L. J. Smith: Prokleté sestry (Říše temnot 2)

Druhý díl z fantasy série Říše temnot Prokleté sestry otevírá čtenářům svět upírů, vlkodlaků a čarodějnic, kteří žijí ve světě smrtelníků, ale ti o nich neví. Říše temnot má přísné zákony a jejich porušení se trestá smrtí. Nejdůležitějšími z nich jsou „Nikdy se nezamilovat do člověka“ a „Nikdy neprozradit lidem, že existují paranormálové“.

Šestnáctiletá Nefrit, devatenáctiletá Jeřabina a osmnáctiletá Poštolka jsou sestry, které se stěhují k pratetě Opal, protože je unavovaly nekonečné zákazy a čekání na domluvenou svatbu. Bohužel nachází tetu zavražděnou a přemýšlí, zda ji zabil upír nebo lovec. Nebezpečí jim sice hrozí od chvíle, co porušily pravidla a utekly z domova, jenže teď mají navíc nahnáno také z někoho pro ně zcela neznámého.

Vášnivá astronomka Mary-Lynnette Carterová si přeje potkat někoho, s kým by mohla sdílet noc. Do života jí vstupuje upír Ash a děsně ji vytáčí. Akční a vtipná dívka nikdy nebyla násilnický typ, ale v přítomnosti sukničkáře Ashe je agresivní a ráda si do něj kopne. Doslova. Mary-Lynnette se líbí samotářský Jeremy, který pracuje na benzínce a dovede nahánět hrůzu, ale k ní byl vždycky milý.

Mark se seznámí s Nefrit Redfernovu a okamžitě k ní vzplane silným citem. Sestry Redfernovy nechtějí číst lidem myšlenky, ale jen co narazí na problém, pravidlo poruší. Sice chtějí začít s čistým štítem, ale jejich úvahy a činy tomu neodpovídají, když hned při prvním problému chtějí zabíjet.

Čtenář snadno pochopí záležitosti týkající se krevního pouta, fungování schopností, nebo proč jsou upíři loveni kvůli krvi. Se záhadným upírem Ashem se měl čtenář možnost seznámit v Tajemství upírů a nyní nastává čas poodhalit další zákoutí jeho mysli a charakteru.

Autorka píše vážným stylem a věnuje se víc jednání postav než popisům okolí. Žádné krvavé lázně se nekonají, jelikož vraždy pouze nastíní. Vše se odehrává v mezích slušnosti a kromě pár neškodných polibků k ničemu odvážnějšímu nedojde. Nedostatek akce není v případě knih od L. J. Smith ničím neobvyklým, protože větší důraz klade na romantické a hororové prvky.

Prokleté sestry jsou vyprávěny ve třetí osobě z pohledu sourozenců Carterových, sester Redfernových a Ashe. Pozvolna plynoucí děj se odehrává v Briar Creeku a jedná se o samostatný příběh s uzavřeným koncem, ale s možností budoucího pokračování.

Příběh i styl vyprávění je jednodušší, přesto je druhý díl o poznání poutavější a napínavější než Tajemství upírů. Odpočinková četba je zaměřená na mladší čtenáře a příznivce L. J. Smith.

Vydal: Fragment; 2012

Koupit knihu