Strážci věčnosti Alexandry Ivy

Někdy na přelomu let 2009 a 2010 se začaly plnit touhy příznivců romantických příběhů a nadpřirozených postav, protože do České republiky se začaly epidemickou rychlostí ze zahraničí šířit paranormální romance. Mezi nejznámější průkopníky upířích „paranormálek“ pro dospělé čtenáře patří Bratrstvo černé dýky od J. R. Ward, Půlnoční rasa od Lary Adrian a méně známí Strážci věčnosti od Alexandry Ivy.

Alexandra Ivy stejně jako mnohé další autorky začínala psaním historických romancí. Pod jménem Deborah Raleigh jich od roku 2000 napsala více než dvě desítky.  V roce 2007 spatřila světlo světa první paranormální romance ze série Strážci věčnosti (Guardians of Eternity) – Zrození temnoty. Během krátkých pěti let se série rozrostla na devět knih a tři krátké novely.

Alexandra Ivy převzala současný svět a v jeho prostředí stvořila obyčejným lidem utajený svět nadpřirozených bytostí, v němž jsou bohatě zastoupeni upíři, víly, skřítkové, vlkodlaci, démoni i trolové. Na celý nadpřirozený svět dohlíží komunita Věstců, nejmocnějších z mocných, ale každá rasa nadpřirozených stvoření má vlastní hierarchii a mocenská pravidla. Větší ohrožení pro nadpřirozená stvoření než lidé představuje návrat Temného pána, kterého ze světa vypudilo povolání bohyně Phoenix mocným konventem čarodějnic.

Hlavní děj série je soustředěn do Chicaga a jeho okolí, kde se nachází nejen sídlo vládce všech upírů, ale i nespočet různých podniků (zápasnická aréna, luxusní vykřičený dům, dražební síň otroků) vlastněných nadpřirozenou komunitou. Ovšem nechybí ani návštěva venkova, Londýna nebo jiné dimenze.

Strážci věčnosti jako paranormální romance nemají jednu hlavní postavu, ale každý díl se zabývá jednou hrdinkou a jedním hrdinou. Některé ze zápletek jsou lehce popelkovské, ale žádná z hrdinek není ten typ, co by při náznaku nebezpečí začal vřískat a čekal, až přicválá princ na bílém koni, aby ji zachránil. Hrdinové se snaží tahat své dámy z nesnází, ale občas to opravdu nemají lehké, hlavně ve chvílích, kdy si zvykají na skutečnost, že jejich polovička má svou hlavu, neposlouchá na slovo a nezůstane tam, kde je odložena. Kromě životně důležitých záchranných misí, obrany světa či řešení mezidruhových konfliktů se postavy potýkají i se starostmi každodenního života, jako jsou škody na milovaném luxusním automobilu, obchod nebo návštěva tchýně. Alexandra Ivy do hlavních rolí své série obsadila několik druhů stvoření, ale prim mezi jejími hrdiny hrají upíři. Nejotravnější postavu série představuje zakrslý chrlič s vílími křidélky Levet, hrdinky ho milují, hrdinové se ho plánují zbavit a čtenářům začnou jít jeho hlášky na nervy nejpozději v šestém díle.

V prvním díle Zrození temnoty se vše točí kolem Abby Barlowové, která pracuje jako uklízečka v domě bohaté Seleny. Krev jí pije (obrazně řečeno) společník její zaměstnavatelky a playboy Dante. Naprosto běžný den se pro Abby změnil, když domem otřásla exploze, při níž zemřela Selena a do ní samotné vstoupila bohyně Phoenix. Abby získala úplně nový pohled na svět, protože Dante je upír a nedobrovolný strážce Seleny, ale s její smrtí se nepříjemná povinnost změnila v boj o záchranu Abby. Naprostá většina démonů se totiž rozhodla bohyni zničit, dřív než se zabydlí v novém těle.

V objetí temnoty se šéf chicagského klanu upírů Viper rozhodl na dražbě otroků koupit krásnou démonku Shay. Ti dva si nejsou úplně cizí, protože se seznámili při Danteho záchraně Abby, ale démonka zmizela dřív, než by se upírovi líbilo. Shay rozhodně netouží být vydražena upírem, protože její krev je pro ně hotové afrodiziakum a několik „pijavic“ jí zavraždilo otce. Představa, že Shay svede, vlévá Viperovi krev do… žil, ale brzy se ukazuje, že není jediný, kdo má s démonkou své plány.

