Alyson Noëlová: Země stínů

Ve třetím dílu šestidílné ságy Nesmrtelní se opět setkáváme s mladou studentkou Ever a jejím přitažlivým přítelem Damenem. Nikdo ze školy si naštěstí nepamatuje dobu, kterou strávili jako loutky pod Romanovým vlivem, přesto se některým studentům dál motá do života. O co mu jde?

Roman otrávil Damenův elixír a zhypnotizoval ho, takže vykonával všechny jeho příkazy. Byla to Romanova odplata za smrt Driny, kterou miloval, jenže ona stála pouze o Damena.

Ever: Zvorala jsem to – Je mi to tak líto – Roman mě oklamal a já byla tak zoufalá a tak hloupá, že jsem mu na to skočila – A teď už pro nás neexistuje žádná naděje, protože jestli mě políbíš, jestli si vyměníme DNA – zemřeš…  (str. 11)

Ever je rozhodnutá najít protijed na látku, která zabraňuje jí a Damenovi ve fyzickém kontaktu. Stačí jediný dotyk a Damen se navěky odebere do Země stínů. Co musí Ever obětovat, aby lék získala? Dívka přijímá brigádu v knihkupectví na popud tety Sabine, jež si přeje, aby poznávala nové lidi. Obchod vede pohledný Jude, který má s Ever společného víc, než se na první pohled zdá.

Damen se obává toho, že situace, která jeho a Ever postihla, je zasloužená odplata za šest století sobeckého života. Domníval se, že karmě unikl, když učinil Ever nesmrtelnou, aby mohli být navždy spolu, ale teď to vypadá, že spolu sice věčnost strávit mohou, ale jeden druhého se nikdy ani nedotknou. Postupně se zbavuje veškerého luxusu a značkových věcí, čímž jeho image sexy drsňáka dostává na frak. Damen je chytrý, příjemný a milující, ale zároveň je extravagantní a marnivý, takže je jeho proměna zarážející.

Ever se těžko smiřuje s krutou realitou, že se jednoho dne bude muset přestěhovat jinam, aby k sobě nepoutala pozornost, protože nestárne. Pití elixíru jí dodává schopnosti, jako je čtení myšlenek, předtuchy či zhmotňování věcí, ale mění se i po fyzické stránce. Zavírá oči před nepříjemnými věcmi a málo komunikuje s ostatními, což má za následek zbrklé a neuvážené jednání. Ever se domnívala, že zná sama sebe i Damena velice dobře, ale v okamžiku, kdy spatří své alter ego z Holandska a dozvídá se víc o své minulosti, zjišťuje, jak hluboce se mýlila.

Devatenáctiletý surfař Jude je přitažlivý, inteligentní a má otevřenou mysl, takže dokáže věci, které obyčejný smrtelník nezvládá. V knihkupectví má velice starou a mocnou knihu stínů, která by mohla pomoct Ever s jejím problémem. Jenže takováhle kniha dovede člověka strhnout do víru temnoty, pokud nebude opatrný.

Zlomyslný Roman umí zasáhnout na nejcitlivějším místě. Baví ho sledovat, jak se jeho oběti svíjí a kroutí. Roman může mít cokoliv a kohokoliv chce, jenže všechno je až příliš snadné a on se nudí. Rozhodl se získat Ever, která se vzpouzí a nikdy se neodchýlí od zaběhnutého scénáře, což ji činí předvídatelnou a snadno ovlivnitelnou.

Děj volně navazuje na Modrý měsíc a vykazuje prvky romantiky, fantasy a dobrodružství. Napínavé scény míjí jedna druhou, ponurá atmosféra je téměř hmatatelná a emoční vypětí graduje. Neustálé pletichaření nenechá čtenáře chvíli v klidu a užije si pořádnou dávku nejistoty.

Alyson Noëlová vypráví poutavý příběh z pohledu Ever, lehký styl psaní je protkán humorem, ironií, intrikami a dramaty. Dochází na nadsázku, metafory i veršovaná kouzla. Popisy okolí se střídají v dobře vyvážené míře s myšlenkami a dialogy. Libí se mi, že Damen občas použije zastaralý výraz a upozorní na svůj věk a zároveň i přizpůsobivost nové době.

Země stínů je plná překvapení, ale teprve na závěr čtenář zjistí, jak moc je příběh spletitý a nečekaný. Otevřený konec dává čtenáři tušit, o čem bude pokračování.

Vydalo: Argo; 2012