Soumrak mrtvých

Skupinka Londýňanů, hordy zombíků, suchý britský humor, kriketová pálka a kytice žlutých růží aneb autorské trio Edgar Wright, Nick Frost a Simon Pegg představují Soumrak mrtvých, první díl volné série komedií neoficiálně nazvané Trilogie krve a zmrzliny – při sledování se dočkáme spousty krve a také zmrzliny Cornetto.

Shaunovi je kolem třiceti a netuší, co se svým životem. Celé dny tráví v hospodě U Wincestera s nejlepším kamarádem a tak trochu spolubydlícím Edem, hádá se s matkou, nesnáší nevlastního otce a letitou přítelkyni Liz ignoruje. Jednoho dne to Liz už nevydrží a se Shaunem se rozejde. To s ním zacloumá, uvědomí si, že chce se svým životem něco udělat, usmířit se s matkou a získat Liz zpátky. Byl by to vlastně celkem obyčejný příběh, jaký známe z různých romancí o tom, kterak vůči životu lhostejný třicátník prozře, kdyby se toho dne nezačali probouzet zesnulí. Británii zamořil podivný vir, který oživuje mrtvé. Shaun s Edem musejí sebrat odvahu, aby před ploužícími se, chrchlajícími a po krvi a lidském mase lačnícími nemrtvými zachránili Liz, Shaunovu matku i nevlastního otce a Liziny kamarády a dostali se do bezpečného útočiště – kam jinam, než do hospody U Wincestera.

Soumrak mrtvých je osm let starou britskou komedií, v níž ústřední role představují dva kamarádi, kteří nemají ponětí, co se svým životem, a přítelkyně jednoho z nich. Liz je chytrá, ambiciózní, chce něco dokázat a do mnoha situací přináší inteligentní a příjemný ženský pohled na věc. Ke dnu ji ale táhne přítel Shaun, který by vše nejradši nechal, jak je – každý den přežil šichtu v nudné práci, kde si ho kolegové neváží, a pak se natáhl na gauč k televizi, nebo s kamarádem Edem zašel do hospody k Wincesterovi. A Ed je jednoduše flákač, který přežívá na čipsech a pivu, věčně vykládá přihlouplé vtípky, nepracuje a jiné přátele než Shauna nemá.

Samotní zombie tu jsou v pozadí, využívaní v určitých situacích spíše jako komický prvek, na němž film ovšem nestojí. Soumrak mrtvých není parodií zombie filmů, ani primárně zombie komedií, ale komedií stavící na místy až absurdních scénkách, které ale ve většině případů se zombíky nic společného nemají.

Film není nijak zásadním kouskem, který by měnil divákův pohled na daný žánr, nabízí ale mix zábavy, mezi jehož ingredience patří nejen nadhled a vystižení průměrného občana a zaměstnance, ale především ironický, suchý britský humor místy přecházející až do jízlivého sarkasmu a absurdity. Soumrak mrtvých není komedií s prvoplánovým humorem, ale humorem, který nemusí sednout každému, především proto, že většina vtípků a situací je tak absurdních, že ne každý divák v dané scénce vtip odhalí.

Film krom pobavení přináší také zamyšlení nad důležitostí rodiny, nad zpravodajskými kanály, které sdělují divákům přebytek informací, z nichž ty důležité diváci nefiltrují, tudíž je diváci „pouští jedním uchem tam a druhým ven“, a především se zamýšlí nad nevšímavostí lidí vůči svému okolí a nad stereotypem, s nímž žijeme své životy.

Britofily potěší výhradně britská hudba a také známé tváře britské kinematografie, které se objeví ve vedlejších rolích – Martin Freeman, Tamsin Greig, Bill Nighy a další.

PS: Dalšími díly Trilogie krve a zmrzliny jsou akční policejní komedie Hot Fuzz (Jednotka příliš rychlého nasazení),  a chystaný film The World’s End (Konec světa), v němž, jak název napovídá, se hlavní hrdinové dočkají konce světa.