FanCity 24.-28.10. 2012 Praha

Prestižní festival her a fantastiky ze série Festivalů fantazie (od 1996).  Sci-fi, věda a technologie; horor, fantasy, mýty a historie; anime, comics… Hraní a turnaje; seriály a filmy; přednášky, besedy, workshopy, soutěže… Hry konzolové, počítačové a hudební, deskové a karetní, miniatur, RPG…
Místo: KC Novodvorská, Praha
Domácí hosté: Silvie Šustrová, Jan Kotouč, Míla Linc, Petra Neomillnerová, Františka Vrbenská, Jiří W. Procházka, Josef Pecinovský, M. T. Majar ad.
Zahraniční hosté: Marian Call, Gary Graham, Alaina Huffman,Gareth David-Lloyd, Lydia Winters.

Z programu vybíráme:

Středa 24. 10.
19.00
Česká fantasy – autorky
Jana Syrovátková „Jixipen“
Pojďte se seznámit s dílem královen, princezen, hrdinek či bojovnic české fantasy. Zaujalo vás něco v poslední době? Přijďte nám o tom říci. Přednáška plná knih i ukázek. Autorky vítány.

20.00
Slavnostní zahájení

Čtvrtek 25. 10.
10.00
Nové seriály: Arrow 1×01
SeriesCon Team + Arrow
Představení a pilot nového komiksového seriálu. Po objevení vraku lodi je miliardářský playboy Oliver Queen prohlášen za mrtvého. Jenže po pěti letech je objeven na jednom z ostrůvku uprostřed Pacifiku.

15.00
Jak se kouzlí ve fantasy?
Jana Syrovátková „Jixipen“
Hůlka, formule, siločáry. Magy, síla, energie. Sem tam nějaký ten prsten či jiné mechanické udělátko. Kde se to vlastně vzalo? Magie provází lidstvo od nepaměti. Z čeho všeho vlastně čerpali fantasy autoři inspiraci?

Pátek 26. 10.
10.00
Prometheus (film)
Dva mladí, úspěšní archeologové objevili několik jeskynních piktogramů z dávných civilizací, které poukazují na jedno jediné místo ve vzdáleném vesmíru. Na palubě kosmické lodi Prometheus se vydávají zjistit více. Ale netuší, že budou muset svést děsivý boj o záchranu budoucnosti lidské rasy.

12.00
Česká fantasy – autoři
Jana Syrovátková „Jixipen“
Pojďte se seznámit s dílem rytířů, bojovníků, bardů a zvěstovatelů české fantasy. Tzn. s dílem autorů-mužů. Zaujalo vás něco v poslední době? Přijďte nám o tom říci. Přednáška plná knih i ukázek. Autoři vítáni.

14.00
Co by ani šílený vědec nevymyslel!
Julie Nováková „Julianne“
Jaké divné, ohromující, na hranici reality balancující a přece ne vyloženě nesmyslné koncepty týkající se biologie se objevily ve sci-fi literatuře? Může být společnost řízena ještě nenarozenými lidmi? Jak je to se sexem s mimozemšťany? Co všechno přežije člověk – a dokdy je ještě člověkem?

14.30.
Šlíp a Špíny: divadlo Příběh geekův
Divadlo od fanoušků – pro fanoušky. Při hraní této absurdní komedie nebudou zraněna ani zabita žádná zvířata, jenom si uděláme srandu z celého fandomu. A kdo vydrží až do konce, zhlédne realistickou lesbickou scénu!!!

15.00
Fantasy soutěž
Děti noci
Máte rádi fantasy knihy? Máte přehled o těch letošních? Tak to dokažte!
Můžete si vyzkoušet vědomostní test a ti nejprotřelejší v tomto žánru získají knihu jako výhru.

16.00
Pokora překladatele
Petr Kotrle
Do jaké míry může překladatel zasahovat do autorova textu? Je možné přibarvovat text velmistryni žánru do pohádkova, aby snad nebyl závadný pro děti? A jak žádoucí je překládat jména, zejména ve fantasy? Rád se podělím o zkušenosti získané za více než dvacet let překládání sci-fi a fantasy.

17.00
Koncert Marian Call
Píše vlastní písně inspirované sci-fi seriály, hodně vystupuje na conech. Jako doprovod ke zpěvu jí pomáhají i netradiční hudební nástroje. Na FanCity vystupuje v rámci evropského turné.

18.00
Současnost a budoucnost SF/F webzinů
Martin Šust
Diskusi o současnosti a budoucnosti SF/F webzinů za účasti Pavly Lžičařové (Fantasy Planet), Jana Pechance (Sarden) a Martina Cahy (MFantasy) moderuje Martin Šust (XB-1).

20.00
Právo útrpné
Adam Šiml „Calwin Skress“ + Adam Šiml, Květa Tonová, Kristýna Louthanová
Právo útrpné bylo a je temnou stránkou lidské společnosti. Ordály (boží soud), metody mučení a nástroje k tomu užívané, popravy. Přiblížíme Vám alespoň okrajově tyto extrémní praktiky trestního práva.

