Svět Kronik železného druida

Příběhy o posledním druidovi jsou zasazeny do světa, kde obyčejní smrtelníci nemají o existenci kouzel a nadpřirozených bytostí ponětí. Magická komunita dělá vše proto, aby tento stav udržela, ale ještě více času tráví nejrůznějšími spory o moc nebo území mezi sebou a zachování anonymity pak hraničí téměř se zázrakem.

Kevin Hearne svému světu navíc dovolil obsáhnout nejen obvyklé bytosti spojované s žánrem městské fantasy – upíry, vlkodlaky, čaroděje, démony nebo víly, ale především velké množství bohů. Díky osobnosti druida je zvláštní důraz kladen na keltskou mytologii, ale s každým dílem se čtenář seznamuje s novými a novými protagonisty nejrůznějších legend a bájí ze všech koutů planety.

Úvodní kniha Prohnaný představuje hlavní postavy v čele Attikem, jeho věrným vlkodavem Oberonem, budoucí druidkou Granuaile, děsivou bohyní smrti Mórrígan a právníky vlkodlakem Halem Haukem a upírem Leifem Helgarsonem.

V druhém díle Hexed (česky Proklatý) Attika čeká souboj s nevítanými hosty v podobě konventu temných čarodějek, které mají v plánu jeho relativně klidné město změnit ve válečnou zónu. Vydatně jim v tom bude pomáhat i jeden uprchlý padlý anděl a parta Bakchantek dosud se sídlem v Las Vegas. Atticus se v boji proti nim může spolehnout na svou železnou magii, ostrý meč a brilantní právní zástupce poskytující zvláštní služby často nesplatitelné penězi.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Třetí díl Hammered (česky Praštěný) láká právě na vyrovnání jedné takové platby v podobě závazku přispět k pádu norského boha hromu. Atticus přes varování ze všech stran k výpravě na Thora nakonec kývne a cesta do Ásgardu může začít. S jejími neblahými důsledky se bude muset vyrovnávat ve čtvrtém díle Tricked, který kromě užitečných rad k fingování vlastní smrti nabídne i exkurzi do oblasti navažských tradic a rituálů, neboť titulní roli podvodníka tu nepředstavuje nikdo jiný než indiánský bůh mnoha tváří Kojot.

Jde vám z toho hlava kolem? Chystaný pátý díl s názvem Trapped slibuje ještě divočejší podívanou. Seznam zájemců, u kterých jako priorita figuruje sousloví "zabít druida", se postupem času pořádně prodloužil a právě teď si vrcholné pozice zabrali – a rozhodli se jednat – římský bůh Bakchus, prastarý upír, banda temných elfů a v jejich těsném závěsu zrádný bůh Loki. Na to, jak si s nimi Atticus poradí, a co ho bude čekat v šestém pokračování s lehce zlověstným jménem Hunted, si bude třeba ještě nějakou dobu počkat.

Čekání koncem srpna pomůže zkrátit novela pojmenovaná Two Ravens and One Crow, časově je zasazená mezi čtvrtý a pátý díl a jak název napovídá, objeví se v ní nejen oblíbená Mórrígan, ale i otec norských bohů Ódin.

Medailonek autora

Kroniky železného druida
1. Prohnaný (Hounded, květen 2011) – recenze
2. Proklatý (Hexed, červen 2011)
3. Praštěný (Hammered, červenec 2011)
4. Tricked (duben 2012)
5. Trapped (vyjde v listopadu 2012)
6. Hunted (chystá se na rok 2013)