Krystyna Kuhn: Údolí – Hra

Věříte na osud, nebo raději rozhodujete o budoucnosti svými činy a nenecháváte nic náhodě? Grace College v Rocky Mountains je elitní kolej pro nadané studenty, jež vyzařuje temnotu a zlo. Hra je úvodním dílem knižní série Údolí, která je zacílena na současnou mládež.

Julia Frostová nastupuje se svým bratrem Robertem do privilegované školy Grace College v údolí kanadských hor. Pár dní po příjezdu jsou všichni nováčci pozváni na tajný uvítací večírek v loděnici. Zábava je zrovna v plném proudu, když se ozve hlasitý výkřik, z něhož tuhne krev v žilách. Robert vidí skočit ze skály mladou dívku, ale nikdo mu nevěří, protože se nenašlo žádné tělo. Druhý den se pohřešuje Angela Finderová, jenže teď zase nikdo nevěří tomu, že dívka skočila, protože byla ochrnutá na spodní část těla. Co se doopravdy stalo?

Julia touží po klidu a bezpečí, ale kvůli své minulosti nemůže nikomu důvěřovat. Julia je dívka, která se svou veselostí vždy postará o harmonické soužití, avšak tento charakterový rys je pouhá přetvářka, aby lépe zapadla mezi ostatní. O její pozornost usiluje atraktivní Chris a sympatický David, ale rozumí si také s Benjaminem, který všechno natáčí. Může si vůbec začít vztah s nějakým chlapcem, když mu nemůže svěřit své tajemství? Proč Julii někdo napsal SMS zprávu, která měla za účel jen upozornit na to, že její tajné číslo bylo prozrazeno? Co tím vyděrač sleduje?

Inteligentní Robert je zarputilý, a pokud je o něčem přesvědčen, tak ho nic a nikdo nemůže přesvědčit o opaku. Přepadají ho temné předtuchy, které ho k smrti děsí a často vyústí v noční můru. Vidí skrz věci a za nimi vnímá jiný svět. Robert se spoléhá na své pocity a dává na intuici, což vede některé lidi k domněnce, že jim umí nahlédnout až do duše nebo jim čte myšlenky. Odhodlaný chlapec je rozhodnutý přijít všem záhadám na kloub a při svém pátrání přibere do party nejen svou sestru, ale také několik spolužáků. Je někdo z nich vrah nebo se nebezpečí skrývá jinde?

Charakter postav je pestrý a dobře propracovaný, ale popisy okolí jsou poměrně často zbytečně zdlouhavé – čtenář nepotřebuje vědět přesnou cestu nebo výčet bezvýznamných událostí, jež hlavní protagonistka prožila od rána do večera. Naštěstí to zachraňují Juliiny myšlenky a pocity, takže s ní prožíváme strach i nervozitu. Neustálé narážky na minulost hlavních hrdinů čtenáře iritují, protože nedostává žádné vysvětlení ohledně toho, co se stalo. Teprve až na konci knihy poodhalíme několik záhad a zjistíme, proč se chová Julia tak odtažitě a tajemně.

Sezóna 1: Hra je vyprávěna ve třetí osobě, má rychlý spád, dochází na akční scény i nějaké to násilí, ale bez krvavých popisů, takže se ani slabší povahy nemusí bát o obsah svého žaludku. Dobrodružný příběh s prvky hororu, detektivky a romantiky je plný dramat a napínavých scén. Ponurá atmosféra dodává příběhu ten správný říz a kriminální zápletka nutí čtenáře pátrat po stopách zločinu.

Poutavý příběh je jako stvořený pro čtenáře, kteří jsou přesyceni upíry, vlkodlaky, duchy či jinými nadpřirozenými bytostmi. Ve Hře musíte zapojit instinkty a přemýšlet nad tím, co je v sázce a co jste ochotni obětovat.

Německá autorka Krystyna Kuhn napsala čtivý příběh, kde od začátku do konce nevíte, na čem jste. Vypadá to, že ohledně školy a života mladých sourozenců je toho ve hře víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Stále zůstává hodně neobjasněných událostí a já doufám, že se dozvíme další informace v pokračování s názvem Katastrofa.

Vydal: Deus; 2011