Sobota 27.10.
10.00
Steampunk
Vlado Ríša + Františka Vrbenská
Co je to steampunk. Proč a kdy vznikl. Jeho odnože, rozlet ve světě i u nás doma. Steampunk v literatuře a filmu. Steampunk jako umělecké a designové hnutí. Steampunková subkulura.
Čeští autoři steampunku. Překvapení na závěr.

13.00
Beseda se staronovými obránci Pevnosti
Tomáš Němec + Alžběta Lexová
Pevnost změnila šéfredaktora. Bude se měnit ještě něco dalšího? O tom a spoustě dalšího si s vámi rádi popovídají redaktoři Pevnosti, bývalý šéfredaktor Tomáš Němec i jeho nástupkyně Alžběta Lexová.

14.00
Od nápadu ke knize – Beseda s autory
Jan Kotouč „Johnak“ + Boris Hokr, Julie Nováková, Leoš Kyša, Míla Linc,
Stále ještě poměrně nové tváře české fantastiky jako Jan Kotouč, Julie Nováková, Míla Linc nebo Leoš Kyša budou vyprávět o tom, jak se v dnešní době píše román a jak se vydává taková kniha.

16.00
Nálevna literární inspirace
Petra Neomillnerová „Alraune“
Jak nepsat to, co nikdo nechce číst – workshop. Kratší práce možno přinést ke konzultaci.

16.00
Fantasy světy na středověkých základech?
Jan Kravčík, Jan Kremer
Musí být fantasy plná klonů Středozemě? Je třeba vymýšlet desítky ras, států a artefaktů? Co sáhnout do folklóru či evropského středověku a vytvářet svět jinak? Členové Vukogvazdské družiny se vás na příkladu vlastního universa pokusí přesvědčit, že fantasy a středověk nemusí stát nutně proti sobě.

17.00
Devalvace Zombie a upírů v současném hororu
František Vaculík + Boris Hokr, Antonín Kudláč
Žijeme údajně v době, kdy upíři a zombie prožívají renesanci. Nejen ve filmu skutečně vzniká celá řada děl, které se nesnaží pouze opakovat staré scénáře… Jenže stejně tak se našich monster chopili skutečné zrůdy – lidé, kteří nechápou, že příšery mají žrát lidi, ne si dávat rande při měsíčku.

17.00
Brutalita v psaní, čtení a koukání
Jiří W. Procházka „JWP“
Známý spisovatel a fandomový bouřlivák se v přednášce zamyslí nad popisem a zobrazením brutality při autorské tvorbě, v knihách jiných autorů a ve filmech a seriálech. Přednáška byla s velkým úspěchem uvedena na Istroconu.

18.00
Kladivo na čaroděje
Festival fantazie „FF“ + Epocha
Kladivo na čaroděje – bez soucitu, bez morálky, proti všem.
Máte rádi knižní seriály, ale upřednostňujete týmy hrdinů před solitéry? Baví vás více (městská) fantasy, než sci-fi? Právě vám je určena nová série, kterou vám představí tým tvůrců-Kladivářů.

21.00
Hot Boys: Striptéři nikdy nebyli víc k sežrání
M. T. Majar
Striptéři coby hlavní hrdinové románu? Prima nápad? Zkuste otevřít knihu „Hot Boys“ od M. T. Majar. Všichni její hrdinové jsou sexy, zábavní a hlavně velmi často „bez kalhot“.
Hot Boys se stali e-bookovým bestsellerem léta a autorka si (nejen) o nich s vámi ráda popovídá a podepíše tištěnou verzi.

21.00
Večer Fantazie
Závěrečný večer FanCity naplní křesty knih, předání hlavních cen soutěže Fantastická povídka, taneční a hudební program, vyhlášení výsledků nejdůležitějších turnajů a podobně. Možná přijde i kouzelník ;-).

22.00
V tornistře žrádlo a rezervní prádlo…
Františka Vrbenská
…kdyby se padlo.
Boj a války jsou od nepaměti: prý díky genům agresivity. Jak se chová voják posledních 2 století v ozbrojené akci? Jak se liší jeho psychologický obraz podle národnosti, pohlaví, věku? Mění se při útoku nebo v zajetí? Jakou cenu platíme za adaptaci na nejtvrdší válečné podmínky?

Neděle 28. 10.
11.00
Nové komiksové filmy 2012-215
Martin Handl „Marty“
S komiksovými filmy se poslední dobou roztrhl pytel a skoro každý měsíc je nějaký nový. Přehled hraných komiksů z letošního roku a novinky na ty další.

12.00
Fantasy&History Riskuj
Jana Syrovátková „Jixipen“
Již pomalu tradiční soutěž s otázkami z přednášek. Opět nové otázky pro každého.

14.00
Nové seriály: Last Resort 1×01
SeriesCon Team + Last Resort
Představení a pilot nového SF seriálu o posádce americké jaderné ponorky, která odmítne splnit rozkaz odpálit atomové střely na Pákistán a následně se dostane na fiktivní ostrov Santa Marina, kde vytvoří základnu a prohlásí se za novou a nejmenší zemi s atomovými zbraněmi.

Kompletní program včetně anotací
Časový program (aktualizace 18.10.)

Více informacína webu FanCity.cz