L. J. Smith: Temné vize 2 – Posedlost

Kaitlyn přijela do Zetesova institutu, aby se stala součástí ročního výzkumu paranormálních schopností. Po týdnu pobytu však zjistila, jaké má pan Zetes s takovýmito lidmi plány – hodlá vybrat ty nejlepší a jejich služby prodávat těm, kdo nabídne nejvíc.

Pětice studentů si v Institutu bere to nejnutnější pro přežití a společně prchají v ukradeném voze. Jejich jedinou šancí je najít bílý dům ze společného snu, o němž si ani nejsou jisti, zda skutečně existuje a co je tam čeká. Peníze jim rychle dochází, nejsou plnoletí a jeden z nich je zločinec. V patách mají pana Zetese s nohsledy, který se neštítí těch nejhorších podrazů, aby je dostal. Komu na cestě mohou důvěřovat? Je možné přerušit telepatické spojení, jež vzniklo mezi pěticí nadaných teenagerů i jinou cestou než smrtí jednoho z nich?

Kait se naučila důvěřovat svým instinktům a pocitům a zároveň rozvíjí svou jasnozřivou schopnost. Paličatá dívka je rozhodnutá pomoct Gabrielovi, i když on o to nestojí. Co se stane, až Rob zjistí, že před ním skrývá tajemství? Kait chodí s Robem, ale mezi ní a Gabrielem je také pouto, ačkoliv velice křehké.

Charismatický Rob z celého srdce miluje Kait, ale Gabrielovi nemůže přijít na jméno. Temný Gabriel se neštítí ušpinit si ruce, když je třeba. Tvrdohlavý chlapec se snaží udržet si všechny od těla, přesto se mu dostávají pod kůži. Gabriel je médium, jehož síly se znásobily v okamžiku, kdy se jeho třetí oko dostalo do kontaktu s krystalem. Potřeba nasávat životní energii z lidí je čím dál silnější a on nechce, aby se o tom dozvěděli ostatní ze skupiny. Chce si brát energii od cizích lidí, ale Kait na to přijde a nabízí mu pomoc, i když tím sama hodně riskuje.

Optimistický Lewis umí pohybovat předměty, zatímco laskavá Anna je ve spojení se zvířaty. Anna působí jako nevýrazná postava a společně s Lewisem má nejméně prostoru, což je škoda.

L. J. Smith je známá především knižními sériemi Upíří deníky a Tajný kruh, podle nichž jsou v současnosti natáčeny seriály. Temné vize jsou sice méně známé, ale nechybí jim originalita a napínavost. Autorka se vyžívá v milostných trojúhelnících – v Upířích denících to je Stefan, Damon a Elena, v Tajném kruhu zase Cassie, Diana a Adam a v Temných vizích pro změnu Gabriel, Rob a Kait. Hlavní hrdiny si čtenář snadno oblíbí, ale i některé vedlejší postavy dokážou zaujmout.

Druhý díl navazuje přesně tam, kde skončilo Odhalení, a nese se v podobném duchu. Svižný rozjezd přejde ve střední tempo, načež se střídavě zvyšuje a snižuje podle druhu nebezpečí, akce či dramatičnosti. Knihu hodně oživuje zkoumání a používání nadpřirozených schopností a vztahová vazba mezi jednotlivými členy. Dá se říct, že Rob je protikladem Gabriela nejen povahou, ale i schopnostmi. Rob léčí a dává energii, zatímco Gabriel si ji coby energetický upír bere.

Posedlost v sobě kombinuje prvky hororu, detektivky, romantiky a fantasy. Zrada, odhodlání, několik špatných rozhodnutí, nejistá budoucnost i neopětovaná láska – toho všeho se dočkáme v závěru knihy. Odpočinková kniha pro mládež s jednoduchou zápletkou a nepředvídatelným koncem jistě potěší každého, kdo má v oblibě knihy od L. J. Smith.

Vydal: Fragment; 2012