Andrzej Pilipiuk: Upír z činžáku

Minulosti stopu smete naše pěst, před úderem ať se tyran chvěje!
Ale my upíři z  PLR máme svou hrdost! Nevysáváme ubohé stařenky a králíčky. Neříkáme tomu VEGETARIÁNSTVÍ! Možná si již nevzpomínáme na doby největší upíří moci, ale máme svou národní chytrost! Získáváme devizy, překračujeme plán a pak s hrdostí vyhlásíme:

Šestnáctiletá Manka se z nešťastné lásky oběsí, a tím pro ni začne to pravé dobrodružství, stane se upírkou. Být upírem není taková romantika, jak si všichni myslí. Spát v rakvi je nepohodlné, ale dá se přizpůsobit, a udělat z hrobky pohodlný pokojík nedá taky příliš práce. Rodinná hrobka jako sídlo upírce dlouho nevydrží, babička ví, kde ji hledat, a protože zůstává dobrou křesťankou i v komunistických dobách, rozhodne se vnučku-upírku zastavit. Na Manku si nedělá zálusk jen babička – křesťanka, ale i její bratr Radek, věrný komunista. Nadpřirozené bytosti odporují myšlenkám komunismu a on to chce ve straně dotáhnout daleko.

Manka si najde ubytování u upíra Marka, který na ni dohlíží a seznamuje ji s upířím životem a komunitou. Marek pracuje jako zámečník ve fabrice už tři sta let, jen pravidelným kontrolám u doktora se raději vyhýbá. Manka se chová jako pubertální holka a zámečník Marek jako kterýkoli dělník ve středních letech. Postavy nejsou oslnivě chytré ani krásné, a občas připomínají spíše Pata a Mata. Ne všechny plány jim vyjdou tak, jak by měly.

Celá upírská společnost je různorodá, kromě zámečníka Marka tu potkáme zapřisáhlého komunistu Igora nebo Xavera hraběte Prutu. Přes rozdíly ve smýšlení spolu upíři vychází dobře a vzájemně se navštěvují a kupují si dárky k  narozeninám.

Andrzej Pilipiuk se rozhodl přispět svojí troškou do upírské literatury. Zřejmě podle něj literatury s děsivými nebo naopak romantickými upíry už leží na pultech knihkupectví dost. Tak vzniklo dílko, které si z  té spousty „upířin“ posledních let dělá legraci. Upíři v  této knize jsou normální lidé s  trochu jiným jídelníčkem a tak nějak po smrti. Vypadají obyčejně a mají obyčejné starosti. Jak sehnat pár korun, aby měli na dárek pro přítele. Jak udržet v chodu stroje z dob carského Ruska, a ještě přechytračit komunistické úředníky. Dobře, někdy mají i zajímavější starosti, jako oživlou egyptskou mumii, nebo děsivé upíry pytlačící v jejich čtvrti, ale většina starostí se týká běžného života v PLR.

Autor zasadil knihu do dob komunistických, mladší čtenáři si tak osvěží hodiny dějepisu a přečtou si, jak to v  těch dobách fungovalo v  Polsku, starší mohou vzpomínat a porovnávat, jaké to tehdy bylo u nás. V  tomto prostředí ještě více vynikne snaha udělat upíry normálními.

Knihu Upír z činžáku si můžete přečíst bez ohledu na věk a pohlaví. Určitě se pobavíte, zvlášť pokud vás už nebaví všechny ty dívčí romány s  upíří tématikou. Ještě jedno lákadlo nabízí kniha pro fanoušky jiné autorovy postavy. Jakuba Vandrovce tu potkáte taky.

Vydal: Laser-books; 2012

Koupit knihu