TV tipy na 43. týden

Na dvojce se máte možnost v neděli v noci podívat na zombie klasiku Noc oživlých mrtvol, Nova odvysílá třetí díl Bladea, na HBO dávají v pátek Kazatele, nebo třeba zkuste španělský film Hra vlkodlaků.

Filmy:
Pondělí
15.00 Cinemax – Upírův pomocník
Režie: P. Weitz
Hrají: J. C. Reilly, J. Hutcherson, Ch. Massoglia, P. Fugit, K. Watanabe
Fantasy film USA (2009). (104 min)
Film Upírův pomocník vypráví příběh chlapce, který nevědomky rozbije dvě stě let staré příměří mezi dvěma soupeřícími klany upírů. Chlapec unikne z bezpečí své nudné existence a naplní svůj osud ve světě plném nočních můr. Nechte se vtáhnout do fantastického světa nepochopených šílenců a groteskních nočních bytostí. Čtrnáctiletý Darren byl stejný jako většina dětí z jeho sousedství. Potloukal se se svým nejlepším kamarádem, ze školy nosil dobré známky a většinou se držel od problémů v bezpečné vzdálenosti. Jednoho dne však se svým kamarádem narazí na podivnou kočovnou šou a od té chvíle se chlapec začne měnit. Vše se stane přesně v okamžiku, kdy ho upír Larten Crepsley promění v bytost, která žízní po krvi. Darren se stane neživým a připojí se ke kočovníkům a jejich atrakcím plným monstrózních kreatur, včetně hadího chlapce, vlkodlaka a vousaté dámy. Darren se sžívá se svou nově získanou silou ve světě plném temnoty a stane se cenným pěšákem mezi upíry a jejich smrtelnými protějšky. Podaří se jim z něj vysát zbytek jeho lidskosti?
ČSFD: 58 %

Středa
23.45 Cinemax – Hra vlkodlaků
Režie: J. M. Moreno
Hrají: G. Otxoa, C. Areces, S. de la Rosa, M. Manquina, M. Riverová
Horor Šp. (2011). (98 min)
Po patnácti letech se Tomas, ne příliš úspěšný spisovatel, vrací do vesnici v Galicii, ve které vyrostl, aby si zde převzal ocenění. Jenže przy přijde na to, že pravým důvodem jejich pozvání je plán na jeho obětování při podivném obřadu. Celou ceremonii musí provést samotní vesničané, aby bylo konečně zničeno staré vlkodlačí prokletí, které obec trápí už sto let.
ČSFD: ?

Čtvrtek
23.20 Nova – Blade: Trinity
Režie: D. S. Goyer
Hrají: W. Snipes, K. Kristofferson, D. Purcell
Akční film USA (2004).
Zdá se, že upíři konečně našli způsob, jak se nadobro zbavit svého úhlavního nepřítele Bladea. Rozhodli se jeho identitu medializovat a vše naplánovat tak, aby podezření ze série brutálních vražd padlo právě na něj. Zabiják upírů se tak musí s FBI v patách vydat na dlouhou a krvavou cestu s cílem očistit svoje jméno a odvrátit novou hrozbu, kterou pro svět představuje nejmocnější upír Drake.
ČSFD: 53 %

Pátek
21.50 HBO – Kazatel
Režie: S. Ch. Stewart
Hrají: P. Bettany, K. Urban, C. Gigandet, M. Q, L. Collinsová
Akční horor USA (2011).
Postapokalyptický akční horor vypráví o knězi-bojovníkovi, který poruší církevní zákon a spojí se s mladým šerifem a kněžkou, ve snaze vystopovat skupinu upírů, kteří unesli jeho neteř. Ostřílený a nevyzpytatelný bojovník se vydává na nebezpečnou výpravu – musí zachránit svou neteř.
ČSFD: 55 %

Neděle
00.25 ČT2 – Noc oživlých mrtvol
Režie: G. A. Romero
Hrají: D. Jones, J. O’Deaová, K. Hardman
Film USA (1968).
Existuje i horší úděl než smrt. Legendární americký zombie horor, který otevřel novou kapitolu v dějinách žánru. (92 min)
Proslulý celovečerní debut George A. Romera zůstává nezpochybnitelným milníkem v dějinách hororového žánru. Tento nezávislý nízkorozpočtový film stál na počátku tzv. nového amerického hororu, reprezentovaného jmény jako John Carpenter, Wes Craven, Tobe Hooper nebo David Cronenberg. Černobílý snímek, natočený s neznámými herci, sleduje skupinu lidí, kteří naleznou útočiště před oživlými mrtvými na opuštěné farmě. S příchodem noci počet dotírajících útočníků roste a situace je čím dál tím zoufalejší. Nakonec začnou hrdinové bojovat sami mezi sebou.Film, který byl pro svůj kulturní a historický význam v roce 1999 zařazen do Národního filmového registru Kongresové knihovny, otevřel zcela novou etapu ve vývoji filmového hororu. Skomírající žánr revitalizoval jak po obsahové, tak i po formální stránce. Snímek, který vznikal v poloamatérských podmínkách (Romero se kromě režie podílel na scénáři a zhostil se i kamery a střihu), přinesl do té doby nevídanou míru autenticity a naléhavé bezprostřednosti. Jeho syrový účinek pramení především ze způsobu, jakým Romero popírá konvence žánru a porušuje četná tabu, především v na svou dobu otevřeném zobrazení krvavého násilí. Téma společnosti, která podlehne iracionálním silám, zase odráží obrovský společenský kvas v Americe na konci 60. let. Již samotný fakt, že roli ústředního hrdiny ztvárnil černošský herec, působil na tehdejší publikum jako zjevení. Zajímavostí je, že přestože Noc oživlých mrtvol obohatila rejstřík filmových monster o zcela novou krvežíznivou entitu, slovo zombie ve filmu ani jednou nepadne.
Film uvádíme s novými českými titulky u příležitosti nadcházejícího svátku Halloween.

George Andrew Romero
(nar. 1940) vystudoval Carnegie-Mellonův institut v Pittsburghu. Začínal jako režisér reklamních a krátkých filmů. K předním tvůrcům moderního filmového hororu se zařadil svým prvním celovečerním filmem Noc oživlých mrtvol (1968) a jeho volnými pokračováními Úsvit mrtvých (1978), Den mrtvých (1985), Země mrtvých (2005) a Deník mrtvých (2007). Zatím posledním dílem série je snímek Survival of the Dead (2009). K upírskému filmu Romero přispěl pozoruhodným titulem Martin (1977). Jeho krajně zneklidňující vize Ameriky zbavené všech jistot a ideálů The Crazies (1973) se v loňském roce dočkala remaku, který byl v českých kinech uveden pod názvem Podivní.
ČSFD: 81 %

Seriály:
Po-Pá
11.15 Prima Cool – Buffy, přemožitelka upírů: díly 3.17 – 3.21 (repríza následující den v 7.05)
Po-Ne
14.30 Prima Love – Čarodějky 1.03-1.09
Po
20.15 Prima Cool – Grimm 1.06 (repríza v úterý 16.35)
22.20 Prima Cool – Živí mrtví 2.05
02.30 Prima Cool – The Walking Dead 2.05 (orig.znění)
Út
22.00 HBO – Pravá krev 5.04

00.05 AXN – Cena za lidskost (GB) 4.05 (repríza v neděli v 00.15)

Poznámka: čas vysílání do 4.00 ráno uvádím jako předchozí noc.

Zdroj: TV.seznam.cz