Ilona Andrews: Magie krve

Před třemi měsíci se žoldačka Kate Danielsová zapletla do nelegálního turnaje bojových umění, v němž se dostala do křížku s rákšasy, démony měnícími vzhled podobně jako kožoměnci. Také roztříštila nezničitelný meč, což k ní přitáhlo nevítaný druh pozornosti. Do města přichází Rolandův vojevůdce Hugh ď Ambray, hlava Rolandovy osobní stráže.

„Všichni chceme, co nemůžeme mít, Kate. Já chci tebe, ty chceš lásku a on mi chce zlomit vaz.“ (Saiman, str. 137)

Po třech týdnech usilovné práce povolají Kate do Ocelového oře, kde najde magicky infikovanou mrtvolu kožoměnce. Podle popisu očitých svědků má hledat osobu v plášti, jíž začnou přezdívat Ocelová Mary. Vraždou muže v baru to ale zdaleka nekončí – dalším zavražděným je Solomon Red, zakladatel Cechu a kožoměnec na zapřenou. Pán Smečky Curran nabízí Řádu spolupráci, z čehož Kate nemá ani trochu radost.

Šestadvacetiletá Kate pracuje pro Řád rytířů milosrdné pomoci, a honosí se statusem „Přítel smečky“. Prochází si porozchodovými fázemi, ačkoliv se s Curranem nestačila dát dohromady. Houževnatá Kate má jen pár přátel, ale většina má drápy a občas obrůstá srstí. Snad i proto se ujme toulavého psa z baru, který má ochranářské instinkty.

Neuvěřitelně přitažlivý Curran vládne Smečce železnou drápatou prackou a je posedlý kontrolou. Vztah Kate a Currana se podobá válečnému tažení – ti dva si prochází mnoha etapami, jež jsou emotivní, dramatické, násilné i zábavné. Zejména Katino vloupání do Curranových soukromých komnat nebo odvetný manévr Pána šelem přiměje čtenáře k úsměvu.

Autorské duo Ilona Andrews vysvětluje magické záležitosti jednoduše a účelně, takže není problém představit si, jak co funguje (např. clona, která drží věci uvnitř a působí jako zábrana nebo záležitosti týkající se spárovaných jedinců). Menší roli si střihne Julie, Derek nebo Jim, zato Katin svůdce Saiman získává víc prostoru. Legendy ožívají a Kate získává velice nebezpečného nepřítele starého tisíce let.

Městská fantasy s detektivními prvky je nabitá akcí, mytologií, humorem a jiskřením mezi hlavními hrdiny. Svižný děj doplňuje barvitý styl vyprávění. Magie krve se dá číst samostatně bez znalosti předchozích dílů, ale byla by škoda nechat si je ujít – především třetí díl s názvem Magie útočí, kde se začne vyvíjet vztah hlavních hrdinů. Pokud se vám líbil třetí díl, Magie krve rozhodně předčí vaše očekávání. Příběh je uzavřený, ale autoři si nechali volné pole působnosti pro další pokračování.

Vydal: Fantom Print; 2012

Koupit knihu