KomiksFEST! Praha 2012

Ve dnech 27. 10.– 3. 11. 2012 v Praze proběhne sedmý ročník mezinárodního komiksového festivalu KomiksFEST!, jehož mottem zůstává heslo „Komiks unlimited!“. Hlavní hvězdou bude letos James O´Barr, autor světoznámého komiksu Vrána.

KomiksFEST! 2012 zahájí celodenním programem v sobotu 27. 10. v MeetFactory. Ten bude věnován severskému komiksu, kterým provedou návštěvníky Knut Larson (Švédsko), Steffen Kverneland (Norsko) a Terhi Ekebom (Finsko). Představí se rovněž zakladatel italské avantgardy Igort a francouzští blogeři (Boulet, Penelope Bagieu). Pozadu nezůstanou s novými projekty a knihami ani čeští autoři (např. Brutto 3, Versus, Fanouš: Továrna zkázy) a dojde i na komiksový battle.

Hlavní hostem festivalu bude Thomas Ott, král hororového komiksu ze Švýcarska. Osobně zahájí svou výstavu La grande famiglia ve Veletržním paláci.

V programu KomiksFESTu je v sobotu 27. 10. od 19 hodin pro Jamese O´Barra vyčleněn celý blok, který bude zahrnovat: přednášku o jeho tvorbě a komiksu vůbec, malbu modelky na plátno přímo na jevišti a jeho dražbu a celý blok zakončí autogramiáda.

O´Barr bude po skončení přednášky přímo na místě malovat obraz na plátno. Modelem mu bude stát Eva Decastelo. Obraz se následně vydraží ještě týž večer. Podle přání Jamese O´Barra bude výtěžek aukce věnován na dobročinné účely spojené s dětmi.

Vzhledem k velkému zájmu o vystoupení Jamese O’Barra, je pro návštěvníky KomiksFestu připraven registrační formulář pro rezervaci vstupenek na sobotu 27. 10. 2012.

Celotýdenní menu zahrnuje vernisáže výstav, besedy s autory, workshopy, divadelní představení, filmové projekce, křty knih atd. Na slavnostním zakončení 3. 11. v Bio Oko si výroční komiksové ceny MURIEL převezmou vítězové v 10 kategoriích. Vyhlášen bude opět vítěz soutěže ARNAL, jejíž hlavní cenou je cesta pro dva na největší evropský komiksový festival do Angoulême ve Francii. Nejlepší návrhy uvidí veřejnost v nových prostorách Era světa, Jungmannovo náměstí 767, Praha.

V rámci festivalu bude od poloviny října probíhat tradiční benefiční aukce ve prospěch nadačního fondu Pink Bubble (jeho cílem je podpora a pomoc onkologicky nemocným dětem, náctiletým a mladým dospělým po celé České republice). Tzv. vinyl toys do komiksových superhrdinů přetvořilo 15 umělců, jako např. Krištof Kintera, Josef Bolf, Jiří Franta, Michal Cihlář a Karel Jerie.

Festival tradičně pořádá revue Labyrint a Seqence, občanské sdružení na podporu komiksu. Hlavními partnery letošního ročníku jsou Era a Chito.

Zdroj: Komiksfest.cz