Jeaniene Frost: Jednou nohou v  hrobě

Podruhé se setkáváme s  Cat Crawfieldovou. Od událostí v prvním díle uplynuly čtyři roky a z poloupírky Cat se za tu dobu stala zkušená agentka, která zabíjí zlé upíry. V týmu má několik pečlivě vybraných a vycvičených agentů a k dispozici to nejlepší myslitelné vybavení. Chybí jí jen jedno – její bývalý upíří milenec, aby byla úplně spokojená.

Pro Cat zůstává práce jedinou zábavou a potěšením. Občas sice zkusí navázat nějaký vztah, ale myšlenky na Bonese ji z něj zase rychle dostanou. Aspoň že konečně má kamarádku, která ví, co ve skutečnosti dělá.

Cat je sice schopná poloupírka, ale se vším si sama neporadí. Za její dopadení byla vypsána odměna, a tak má štěstí, že po čtyřech letech se ukáže Bones a stejně jako v minulosti jí kryje záda. Bones pomůže Cat i v hledání jejího otce, upíra, kterého chce zabít nejvíc na světě, za to, co udělal její matce, a tím i Cat.

Ode dveří se ozval buchot. Matka si nikdy na jemné chování nepotrpěla.
Bones povytáhl obočí. „Otevřeš ty, nebo já?“
Nad celou naší situací se vznášel nápis katastrofa. Ale z toho, jak stiskl čelist, bylo jasné, že ho nepřemluvím, aby se někam ukryl. A na to, abych ho sama strčila do skříně, byl moc silný.
„Jen vteřinu, mami!“ zahalekala jsem. Pak jsem se rozhlédla po lahvi ginu. Brzy ji budu potřebovat. (str. 97)

Postava Cat za čtyři roky viditelně dospěla. Přestala se chovat jako nesnesitelné děcko a stala se z ní sympatická vůdkyně, která ví, co chce a jak toho dosáhnout. Samozřejmě dělá i nějaké chyby, ale to dělá každý, a postava tak zůstává uvěřitelná.

Z  upírské rodiny poznáme ještě Iana, jednoho z Bonesových starých přátel ještě z dob lidského života. Ian je velký sběratel a obdivovatel žen a zrzavá Cat ho nenechává chladným.

Jednou nohou v  hrobě v  mnohém překonává předešlý díl Na půl cesty do hrobu. Může za to z  velké části vyzrání hlavní hrdinky, ale i příběh samotný má větší spád a kontinuitu. Nechybí napětí a překvapení, ani romantika a humor. Každý kdo měl někdy problémy s tchýní, si obzvlášť užije Bonesovo popichování Catiny matky, která se nechová o moc lépe než dřív. Zůstala v ní nenávist k  upírům a částečně se přenáší i na Cat, která se upírům v mnohém podobá. Od osudu odvržené dcery ji zachraňuje to, že ostatní upíry likviduje. Občas se zdá, že boj s upíry je v porovnání s návštěvou u matky procházka růžovým sadem.

Jeaniene Frost nestaví příběh pouze na vztahu Cat a Bonese, ten jen příjemně a humorně dokresluje akční zápletku. Milostné scény děj skvěle doplňují, ale nepřebíjejí. V málokteré knížce z oblasti urban fantasy je milostná a bojová linka v takové rovnováze. Cat není upejpavá panna, ale ani nadržená rajda.

Zajímavý příběh, dobře napsané charaktery a milostná zápletka vás vtáhnou do děje. Celkový dobrý dojem z knihy Jednou nohou v hrobě doplňuje i velmi zdařilá obálka.

Ukázka

Vydal: FantomPrint; 2012

Koupit knihu