Karin Harlow: Enemy Lover

Mohl to být neskutečně zajímavý akční příběh. Mohl to být neskutečně zajímavý akční příběh s romantickou linkou. Je to neskuteně zajímavý akční příběh s žhavou paranormální romantickou linkou. Tajní agenti, vrcholová politka, upíři, tajné operace, sex, peníze – v USA je možné všechno.

V zákonech existují mezery a lumpové občas vyklouznou. Oběť násilí a zrady, Angela Giacomelli, vzala spravedlnost do vlastních rukou. Policisté ale grázly nevraždí, nýbrž posílají k soudu. Při cestě do vězení, kde si má ex-policistka Angela odpykat trest, dojde k jejímu únosu. Angela dostane od tajné vládní agentury nabídku, která se neodmítá. S požehnáním nejvyšších amerických vládních kruhů může zbavovat svět teroristů, překupníků i mafiánů. Během krátké doby se Angela, pod jménem Jax Cassidy, stane jedním z deseti operativců (jedinou ženou) týmu  L.O.S.T (Last Option Special Team). Jednotce šéfuje záhadný pan Black, pro členy také známý jako Godfather (Kmotr).

Na tým se obrací senátor Rowland, který porušil svou „dohodu s ďáblem“, s tajemným, nebezpečným a na slunce citlivým plukovníkem Lazarusem. Senátor řídil financování Lazarusovy tajné ozbrojené patriotistické americké organizace, ale později se zalekl plukovníkovy moci, a spolupráci přerušil. Lazarus však peníze a politické kontakty potřebuje. Jax dostává za úkol postarat se o plukovníkova muže No. 1 Marcuse Crosse, válečného veterána z Afgánistánu a prvotřídního zabijáka. Jenže s Crossem i plukovníkem není něco úplně vpořádku.

Enemy Lover se zpočátku tváří jako akční špionážní thriller. Dvě super tajné organizace, dva super dobří agenti nasazení proti sobě. Nic originálního, ovšem někde tam je zakopaný pes nebo spíš upír. Kniha patří do žánru paranormální romance, což samozřejmě chce nějakou magii nebo nadpřirozené bytosti. Plukovník Lazarus a jeho přisluhovači jsou upíři, na což Jax a její tým nejsou absolutně připraveni. Nadpřirozené bytosti neexistují, tedy v tomto příběhu si obyčejní lidé myslí, že neexistují. A upírům ukrytým v běžné populaci se daří velice dobře. V příběhu nechybí trocha rodinného drama i nejvyšší politiky.

Většina scén se točí kolem protivníků Marcuse a Jax, daleko méně prostoru dostává hlavní padouch Lazarus a  jeho senátorská oběť. Oba tajní agenti bohatě naplňují představu, kterou rozvíjejí různé akční filmy a špionážní romány. Odvážní, s vlastním kodexem a  důležitými cíly. Jen to vzájemné žhavé jiskření naprosto nepatří k pracovnímu plánu.

Za nedostatek by se dala označit naprostá absence scén s Jax v době od jejího naverbování po první akci. Jak probíhalo její začleňování do týmu, výcvik atd.? Autorka čtenáře i dost ošidila o týmovou chemii členů L.O.S.T., kterou je naopak proslulá série Bratrstvo černé dýky od J. R. Ward. Jax i ostatní agenti zůstavají osamělými jednotlivci, i když by měli působit jako tým. Karin Harlow čtenáře opravdu polehoučku seznamuje se svým světem nadpřirozených bytostí a nezbývá než doufat, že víc tajemstí z něho odhalí v dalších dílech.

Enemy Lover je čtivá akční paranormální romance, kde to mezi hrdiny pořádně jiskří. Jako film by to bylo naprosto dokonalé (jen by se to muselo dávat po dvacátédruhé hodině pro lechtivé scény a brutální násilí), ale kniha samotná představuje velmi podařené dílo, které by si mohlo najít své fanoušky i mezi českými čtenáři. Bohužel zatím není známo, že by některé z českých nakladateství připravovalo vydání série L.O.S.T. 

Vydal: Pocket Star; 2010