, který končí pomalým piánem. Opravdu skvělá volba na konec celého alba.

Xandria od svého debutu urazila dlouhou cestu. Její nové CD Ravenheart je vyváženější, kvalitnější a baví člověka o něco více než Kill The Sun. Německá skupina vyladila svůj styl téměř k dokonalosti a každá píseň má co nabídnout. Vše už není uděláno jedním postupem.

Celkové hodnocení je 95 %

Album:
1. Ravenheart
2. The Lioness
3. Back To The River
4. Eversleeping
5. Fire Of Universe
6. Some Like It Cold
7. Answer
8. My Scarlet Name
9. Snow-White
10. Black Flame
11. Too Close To Breathe
12. Keep My Secret Well