Walking Dead (Živí mrtví)

Walking Dead (Živí mrtví) zcela zaslouženě patří k tomu nejlepšímu, co v rámci hororu můžete na televizních obrazovkách potkat, takže pokud ještě neznáte, rozhodně byste je neměli minout. Možnost budete mít již třeba od 25. 8. na Prima Cool.

Fandové upírů si mohou mnout ruce, protože mít v téhle době ve vysílacím portfoliu vlastní seriál s touhle tématikou se pro mnohé zahraniční televize stalo doslova nutností. Ostatní zatím mohli jen tiše závidět, protože jiná slušná, čistě hororová žánrovka se už dlouho neurodila, nebo alespoň neměla dlouhého trvání. Naštěstí se zdá, že se konečně začalo blýskat na lepší časy, a po kvalitativně lehce rozkolísaných Masters of Horror přišel úchvatný duchařský American Horror Story a neméně dobrá zombie série Walking Dead, která už netrpělivě vyhlíží svou třetí řadu.

Když Frank Darabont (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle) oznámil, že sáhl po poměrně zajímavé stejnojmenné komiksové předloze, fandové zbystřili a ostatní vyčkávali, jak si povede. Nešlo ani tak o to, že by panovala nedůvěra v jeho autorské schopnosti, ale investovat do nejistého a nákladného projektu pro úzce zaměřené publikum se nikomu příliš nechtělo.

Krátce po odvysílání prvních dílů se však ukázalo, že měl šťastnou ruku a apokalyptický svět liduprázdných měst, kde hrstka přeživších bojuje o přežití s hordami nemrtvých, byl trefou do černého.

Na jednu stranu se sice nevyhneme lehce šablonovitým postavám, kdy v čele ústředních postav stojí šerifova rodina s malým chlapcem, jeho zástupce zakoukaný do kamarádovy manželky a pestrá směska více či méně důležitých postav různého věku i etnika, aby byli všichni spokojeni. Tím však drobná výtka končí, protože i když se jedná o seriál, a tím pádem tu jednotlivé osoby nejsou takové spotřební zboží jako ve filmech, tvůrci rádi a často (stejně jako v původní předloze) překračují nepsaná pravidla žánru a všudypřítomná smrt si opravdu může vybrat každého.

Se závěrem první šestidílné řady však u puntičkářského Darabonta nepanovala úplná spokojenost a pro další sérii výrazně obměnil autorský tým, což vzbudilo značné rozpaky. Nedůvěra však brzy pominula, druhá řada (již s klasickým třináctidílným formátem) tu předchozí hravě strčí do kapsy, lepé drží pohromadě, když už někdo zemře, opravdu to člověka zamrzí, což také o něčem svědčí.

Živí mrtví I (Walking Dead)
Policista Rick se vzbudí z kómatu, jeho noční můra tím ale teprve začíná. V době, kdy byl mimo, zachvátila svět apokalyptická pandemie. Z většiny lidí se staly zombie a po jeho rodině není ani stopy. Nebrázdí už taky někde ulice coby nenasytní živí mrtví?
Americký hororový seriál (2010).
Hrají A. Lincoln, S. W. Calliesová, L. Holdenová a další