Darcy Smithová, hrdinka třetího dílu – Chuť temnoty, před sebou měla další obyčejnou směnu za barem, ale to změnili dva pohlední muži. První z nich, vystřižený jak z mafiánského filmu, v italském ručně šitém obleku a ochrankou za patami si u ní objednal pití. Druhému, oblečenému v černé kůži, později vběhla do náruče, když se snažila zmizet před pozorností prvního. Poslední věcí, co si Darcy ze svého útěku pamatuje, je Styx a o to je větší překvapení, když se probudí v jeho dočasné rezidenci, aby zjistila, že se stala rukojmím ve sporu mezi vládcem upírů Styxem a králem vlkodlaků Salvátorem. Darcy ani Styx netuší, proč se o ni italský vlkodlak zajímá, ale oba na to touží přijít, i když víc touží poznat blíže jeden druhého.

Odhalená temnota, čtvrtý díl série, začíná trochu netradičně na počátku devatenáctého století, kdy se na plese anglické smetánky seznámí Anna Randalová s tajuplným španělským šlechticem Cezarem. Po společné noci se probudí sama, s otiskem upířích zubů. Po návratu domů zjistí, že dům její rodiny vyhořel a přežila jen ona sama. O dvě století později Anna pátrá v Chicagu po Cezarovi, neboť jedné osudové noci přišla nejen o rodinu, ale zároveň přestala stárnout, a tenhle konkrétní upír by ji mohl zodpovědět její otázky. Cezar se toužil k Anně vrátit, ale bylo mu v tom zabráněno. Po dvou stech letech se znovu setkávají, ale Anně hrozí nebezpečí, protože na její hlavu někdo vypsal slušně vysokou odměnu.

Hrdina z příběhu Rozbouřená temnota si liboval ve svém doupěti mezi spisy. Vládce upírů Styx ale samotáře Jagra zaúkoloval, aby našel Regan, sestru Darcy. Regan strávila svůj dosavadní život jako oběť týrání a mučení. Pro klid ve své duši chce zabít toho, kdo jí to způsobil, a na cestě k pomstě ji nic nezastaví, ani vlkodlak Salvátor, ani upír Jagr. To však nebrání oběma mužům, aby se jí pletli do cesty. Regan je silně přitahována pouze k jednomu z nich. K tomu, který dokáže pochopit její vnitřní bolest a strachy.

Šestý příběh Za hranicí temnoty opouští upíry, aby se zaměřil na vlkodlaky. Salvátor, král vlkodlaků, řeší problém s vymíráním své rasy. S pomocí vědy se podařilo stvořit čtyřčátka – holčičky, jež by mohly vlkodlakům pomoci, ale někdo je unesl. Po letech se Salvátorovi podařilo přijít jim na stopu, jenom aby zjistil, že Darcy i Regan se zapletly na věčnost s upíry. V podzemních tunelech, kde spolu s upíry Jagrem a Tanem pronásleduje nečistokrevného psa, narazí Salvátor na stopu třetí z holčiček. Harley vyrostla ve víře, že král vlkodlaků zavraždil celou její rodinu a zabil by i ji, kdyby dostal příležitost. O to větší je její překvapení, když se jejich cesty protnou a ona zjišťuje, že její dosavadní život byla jedna velká lež a Salvátor je přes svou aroganci a zálibu v italských oblecích velmi přitažlivý.

Sedmý díl Pohlceni temnotou začíná v okamžiku, kdy se vlkodlak Salvátor a upír Tane rozdělí v podzemních tunelech a každý se vydává za svým cílem. Tane stopuje Laylu, jež je poloviční džin, jedno z nejnebezpečnějších stvoření. Layla se snaží odlákat upíra od svých společníků a zároveň ochránit magií opředené miminko, které nalezla při cestě mezi dimenzemi. Hra na kočku a na myš dopadne v upírův prospěch, ale Tane nedokáže zůstat chladný k dívčiným půvabům. Dvojice se později ocitne v Londýně, kde se snaží zjistit pravdu o Layliných rodičích.

Jaelyn patří mezi nejlepší upíří lovce specializující se od nájemných vražd po špionské až detektivní úkoly. V příběhu Spoutáni temnotou upírka pátrá na základě příkazu od Věstců po Ariyalovi, princi Sylvermystů. Velmi brzy zjišťuje, že má co dělat s velmi ostříleným a statečným protivníkem. Ariyalovi se podařilo zajmout Jaelyn, ale bez ohledu na vzájemnou přitažlivost se nehodlá vzdát svého hlavního cíle, protože pokud nepřipraví jednoho ze svých druhů o magií opředené nemluvně, tak Temný pán znovu povstane.

Fear the Darkness vyjde v anglickém originále na konci srpna 2012. Ke konci roku 2012 by měly ve společné sbírce Spolu v temnotě vyjít v českém jazyce tři novely Kde sídlí temnota, Překvapeni temnotou a Temnotou navěky.

Série Strážci věčnosti přestavuje zajímavou exkurzi do světa nadpřirozených bytostí doplněnou o romantiku, akci a humor.

Původně vyšlo na webu Časopisu XB1.