C. C. Hunter: Vzkříšena za úsvitu

Kylie Galenová byla poslána matkou do Údolí stínů, jež vypadá navenek jako tábor pro problematické děti, ale ve skutečnosti se jedná o místo pro paranormály. Cílem je naučit různé druhy, jak spolu vycházet. Kylie si zprvu myslela, že se na tomto místě ocitla omylem, ale záhy jí dochází, že právě tam patří.

Kylie se bojí, že se promění v upírku, protože jí při obětování u táborového ohně zachutnala krev. Přitažlivá dívka má pocit, že ji někdo sleduje, jako by snad dotyčný čekal na její reakci. Ona temná bytost chce být s Kylie sama, přesto se jí ne a ne ukázat. Zato se jí zjevuje duch ženy a prohlašuje, že někdo z jejích milovaných brzy zemře. Kylie nemůže přijít na to, koho má zachránit, a vymezený čas se krátí. Potřebuje rozluštit záhady týkající se svého původu a přijít na to, co všechno dokáže. Také musí přesvědčit matku, aby ji nechala zapsat na internátní školu Údolí stínů, která se bude brzy otevírat.

Čarodějka Miranda a upírka Della nejsou jen Kyliiny spolubydlící ve srubu, ale i její nejlepší kamarádky. Dřív se  Kylie přátelila se Sárou, ale v poslední době mezi nimi komunikace vázne. Čtenář sleduje také vztah mezi Mirandou a Perrym a neustále doufá, že se ti dva dají dohromady. Všechno kolem Kylie se najednou mění, včetně jí samé, což ji děsí. Hrdinka se snaží problémům vyhýbat, místo aby je řešila. Prožívá emocionální zmatek ohledně rodičů i chlapců. Kyliin biologický otec ji navštěvuje jako duch, zatímco otčím Tom Galen se k ní snaží od rozvodu s její matkou najít cestu.

Sexy Derek má schopnost číst pocity a myšlenky druhých, což k němu Kylie táhne, ale zároveň ji to nutí držet se od něj dál. Citlivý Derek považuje Kylie za jedinečnou a nezáleží mu na tom, v co se nakonec promění. Kdykoliv ho dívka potřebuje, je tu pro ni. Derek si uvědomuje hrozbu v podobě Lucase a obává se toho, že až se jednou vrátí do tábora, Kylie mu dá přednost. Lucas je vášnivý, ale Kylie mu nemůže odpustit to, že odešel s Frederickou. Sice po něm touží, ale připadá si zrazená, takže se od něj snaží odpoutat. To se ale snáz řekne, než udělá, když se jí záhadný vlkodlak zjevuje ve snech. Musí se rozhodnout, zda miluje Lucase, nebo Dereka.

Román Vzkříšena za úsvitu je vyprávěn ve třetí osobě a po celou dobu je téměř hmatatelná ponurá atmosféra, napětí a drama. Fantasy příběh s prvky detektivky a romantiky zaujme především mladší čtenáře a romanticky laděné duše. Druhá kniha ze série Údolí stínů je plná tajemství, touhy, emocí, humoru, magie, nebezpečí, překvapení a zvratů. Násilné scény jsou vynechány a namísto toho je pouze řečeno, kdo byl zabit.

C. C. Hunter čtenáře postupně seznamuje s dalšími schopnostmi a zvyky paranormálů a dává tušit, že v zákulisí číhají mnohem mocnější bytosti než ty, s nimiž jsme se dosud seznámili. Organizace FVJ, která má na starosti zachování anonymity nadpřirozeného světa, je obestřena tajemstvím, vzbuzuje respekt a nahání hrůzu.

Druhý díl se dá číst bez znalosti předchozích událostí z knihy Zrozena o půlnoci, přesto bych doporučila začít od začátku, protože právě první díl přibližuje hlavní hrdinku i vedlejší postavy. Otevřený závěr knihy nenechá nikoho na pochybách, že toho zůstalo až příliš neodhaleného a nevyřešeného, takže se máme ještě na co těšit. Nakladatelství Baronet by mělo vydat třetí díl s názvem Proměněna za soumraku koncem listopadu 2012.

Vydal: Baronet; 2012

Koupit knihu